У Хмельницькому презентували книгу, яка об'єднала сотню історій волонтерства дітей

У Хмельницькому презентували книгу, яка об'єднала сотню історій волонтерства дітей

У Хмельницькому презентували книгу, яка об'єднала сотню історій волонтерства дітей
Діти тримають у руках видання "Україна—це ми", у якому зібрані їх історії волонтерства, поряд стоять організатори заходу, 30 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Україна – це ми". Видання з такою назвою, яке об’єднало сотню історій волонтерства дітей, представили сьогодні в Хмельницькому. На презентацію книги запросили її героїв.

Мирослав Байдич — один із тих, чия історія волонтерства увійшла до цієї книги. Йому вісім років. Каже, від початку повномасштабного російського вторгнення займається волонтерством.

Мирослав Байдич, який з початку повномасштабного вторгнення займається волонтерством. Фото: Суспільне Хмельницький
Мирослав Байдич, який з початку повномасштабного вторгнення займається волонтерством. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Хочу, щоб Україна перемогла, і тому вирішив допомагати ЗСУ", — сказав хлопець.

Батько Мирослава — військовий Юрій Байдич каже, син із мамою і бабусею почали волонтерити, коли він захищав від російських військ Чернігів.

"Він організовував збір серед свого класу для потреб мого підрозділу, закупили вони тепловізори, біноклі Також він продавав у бабусі черешню, малину, все, що треба. І всі гроші йшли на потребу нашого підрозділу", — розповів батько Мирослава.

Серед юних волонтерок і чотирирічна вихованка Дашковецького закладу дошкільної освіти Віньковецької селищної ради — Ганна. Разом з іншими дітьми садка дівчина пекла печиво для ЗСУ, розповіла директорка закладу Оксана Матковська.

Вихованці Дашковецького закладу дошкільної освіти місять тісто на печиво для ЗСУ. Фото: Оксана Матковська
Вихованці Дашковецького закладу дошкільної освіти місять тісто на печиво для ЗСУ. Фото: Оксана Матковська.

"Борошно сипали, яйця били, цукор збивали, тісто в формочки кексів накладали, тобто пекли випічку для наших захисників", — зазначила директорка закладу.

Книга об’єднала сотню історій волонтерства дітей із різних громад області. На створення видання знадобилося чотири місяці, розповіла директорка державного Архіву області Катерина Бурдуваліс.

Діти, які займаються волонтерством отримують подарунки під час презентації книги "Україна — це ми", 30 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький
Діти, які займаються волонтерством отримують подарунки під час презентації книги "Україна — це ми", 30 серпня 2023. Фото: Суспільне Хмельницький.

"Контактували зі школами, з дітками, з їхніми батьками, праця доволі така титанічна, адже нам потрібно було зібрати фотосвітлини, автобіографії, характеристики, свідоцтва, тобто різні документи, які б лягли в фон особового походження, але ми це зробили, і пишаємося, що в нашій області є такі дітки", — сказала Катерина Бурдуваліс.

Це – перша, та не остання книга з історіями дитячого волонтерства. Зі слів директорки архіву, вже назбирали понад пів сотні нових матеріалів для другого видання.

Слідкуйте за новинами Суспільного Хмельницький у Telegram, Viber, YouTube, Instagram та Facebook.

На початок