На Рівненщині з-під шкіри жінки видалили 12-сантиметрового паразита

На Рівненщині з-під шкіри жінки видалили 12-сантиметрового паразита

На Рівненщині з-під шкіри жінки видалили 12-сантиметрового паразита
. Паразит дирофіляріоз/ Фото: Суспільне Рівне

На Рівненщині лікарі видалили з-під шкіри пацієнтки гельмінта завдовшки у 12 сантиметрів. Про це 24 травня повідомили в обласному центрі контролю та профілактики хвороб. Хірурги знайшли паразита випадково — під час операції з видалення апендициту.

Пацієнтка Сарненської лікарні про наявність гельмінта навіть не підозрювала.

"12-сантиметрову самичку нематоди Dirofilaria repensфілярійна нематода, яка вражає собак та інших м’ясоїдних тварин, таких як коти, вовки, койоти, лисиці та морські леви, а також ондатри лікарі-хірурги видалили разом із наявною проблемою пацієнтки. В осередку паразитарного захворювання підшкірного дирофіляріозу медики здійснили комплексне епідеміологічне розслідування. Хвора почувається задовільно", — коментують у медзакладі.

У центрі додають, це перший випадок місцевого підшкірного дирофіляріозу в області у 2023 році. З 2005 року загалом зареєстрували 46 випадків:

"Джерелом інвазії у природі є собаки, коти та дикі м’ясоїдні тварини, від яких безпосереднє зараження людини неможливе. Для цього необхідні специфічні переносники. Це можуть бути кровосисні комарі усіх видів, мошки, ґедзі, блохи, а також кліщі".

Захворювання на підшкірний дирофіляріоз проявляється безболісною або болючою пухлиною, інколи з відчуттям печіння, свербежу чи повзання паразиту під шкірою, алергічними реакціями чи больовими відчуттями по ходу нервових стовбурів, пояснюють у Центрі контролю та профілактики хвороб:

"Характерним симптомом є міграція паразита. При локалізації дирофілярії у ділянці ока, яке відбувається майже у половині випадків, виникають вузли під шкірою повік чи кон’юнктиви, набряк повік, біль, сльозотеча, інколи хворий помічає активне повзання гельмінта".

Аби не захворіти, необхідно захищати себе та домашніх тварин від укусів комарів, а ще своєчасно проводити дегельмінтизацію домашнім тваринам.

Читайте і дивіться Суспільне Рівне на платформах:

Telegram | Viber | Instagram | Twitter | YouTube | Facebook

На початок