У нардепа з Хмельниччини Сергія Лабазюка НАБУ проводить обшук: його підозрюють у підкупі топпосадовців

У нардепа з Хмельниччини Сергія Лабазюка НАБУ проводить обшук: його підозрюють у підкупі топпосадовців

Доповнено
У нардепа з Хмельниччини Сергія Лабазюка НАБУ проводить обшук: його підозрюють у підкупі топпосадовців
. Фото: Сергій Лабазюк/Facebook

Сьогодні, 21 листопада, детективи НАБУ зранку прийшли з обшуком до народного депутата від Хмельниччини Сергія Лабазюка. Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко. Згодом у НАБУ повідомили, що чинний нардеп, який за сумісництвом є власником великого будівельного та аграрного бізнесів, підозрюється у спробі підкупу топпосадовців у сфері відновлення.

У нардепа з Хмельниччини Сергія Лабазюка НАБУ проводить обшук: його підозрюють у підкупі топпосадовців
Під час проведення слідчих дій, 21 листопада 2023 рік. Фото: НАБУ/Facebook

За інформацією НАБУ, бюро та спеціалізована антикорупційна прокуратура разом із віцепрем'єр-міністром з відновлення України – Міністром розвитку громад, територій та інфраструктури України , а також головою Державного агентства відновлення та розвитку інфраструктури України викрили чинного народного депутата, за сумісництвом власника великого будівельного та аграрного бізнесів, на пропозиції неправомірної вигоди.

У нардепа з Хмельниччини Сергія Лабазюка НАБУ проводить обшук: його підозрюють у підкупі топпосадовців
Гроші, які за інформацією НАБУ, були передані довіреною особою нардепа топпосадовцю Державного агентства відновлення. 21 листопада 2023 рік. Фото: НАБУ/Facebook

"У серпні 2023 року депутат звернувся до топпосадовця Міністерства відновлення з проханням надати його компанії підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на 1 мільярд гривень. За це пообіцяв "винагороду" у розмірі 3-5% від вартості кожного підряду. Для узгодження подальших домовленостей нардеп також залучив директора компанії. Після надходження 50 мільйонів гривень за підряд з відновлення зруйнованого мосту в одному з регіонів України, народний обранець через довірену особу надав викривачу-топпосадовцю Державного агентства відновлення обіцяний відсоток у сумі 150 тисяч доларів США. Передача неправомірної вигоди відбулась на паркінгу одного зі столичних супермаркетів, а гроші знаходились у китайській шкатулці", — йдеться у повідомленні НАБУ.

Суспільне Хмельницький також намагається отримати коментар у самого Сергія Лабазюка.

Доповнено 23.11.2023

24 листопада Вищий антикорупційний суд розгляне клопотання щодо застосування запобіжного заходу народному депутату Сергію Лабазюку. Про це Суспільне Хмельницький повідомили у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Що відомо про Сергія Лабазюка

  • Депутат Верховної ради України трьох скликань (теперішнього дев'ятого скликання, восьмого та сьомого скликань). З 2012 року обирається до парламенту по одному і тому ж мажоритарному округу №188, до якого входить частина Хмельницького, колишні Хмельницький та Волочиський райони.
  • Наразі у Верховній Раді є членом депутатської групи "За майбутнє" та членом Комітету ВРУ з питань аграрної та земельної політики.
  • Народився у 1980 році у Волочиську Хмельницької області. Є засновником та на цей час почесним президентом ТОВ "Група компаній "Вітагро", яка займається рослинництвом, садівництвом та тваринництвом.
  • Одружений. Дружина депутата Віолета Лабазюк наразі є головою Хмельницької обласної ради.
  • У грудні 2016 року, як повідомляла "Українська правда", на фірмі у Волочиську, підконтрольній нардепу Сергію Лабазюку, проводилися обшуки працівниками СБУ. Тоді, як повідомляла речниця СБУ Олена Гітлянська, народний депутат України завдав тяжких ушкоджень співробітнику СБУ під час виконання ним службових обов’язків, внаслідок чого співробітника СБУ було госпіталізовано із черепно-мозковою травмою. Як йшлося у публікації "Української правди", СБУ спільно з ГПУ викрила багатомільйонне розкрадання бюджетних коштів посадовцями Служби автомобільних доріг у Хмельницькій області, "організоване через комерційні структури, підконтрольні одному з нардепів".
  • У 2017 році, за інформацією видання "Наші гроші", Головне управління Нацполіції у Хмельницькій області підозрювало ліквідатора державного підприємства "Завод "Маяк" (с. Гвардійське Хмельницького району) і службових осіб TOB "Інвестиційна компанія "Вітагро" у прихованій приватизації держпідприємства.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок