Евакуйовані в Рівне: очільник окупованої Кремінної розповів про звірства армії РФ

Евакуйовані в Рівне: очільник окупованої Кремінної розповів про звірства армії РФ

Ексклюзивно
Евакуйовані в Рівне: очільник окупованої Кремінної розповів про звірства армії РФ
. Місто неодноразово обстрілювали, частина будівель знищена під час боїв за Кремінну/Фото: Кремінська міська рада у Facebook

На Рівненщину з Луганщини евакуювався персонал міської військової адміністрації з міста Кремінна. Начальник МВА Олександр Дунець розповів Суспільному: російські війська знищили об'єкти спортивної інфраструктури у місті та крадуть обладнання зі шкіл і лікарень. У місті існує проблема з електроенергією, зв'язком, а також нестача продуктів та медикаментів.

Якою була Кремінна до війни

В етері "Сьогодні. Головне" на Суспільному Олександр Дунець зазначив: незалежно від того, що останні вісім років місто фактично перебувало на лінії зіткнення, воно розвивалось. Те ж саме відбувалось і з іншими містами-супутниками луганського Сєвєродонецька — Щастям, Станицею Луганською та іншими.

"Кремінна була як центр спортивного розвитку, туризму, у Рубіжному планували створити технопарк для залучення іноземних інвестицій, вже були плани, проєкти реалізації тих інвестицій. Щастя розвивалось в напрямку агропереробки, реалізації технологічних процесів", — зазначив начальник адміністрації.

Грабують лікарні та школи: мер Кремінної, який зараз у Рівному, розповів як зараз живе його місто
За інформацією очільника міста, у Кремінній активно розвивались освітній та спортивні напрямки. Протягом останнього року провели модернізацію трьох дитсадків. Фото: Кремінська міська рада у Facebook

За інформацією заступниці начальника Наталії Макогон, протягом 2021 року у місті ввели в експлуатацію сучасний легкоатлетичний комплекс. Протягом року провели термомодернізацію всіх будівель трьох дитсадків з п'яти та здали їх в експлуатацію.

"У нас місто розвивалося та було дуже перспективним — це центр олімпійської та паралімпійської підготовки всієї Луганської та Донецької областей. Ми будували, налаштовувались на мирне життя, на розвиток", — зазначила Наталія Макогон.

Грабують лікарні та школи: мер Кремінної, який зараз у Рівному, розповів як зараз живе його місто
У місті багато уваги приділяли саме спорту. Фото: Кремінська міська рада у Facebook

Що стало з містом

З початку березня Кремінна перебувала під обстрілами, також були постійні відключення електроенергії.

"Атлетичний комплекс зруйнований повністю, решта зараз піддається мародерським атакам. Частину будівель зруйнували під час боротьби за місто, знищено повністю або частково. Коли ми повернемось, це потрібно буде відбудовувати повністю. Шкода, душа болить за тим, що дуже багато було зусиль, багато сил туди вкладено", — зазначив очільник військової адміністрації Олександр Дунець.

Грабують лікарні та школи: мер Кремінної, який зараз у Рівному, розповів як зараз живе його місто
За інформацією Олександра Дунця, окрім частково зруйнованих будинків, є й знищені вщент. Фото: Кремінська міська рада у Facebook

Він також поділився з Суспільним, що саме роблять окупанти у Кремінній.

"За тією інформацією, яка у нас є, російські окупаційні війська не в змозі переварити ту інформацію, яку отримують, те, що бачать. Вони бачать інтерактивні дошки в школах. Так звані міністри освіти, охорони здоров’я так званої ЛНР в глибокому шоці від обладнання, яке стоїть у наших школах, у лікарнях — вони намагаються обладнання демонтувати, ламають і намагаються вивезти в Росію або до Луганська, до Донецька", — розповів начальник.

Скільки населення евакуювали

Раніше Суспільне повідомляло: міська військова адміністрація переїхала до Рівного наприкінці квітня останнім евакуаційним рейсом. З 18 квітня Кремінна перебуває у тимчасовій окупації російськими військами.

"Рішення про евакуацію прийняли 10 квітня, бо було необхідно зберегти структуру, саму адміністрацію як орган управління територією, незалежно від того, окупована вона чи під контролем уряду України. На той час місто постійно перебувало без світла, інтернет не працював і працювати ми вже не могли. Спочатку ми евакуювались до Дніпра, а потім до Рівного", — розповів Олександр Дунець.

За його словами, до евакуації кожен день міської військової адміністрації розпочинався з наради щодо відновлення електроенергії, зв'язку, водопостачання. Перервати чи перенести наради могли артилерійські нальоти.

Наразі мобільний зв'язок у місті практично відсутній. Люди знаходять його тільки на підконтрольній Україні територіях.

Грабують лікарні та школи: мер Кремінної, який зараз у Рівному, розповів як зараз живе його місто
Фото зробили під час евакуації жителів до безпечніших регіонів. Фото: Кремінська міська рада у Facebook

"За нашими підрахунками, у місті залишилось близько 3,5 тисяч людей, з них близько 250-300 дітей, яких ми або не встигли евакуювати, або відмовлялись від евакуації. Як на мене, це проблема, в тому числі й через часткове нерозуміння з боку людей. Можливо, з мого боку якесь недопрацювання, що не зумів їм роз’яснити, що ми не змогли забрати саме людей. Залишились люди в основному пенсійного віку", — сказав посадовець.

До евакуації у місті проживало близько 22,5 тисяч людей.

Плани на майбутнє

Начальник МВА каже, що працівники Кремінської міської військової адміністрації сподіваються якомога швидше повернутися додому та розпочати відбудову міста. Проте, доти у них є інші завдання.

"Зараз задачею для підлеглих є не допустити повернення людей додому, бо почнеться новий процес, який ми проходили у 2014-2015 роках: у разі якоїсь стабілізації на лінії фронту люди, які виїхали, намагатимуться повернутися додому. Цього допустити не можна не тому, що це якесь політичне питання, а саме з точки зору безпеки — це не 2014 рік, це не ті бабаї, з якими ми мали справу тоді. Це зовсім інший ворог, він злий, він ображений на нас і буде мститися, у якого зі Збройними силами України нічого не виходить, тож вони “відриваються” на місцевому мирному населенні", — сказав начальник військової адміністрації.

Що відомо

  • У Кремінній, яка була окупована російськими військовими, після відступу ЗСУ, під час засідання самопроголошеної мерії, стався вибух. Усі, хто знаходився в приміщенні, загинули. За словами Олександра Дунця, немає достовірної інформації, що саме могло вибухнути, оскільки газу у місті немає понад місяць.
  • Голова Луганської ОВА Сергій Гайдай повідомив, що на захоплених територіях області військові РФ знущаються та ґвалтують жінок.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок