У КМДА закликають містян вакцинувати домашніх тварин від сказу

У КМДА закликають містян вакцинувати домашніх тварин від сказу

Вакцинація від сказу
. Домашня кішка Фото: Олена Клименко/Суспільне Харків

Із початку 2023 року в Києві зареєстрували три випадки зараження сказом у людей: два в Солом’янському та один у Дарницькому районах. Мінімізувати ризики зараження може регулярна вакцинація домашніх тварин та максимальне уникнення контактів із дикими або тваринами, про наявність щеплень у яких невідомо.

Про це йдеться на Офіційному порталі Києва.

Зазначається, що сказ — це гостре інфекційне захворювання, що досить агресивно уражає центральну нервову систему і в деяких випадках має летальні наслідки для інфікованого.

"Заразитися сказом людина може через укуси хворої тварини, а також якщо її слина потрапить на свіжу рану, подряпину чи слизову оболонку людини", — йдеться у повідомленні.

В інфікованого перші симптоми з’являються від одного до трьох місяців, коли захворювання вже неможливо вилікувати. Тому після укусів чи подряпин необхідно якнайшвидше звернутися до лікаря.

"Якщо немає можливості миттєво дістатися до медичного закладу, потрібно ретельно промити рану з милом протягом щонайменше 15 хв та обробити краї рани 70%-м спиртом або 5%-м розчином йоду. Це допоможе нейтралізувати вірус. Після цього також потрібно негайно звернутися за медичною допомогою", — радять у КМДА.

Для запобігання розповсюдження вірусу сказу на території столиці КП "Київська міська лікарня ветеринарної медицини" проводить вакцинації безпритульних та домашніх тварин.

"Так, за січень-жовтень 2023 року фахівці підприємства вакцинували від сказу вже близько 8,5 тисяч тварин", — поінформували столичні посадовці.

Що відомо про випадки сказу у тварин у Києві та області

Киянку разом з донькою покусав домашній кіт: у нього виявили сказ. Згодом тварина померла, щеплення від цієї хвороби вона не мала. Через цей випадок у Солом'янському районі столиці, де й виявили сказ у тварини, запровадили карантин.

На початку лютого у Києві підтвердили випадок сказу в кішки, яку киянка підібрала на вулиці в Боярці й прихистила у своїй квартирі. Згодом у Боярці від сказу загинула дика лисиця.

На початку квітня у кількох населених пунктах Броварського району на Київщині ввели карантин через сказ у кошеняти.

У селі Мирівка на Київщині запровадили карантин через виявлений сказ у тварини. Епізоотичним вогнищем визначили село Мирівка з прилеглими до нього угіддями, пасовищами, польовими та лісовими масивами в радіусі 10 км.

У селі Путрівка, що поблизу Василькова на Київщині, виявили хворого на сказ собаку. Діагноз підтвердився лабораторно. Через це у 10-кілометровій зоні навколо населеного пункту запроваджували карантин.

На початок