Біля Луцька тривають роботи зі знешкодження касетних боєприпасів. Скільки уже знищили

Біля Луцька тривають роботи зі знешкодження касетних боєприпасів. Скільки уже знищили

Ексклюзивно

Станом на 25 червня у селі Прилуцьке продовжують працювати піротехніки. Вони шукають і знешкоджують суббоєприпасиСуббоєприпаси — бомби малого калібру, які розміщують в авіаційних ракетах касетного типу., які розлетілися селом і полями після ракетної атаки РФ 22 червня.

Як розповів Суспільному начальник відділення піротехнічних робіт управління Держслужби з надзвичайних ситуацій області Геннадій Молошик, після збиття ракети знайшли 13 касетних боєприпасів.

Напередодні, 24 червня, біля села вкотре знешкоджували знайдений касетний елемент. У момент підриву піротехніки перекрили рух транспорту.

Знешкодження касетного боєприпасу у селі Прилуцьке на Волині
Знешкодження касетного боєприпасу у селі Прилуцьке, 24 червня 2024. Суспільне Луцьк

Зі слів Геннадія Молошика, піротехніки вже обстежили орієнтовно 20 гектарів присадибних ділянок і полів. Пошуки вибухонебезпечних предметів тривають.

Піротехніки ДСНС Волині у селі Прилуцьке
Піротехніки Держслужби з надзвичайних ситуацій Волині. Суспільне Луцьк

"Коли було потрапляння касетного елемента — згоріла господарська споруда, через дорогу постраждало два будинки, в одному фундамент, в другому були пошкоджені вікна, ми там теж обстежували і знайшли два касетних елементи. Також був елемент крила ракети Х 101 ми знайшли його на кукурудзяному полі", — говорить начальник відділення піротехнічних робіт.

Начальник відділення піротехнічних робіт управління Держслужби з надзвичайних ситуацій області Геннадій Молошик
Начальник відділення піротехнічних робіт управління Держслужби з надзвичайних ситуацій області Геннадій Молошик. Суспільне Луцьк

П’ятеро піротехніків працюють щодня з 8:00 до 18:00. Водій-сапер Руслан Медведчук два тижні тому повернувся зі сходу, де у складі піротехнічної групи розміновував території. Каже, що з суббоєприпасами знайомий: "Так як це сучасний боєприпас, він може здетонувати в будь-яку секунду. Ті, що знаходимо тут, вони у вигляді кульки, тобто людина, побачивши цей предмет може не зрозуміти, що він небезпечний. Складність на цій ділянці в тому, що висока трава не дає його побачити".

Водій-сапер Руслан Медведчук
Водій-сапер Руслан Медведчук. Суспільне Луцьк

Зі слів водія-сапера Руслана Медведчука, пошукові роботи з виявлення уламків касетних боєприпасів триватимуть кілька тижнів.

Що відомо про наслідки атаки РФ 22 червня у Луцькому районі

На світанку 22 червня у Луцькій громаді було чутно звуки вибухів. За даними обласної військової адміністрації, Сили протиповітряної оборони знешкодили усі повітряні цілі.

Внаслідок падіння уламків у одному із сіл поблизу Луцьку сталися дві пожежі. Місцеві жителі не травмувалися.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок