Обстріли Херсона, Білозерки, Янтарного. 625 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Херсона, Білозерки, Янтарного. 625 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріл Берислава
Херсонщина, Берислав, дим над вулицею від влучання російського снаряда, 24 жовтня 2023 р. Фото: Поліція Херсонської області/Facebook

625 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російська армія продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область з різних видів озброєння. Водночас Сили оборони продовжують контрбатарейну боротьбу, знищують командні пункти, склади, зброю та техніку військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 9 листопада, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

Як рік тому звільняли Херсонщину та яка наразі ситуація в регіоні: думки експертів

З військової точки зору дуже важливим для деокупації правобережжя Херсонщини експерти називають постачання техніки західними партнерами. Як відбувалось звільнення, що сталось протягом року і яка ситуація зараз на правому та лівому берегах Дніпра — у марафоні "Суспільне. Спротив" розповіли офіцер ЗСУ Ігор Шолтис, херсонська волонтерка Анна Власенко та речник делегації Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні Олександр Власенко.

"На той час дуже важливим було постачання західними союзниками системи HIMARS, інших реактивних систем залпового вогню, які допомагали нам дистанційно знищувати логістичні шляхи армії РФ, внаслідок чого у них виникали суттєві проблеми із забезпеченням. Їм доводилося відходити під натиском Сил оборони. На той час теж дещо хибним було судження в українських ЗМІ, що військові РФ втікають. Насправді вони не тікали — кожен метр землі нам давався великою кров'ю. Ми втрачали побратимів, які брали участь у досить інтенсивних боях, доки не дійшли до самого правого берега", — говорить Ігор Шолтис.

Ігор Шолтис розповів, що перехід на лівий берег є надзвичайно складним, попри те, що правий знаходиться на височині. За його словами, українські військові виконують ефективно свої завдання на скільки вони можуть. Водночас, говорить, під час деокупації найбільше вразили настрої людей, які чекали на ЗСУ.

Як розповіла волонтерка Анна Філіпчук, їй було дуже страшно було жити під час окупації. Майже весь час з дітьми вони ночували у підвалі, тому що боялися, що прийдуть з перевірками до неї та чоловіка.

Волонтерка розповіла, що у період деокупації в Херсоні не було світла, тож інформації ніякої не мали.

"Син мій старший, якому 18 років, гуляв із собаками. Прийшов до дому і каже, я бачив по дорозі бігла жінка з прапором в руках українським. Я кажу — це небезпечно. І через деякий час чоловік запустив генератор, включили телевізор через Інтернет і побачили, що дійсно херсонці уже на площі, що наші зайшли наші. Я просто впала перед телевізором на коліна і дуже плакала", — говорить Анна.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби чотири населені пункти

Упродовж доби на Херсонському напрямку російська армія завдала авіаційного удару по Іванівці. З артилерії атакувала Антонівку, Комишани та Софіївку, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

На Херсонщині - ракетна небезпека

Повітряна тривога на Херсонщині пов'язана з ракеткою небезпекою, повідомили Повітряні сили ЗСУ.

Станом на 18:00 у Херсонській громаді через обстріли РФ є загиблий та поранений

Станом на 18:00 у Херсонській громаді внаслідок обстрілів РФ загинув 69-річний чоловік. Ще один місцевий житель отримав поранення, його шпиталізували — керівник МВА Мрочко.

За даними Мрочка, російські війська атакували Киндійку з тимчасово окупованого лівого берега після 10.00. Постраждалі чоловіки на момент обстрілу перебували на вулиці.

Херсонська область - повітряна тривога!

Внаслідок російського обстрілу Новорайська постраждали шестеро людей

За уточненою інформацією ОВА, внаслідок російського обстрілу Новорайська постраждали шестеро людей. Загинув 61-річний чоловік. 

Четверо людей госпіталізовані до медзакладу. Ще одній місцевій жительці медичну допомогу надали на місці.

З Херсонської обласної організації НСЖУ виключили 8 журналістів за співпрацю з окупантами

З Херсонської обласної організації НСЖУ виключили Тетяну Каменську, Віталія Каменського, В’ячеслава Горловського, Ганну Коробову, Євгена Брикова, Олега Грушка, Галину Єрмишко та Ігоря Качура, які пішли на співпрацю з російськими окупантами.

