Всередині зробили житло для птахів: у Боярці лікують 260-річний дуб

Всередині зробили житло для птахів: у Боярці лікують 260-річний дуб

віковий дуб, лікування дерев
У Боярці на Київщині лікують 260-річний дуб. Фото: Volodymyr Vetrogradskiy / Facebook

У Боярці на Київщині лікують 260-річний дуб, а в його пошкодженій частині облаштували житло для кажанів та дрібних птахів.

Про це розповів арбористФахівець з обслуговування та догляду за деревами Володимир Ветроградський у Facebook.

Декілька років тому дуб постраждав після сильного буревію. Через анатомічну ваду в розгалуженні гілок поширились грибок та прихована гниль всередині. Згодом частина дерева з легкістю відірвалась від основного стовбура.

"Такі дерева не тільки в нашій країні списують, як аварійні та безнадійні. Але не у мене", — запевнив фахівець.
новина
Вигляд дерева до лікування. Фото: Volodymyr Vetrogradskiy / Facebook

До порятунку дерева підійшли нестандартно: вирішили облаштували в пошкодженій частині житло для кажанів та дрібних птахів.

"Поки дуб затягуватиме величезну рану, він буде прихистком для тих, кому часто не вистачає житла в нашому стерильному середовищі життя. А це на майбутні 50-60 років", — зазначив арборист.

Що відомо про ліси Києва та області

У березні 2022 року на Київщині заборонили відвідувати ліси цивільному населенню. Заборона триватиме щонайменше до кінця режиму воєнного стану. Щоб повністю розмінувати Київщину, може знадобитись 8-10 років.

У Києві також продовжує діяти заборона на відвідування лісів. Порушникам загрожує штраф, що може сягати кількох тисяч гривень.

Державна екологічна інспекція Столичного округу повідомила, що за 10 місяців війни довкіллю Києва та області завдано збитків на 47 мільярдів 483 мільйони гривень.

Протягом 2023 року в київських лісах висадили 321 тисячі сіянців. Третина з них — це листяні породи дерев: дуб, яблуня лісова, горобина, бархат амурський, алича. Решта — хвойні.

На початок