"Це була битва за кожен метр": боєць волинської бригади розповів про бої на куп'янському напрямку

"Це була битва за кожен метр": боєць волинської бригади розповів про бої на куп'янському напрямку

"Це була битва за кожен метр": боєць волинської бригади розповів про бої на куп'янському напрямку
Військовослужбовець 14 бригади Антон. Фото: 14-та окрема механізована бригада ім. князя Романа Великого

Антон — військовослужбовець 14 окремої механізованої бригади з Волині. У військо чоловік пішов добровольцем у перший день повномасштабного вторгнення, коли повернувся в Україну у відпуску з Чехії.

До війни військового досвіду чоловік не мав, розповіли на сторінці бригади, але нині виконує роль інструктора і ділиться з побратимами бойовим досвідом, який здобув під час важких боїв на куп'янському напрямку.

Перший бій — у День народження

На початку повномасштабної війни Антон потрапив до місцевої роти охорони, де служив впродовж кількох місяців. Згодом за власним бажанням став до лав одного з батальйонів окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого і вирушив на Харківщину.

"Перший мій бій із російськими військами відбувся торік 5 листопада, якраз на мій день народження", — пригадує боєць, — Нашому підрозділу тоді довелося дуже важко, але янгол-охоронець у мене відповідальний — я вижив".

"Важкий" куп'янський напрямок

Наразі бригада тримає оборону на Куп’янському напрямку. Найскладнішим, говорить боєць, для нього і побратимів став серпень цього року. Як зазначили у бригаді, тоді російські війська активізували просування, щоб повернути відвойований торік Силами оборони Куп’янськ.

"Це були навіть не атаки, це була справжня битва за кожен метр", — говорить Антон. З його слів, штурми тривали по кілька днів, спочатку російській військові відкривав вогонь з усього, що мав на озброєнні, а потім їх піхота намагалася зайти в посадки.

"Одного разу противник намагався приспати нашу пильність: випустили бойову машину трохи далі, ніж зазвичай. Звісно, наша увага переключилася на неї. А ворог у цей момент направив на наші позиції ще три бойові машини і танк. Але і тут їм не пощастило. Після цього ворожа піхота припинила будь-які спроби штурмувати нас", — пригадує військовий.

Помста за побратимів

Зі слів Антона, бійці бригади "жорстоко" мстять за загиблих у бою побратимів. Нещодавно, каже боєць, за допомогою дронів його підрозділ скорегував вогонь артилерії на російську позицію. Тоді РФ втратила орієнтовно 40 військових.

Як зазначили у бригаді, на рахунку Антона та його побратимів також ворожі самохідні гаубиці "Мста-С", які було знищено силами підрозділу.

Наразі підрозділ, де служить Антон, відновлюється після боїв на Харківщині.

Термінові новини читайте в Telegram та Viber Суспільного Луцьк.

На початок