Про це у Facebook повідомила Херсонська обласна організація НСЖУ.

У Херсоні чутно вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного.

У Борозенському на Херсонщині попрощалися із військовим Максимом Бодяком

Сьогодні у Борозенському на Херсонщині попрощалися із військовим Максимом Бодяком. Він загинув 1 листопада при виконанні бойового завдання на Запорізькому напрямку під час мінометного обстрілу.

У Херсоні з початку деокупації народилися 255 дітей

У Херсоні з початку деокупації народилися 255 дітей. Про це у Telegram повідомив начальник МВА Роман Мрочко.

Армія РФ обстріляла Тягинку та Новорайське: поранені троє жінок

На Херсонщині армія РФ обстріляла Тягинку: поранення отримала 67-річна жінка. ЇЇ доставили до медичного закладу для надання допомогу. Лікарі оцінюють стан потерпілої як середньо тяжкості. 

Також атакувала Новорайське — поранені дві місцеві жительки, 66 та 35 років. Наразі вони знаходяться у лікарні, повідомила у Telegram ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Активісти руху "Жовта стрічка" продовжують протистояти окупації у Генічеську

Активісти руху "Жовта стрічка" продовжують протистояти окупації у Генічеську на Херсонщині. Попри небезпеку, тиск та обшуки вони розвішують стрічки, плакати, графіті та передають інформацію про злочини та пересування російських військових.

Ракетна небезпека на Херсонщині

Повітряні сили ЗСУ повідомили про ракетну небезпеку на Херсонщині.

Херсонська область - повітряна тривога!

Ексвчительку з Херсонщини засудили на 10 років ув'язнення

Колишню вчительку математики з Херсонщини засудили на 10 років позбавлення волі. Під час тимчасової окупації вона очолила так званий "відділ освіти Новотроїцького муніципального округу". Суд визнав її винною у колабораціонізмі, про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

Шахраї ошукали двох жителів Херсонщини на майже 180 тисяч гривень

Жителі Херсона та Станіслава протягом двох днів втратили 179 тисяч гривень через дії телефонних шахраїв. За даними слідства поліції, невідомі зателефонували жителям Херсона і Станіслава, представилися банківськими працівниками та заявили про блокування рахунків через спроби зняти гроші.

Так звані "банківські працівники" дізналися у потерпілих реквізити банківських карток, після чого з рахунку херсонця зникло 160 тисяч гривень, а житель Станіслава втратив 19 тисяч гривень, про це у Facebook повідомила поліція Херсонської області.

ЗСУ лівідували техніку РФ і 55 військових - Сили оборони півдня

Українські військові протягом доби знищили станцію радіоелектронної боротьби, гармату, по два авто і човни. Також ліквідували 55 російських військових, повідомили Сили оборони півдня.

У Херсоні чутно вибухи, повідомили кореспонденти Суспільного.

На Херсонщині звели новий міст через Інгулець замість знищеного російськими військами

На Херсонщині звели новий міст через Інгулець замість знищеного російськими військами у червні 2022 року. Його довжина — понад сотня метрів, ширина — дванадцять. Його будували вісім місяців. Кінцева вартість виконання робіт склала 278 млн грн, повідомив у Telegram начальник Херсонської ОВА Прокудін.

Армія РФ атакувала Кіндійку, загинув чоловік, ще один поранений

Війська РФ з артилерії атакувала Кіндійку на Херсонщині. Загинув 69-річний чоловік. У 63-річного місцевого жителя діагностували вибухову травму та поранення спини. Його шпиталізували — начальник ОВА Прокудін.

ЗСУ встановили безперервний контроль над позиціями між двома Антонівськими мостами на лівобережжі Херсонщини — ISW

Українські війська 9 листопада ймовірно встановили безперервний контроль над позиціями від Антонівського залізничного мосту на північ від Пойми до Антонівського проїзного мосту на північ від Олешок і перерізали дорогу Олешки-Нова Каховка щонайменше у двох районах.

