Як у Рівному налаштовують орган

Як у Рівному налаштовують орган

Як у Рівному налаштовують орган
. Цьогоріч органу у обласній філармонії виповниться 33 роки/Фото: Суспільне Рівне

Протягом року до Рівного з Києва приїжджав органний майстер Дмитро Береговський для налаштування органу обласної філармонії. У місті таких фахівців немає, повідомили Суспільному в установі. Майстер приїхав на фестиваль "Органний собор", аби підготувати інструмент до концерту.

Органний майстер Національної музакадемії ім. П. Чайковського працює із цим музичним інструментом впродовж року.

"Генеральне налаштування триває декілька днів і додатково орган потрібно налаштовувати перед кожним концертом, тому що через перепади вологи і температури в залі, навіть коли заходять глядачі, він може десь розлаштуватися", – Дмитро Береговський.

Як у рівненській філармонії налаштовують орган
Вартість догляду за органом протягом всього часу його експлуатації перевищує його ціну, каже майстер. Фото: Суспільне Рівне

Встановили цей інструмент в органній залі Рівного у 1989 році, виготовила його чеська фірма Rieger-Kloss.

"Він унікальний тому, що він один у Рівному і другого такого органу не існує у світі. Кожен орган проєктується під параметри і характеристики залу", – зазначив органний майстер.

Як у рівненській філармонії налаштовують орган
За словами майстра, за дотримання температурного режиму, режиму зміни вологи в залі без різких перепадів, орган працюватиме ще довго. Фото: Суспільне Рівне

Для органа це недовгий вік, сказав Дмитро Береговський, адже найстаріший орган у світі виготовили у 15 столітті і він досі служить.

"Стан за віком потребує капітального ремонту, але ще на ньому можна грати і грати, якщо дотримуватися температурного режиму, режиму зміни вологи в залі, щоб не було різких перепадів. Тому що як і для витворів мистецтва, для органа стабільність середовища дуже важлива", – пояснив майстер.

Як у рівненській філармонії налаштовують орган
Дмитро Береговський приїжджає налаштувати інструмент з Києва. У Рівному таких майстрів немає. Фото архівне: Суспільне Рівне

Щодо вартості налаштування такого інструменту, то він не назвав цифру. Але уточнив, що вартість обслуговування за весь час його експлуатації більша, ніж його вартість.

За словами художньої керівниці обласної філармонії Руслани Варнави, рівненський орган має свої особливості.

"Така подробиця дуже інтригуюча щодо дзеркала заднього виду, яке вмонтоване у фасад органу – це дзеркало від КамАЗу. Фірма-замовник забула вкласти це дзеркало, і вирішили таким чином викрутитися. І донині це така особливість нашого інструменту", – розповіла Руслана Варнава.

Налаштований орган гості обласної філармонії зможуть почути на концертах фестивалю "Органний собор" до 30 січня.

Що відомо

  • У серпні 2019 року рівненському органу виповнилось 30 років. Інструмент важить 12 тонн та має три тисячі труб, які знаходяться в глибині за декоративною перегородкою.

Читайте нас у Telegram: екстрені новини та щоденні підсумки

Підписуйтесь на рівненське Суспільне у Viber

Долучайтесь до нас в Instagram

На початок