"Ракета летіла і горіла": жителі Київщини про наслідки ракетної атаки РФ

"Ракета летіла і горіла": жителі Київщини про наслідки ракетної атаки РФ

Ексклюзивно
"Ракета летіла і горіла": жителі Київщини про наслідки ракетної атаки РФ
Пошкоджений внаслідок ракетної атаки будинок. с. Мироцьке, Бучанський р-н, Київська обл. 9 травня 2023р. Фото: Дар'я Григоренко / Суспільне

Село Мироцьке Бучанського району — один із населених пунктів, який постраждав від ракетної атаки РФ на Київщину вночі 9 травня. Унаслідок обстрілу на подвір'ях селян утворилися вирви від ракет, пошкоджені будинки, повідомляє кореспондентка Суспільного Дар'я Григоренко.

Уламки російської ракети впали в кількох метрах від помешкання місцевої жительки Світлани Андрієнко. Зачепило і будинок, через це виникла пожежа.

Наслідки ракетної атаки. Київщина 9 травня
Пошкоджений внаслідок ракетної атаки будинок. с. Мироцьке, Бучанський р-н, Київська обл. 9 травня 2023р. Фото: Дар'я Григоренко / Суспільне

"Почули звук, гудів (дрон — ред.), летів. Потім удар. Коли вибігли на вулицю, побачили, що дім горить. У сусідів дах горить. Сусіди прибігли, почали тушити всі разом. Добре, що вона (ракета — ред.) упала в землю і просто відрикошетила. А якби вона летіла по прямій? Хата пом'якшила удар, земля і вона просто відскочила", — розповіла Суспільному Світлана Андрієнко.

Наслідки ракетної атаки на Київщині 9 травня
Вирва, яка утворилась внаслідок падіння уламків ракети. С. Мироцьке, Бучанський р-н, Київська обл. 9 травня 2023р. Фото: Дар'я Григоренко / Суспільне

Пошкодило будинок й іншої жительки Мироцького. Валентина Войтенко розповідає, що прокинулась незадовго до ракетної атаки. Каже, ракета вже горіла у повітрі.

"Це було о 5.30. Ми вже не спали. Раптом вибух такий і скло почало летіти. Я схватилася, стала одіватися. А дочка питає: мамо, це ц нас? А я кажу: так, у нас. Я поки зібралася, вибігла з хати, а вони тушать. Ракета лежить, а її тушать. Я коли була в окупації, я до цих звуків призвичаїлася. Саме скло почало падати, у нас шибка була, і вона почала падати. Мене налякав саме цей скляний звук. Вона (ракета) летіла вже горяща", — розповіла Валентина Андрієнко.

Що відомо про нічну атаку РФ на Київ та область 9 травня 2023 року

У ніч проти 9 травня у Києві та області через ракетну загрозу лунала повітряна тривога, під час якої було чути вибухи. У КМВА та КОВА повідомили про роботу ППО.

Під час атаки на Київ в Голосіївському районі столиці уламок збитої ракети впав на приватне подвірʼя, повідомив міський голова Віталій Кличко. Уламок загасили.

Голова КМВА Сергій Попко також повідомив, що в Шевченківському районі виявлені уламки на проїзній частині. Обійшлося без постраждалих.

За інформацією Київської міської військової адміністрації, це п’ята повітряна атака по Києву з початку травня. У ніч проти 9 травня війська РФ випустили по Києву 14 ракет. Найімовірніше всього типу Х-101 (Х-555). Сили ППО збили всі ракети над столицею.

За інформацією Київської ОВА, на Київщині уламками ракет пошкоджені деякі приватні будинки та утворилися вирви на полях.

На початок