Про це пишуть аналітики Інституту вивчення війни (ISW) з посиланням на військового оглядача Костянтини Машовця.

У звіті ISW йдеться і про те, що українські сили встановили контроль над новими позиціями в Кринках — 30 км на північний схід від міста Херсона та 2 км від річки Дніпро, і штурмували російські позиції на південь і південний захід від населеного пункту. Про це заявляють російські мілблогери.

Війська РФ скинули з безпілотника вибухівку на Пункт незламності у Золотій Балці

Російські війська скинули з безпілотника вибухівку на Пункт незламності у Золотій Балці Новоолександрівської громади. Загиблих та поранених немає, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Рятувальники загасили пожежу у Херсоні

Рятувальники загасили пожежу у двоповерховій будівлі в одному із мікрорайонів Херсона. Вона виникла після російських обстрілів напередодні ввечері. Про це у Telegram повідомила ДСНС України.

Майже 15 снарядів РФ поцілили поблизу адмінбудівлі в Антонівці

Російські війська зранку обстріляли Антонівку Херсонської громади. В адмінбудівлю поцілили близько 15 снарядів. Про це у Telegram повідомив начальник МВА Роман Мрочко.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Так звану "керівницю" пенсійного фонду в окупованих Олешках на Херсонщині судитимуть за держзраду

Експрацівницю пенсійного фонду Херсонщини судитимуть за держзраду, йдеться в Telegram Херсонської обласної прокуратури.

У червні 2022 року вона погодилась на співпрацю з РФ та обійняла "керівну" посаду в псевдооргані в тимчасово окупованих Олешках. Вона збирає особисті дані місцевих жителів, формує реєстр пенсіонерів та пільгових категорій людей за законодавством РФ, повідомляють у відомстві.

Зі скринею для псевдоголосування ходила та закликала підпримати РФ. У Херсоні затримали жінку, яку підозрюють у колабораціонізмі

У Херсоні затримали жінку, яку підозрюють у колабораціонізмі. Під час окупації міста вона ходила зі скринею для псевдоголосування та закликала жителів віддати голоси за "приєднання" до РФ, повідомляє в Telegram Офіс Генпрокурора.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонські зенітники знищили російський БпЛА на Миколаївщині

В ніч на 10 листопада воїни мобільної вогневої групи Херсонської зенітної ракетної бригади знищили російський ударний БпЛА "Shahed-136/131" на Миколаївщині, повідомляється на сторінці у Facebook Повітряного командування "Південь".

У МВА показали, як виглядає школа у Комишанах, після обстрілу військ РФ

У МВА показали будівлі школи у передмісті Херсона Комишанах після нічного обстрілу армії РФ. Пошкоджений старий корпус навчального закладу, у новому — вибиті вікна. Раніше тут навчалось 800 дітей, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Російські війська за добу 97 разів обстріляли Херсонщину

Російські війська упродовж доби 97 разів обстріляли Херсонщину. Завдали одного ракетного удару. Пошкоджені церква та магазин у Бериславському районі, дошкільний навчальний заклад, гаражний кооператив та церква у Херсоні. Є влучання у житлових кварталах населених пунктів області, повідомив керівник ОВА Олександр Прокудін.

На Херсонщині за добу загинули дві людини, п'ятеро поранених

Внаслідок обстрілів Херсонщини минулої доби двоє людей загинули, п'ятеро поранених, повідомив в марафоні "Суспільне. Спротив" керівник пресофісу ОВА Олександр Толоконніков.

"Жінка в Білозерці близько 9 ранку загинула від ворожого снаряду і ще один чоловік у Херсоні у мікрорайоні Корабел. Там загалом одна людина загинула, четверо поранених. Серед них волонтер. Двоє з поранених у тяжкому стані в реанімації. Ще одна людина постраждала від обстрілів уже ввечері. Чоловік знаходився на порозі свого будинку", — розповів Толоконніков.

Армія РФ обстріляла Комишани

Вночі армія РФ обстріляла Комишани поблизу Херсона. Пошкоджені кілька будинків, гаражі, авто. Інформація про постраждалих не надходила, повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

На початок