До Дня незалежності на Софійській площі відбулися урочистості. Зеленський вручив державні нагороди військовим

До Дня незалежності на Софійській площі відбулися урочистості. Зеленський вручив державні нагороди військовим

Урочистості на Софійській площі
Президент Володимир Зеленський, глави Литви Гітанас Наусєда та Португалії Марсело Ребелу де Соуза, прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере, глава Президії Боснії та Герцоговини Желько Комшич. 24 серпня 2023р. Київ. Фото: Олександр Магула/Суспільне

З нагоди Дня Незалежності на Софійській Площі у Києві відбулися урочистості за участі президента Володимира Зеленського. У заході також взяли участь президенти Литви Гітанас Наусєда та Португалії Марсело Ребелу де Соуза, прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере та глава Президії Боснії та Герцоговини Желько Комшич. Зеленський вручив державні нагороди українським військовим. Чотирьом із них — посмертно.

Про це повідомляє кореспондентка Суспільного.

Присутні на урочистостях вшанували хвилиною мовчання пам'ять загиблих на війні українських бійців.

"Пам'ятаємо, через що пройшов український народ. Бачимо, що загрожує. Б'ємось проти ворога і знаємо, що ми вміємо перемагати і переможемо. Українські діти на українських площах і вулицях так само святкуватимуть незалежність, наші онуки святкуватимуть, їхні онуки так само разом з друзями нашої держави, із союзниками та партнерами України, яких Україна сама собі обиратиме завжди", — наголосив Володимир Зеленський.

Серед тих, кого президент нагородив посмертно — старший лейтенант військової служби, командир 2 мінометної батареї Віталій Бондарук. Він загинув 24 березня 2022 року в районі села Таврійське Херсонської області від вогнепального поранення голови, розповіла мама військового Марія. У 24-річного чоловіка залишилися дружина, син і донька. Раніше Віталій Боднарук отримав 2 нагороди посмертно, зокрема, йому присвоєно звання Герой України з вдостоєнням ордена "Золота Зірка" посмертно.

Володимир Зеленський передав орден "Золота Зірка" його дружині, матері і сину.

"Він був командиром мінометних військ. І він мав виїхати, провірити поле чи могла в той час пересуватися вся його рота. І коли вони виїхали на те поле, то все було добре. Але, на жаль, наступили росіяни і їх обстріляли. Їх було всього шестеро, четверо загинули, одного взяли в полон", — розповіла мама Віталія Бондарука.

Зеленський вручаю нагороду родині загиблого військового
Зеленський вручає орден "Золота Зірка" родині загиблого на війні Віталія Бондарука. 24 серпня, 2023р. Київ. Фото: Олександр Магула/Суспільне

Глава держави також відзначив представників Державного бюро розслідувань, Національного агентства боротьби з корупцією, міських рад і вчителів.

Окрім того, президент вручив бойові прапори та стрічки. Бойові прапори отримали: 67- окрема механізована бригада сухопутних військ, 77 окрема аеромобільна бригада десантно штурмових військ, 385 окрема морська бригада безпілотних літальних апаратів ВМС, 107 реактивна артилерійська бригада сухопутних військ, 104 окрема автомобільна бригада, 71 першій окремій бригаді десантно штурмових військ, 124 окремій бригаді територіальної оборони, 8 прикордонний загін державного Прикордонного загону, 9 прикордонний загін імені Січових Стрільців, 2 полку національної гвардії України, 15 бригаді окремого призначення.

З вітальними промовами виступили президенти Литви Гітанас Наусєда та Португалії Марсело Ребелу де Соуза й прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере й голова Президії Боснії та Герцоговини Желько Комшич. Лідери Литви та Португалії виголосили промови українською мовою.

Також та урочистостях були присутні Головнокомандувач України Валерій Залужний, очільник розвідки Кирило Буданов, міністр оборони України Олексій Резніков.

На початок