Жадан, Любка, Чорногуз та Цілик: у Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками

Жадан, Любка, Чорногуз та Цілик: у Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками

Ексклюзивно

У Херсоні, в артхабі в укритті, відбулася зустріч містян з українськими письменниками. До них завітали Сергій Жадан, Ірина Цілик, Андрій Любка та Ярина Чорногуз.

Зустріч херсонців із письменниками відбулася в арт хабі в укритті в рамках фестивалю "Меридіан. CZERNOWITZ", назвали її — "Меридіан. Херсон". Завдяки заходу зміг відвідати Херсон вперше після деокупації, каже письменник Сергій Жадан.

У Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками
Херсон. На зустріч до містян завітав письменник Сергій Жадан, 7 листопада 2023 року Фото: Суспільне Херсон

"Для нас це можливість поїхати в ті міста, де ми давно не були. Я вже давно не був в Херсоні. І, чесно кажучи, скучив, бо після деокупації не був. Дуже хотілося приїхати побачити ваше місто, публіку, читачів, бо до війни я тут бував. Не часто виступав і дуже люблю херсонську публіку", — говорить письменник.

Вперше з 2016 року приїхала до Херсона й письменниця та кінорежисерка Ірина Цілик.

У Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками
Херсон. Ірина Цілик на зустрічі з шанувальниками її творчості, 7 листопада 2023 року Фото: Суспільне Херсон

"Для мене велика радість і честь бути тут зараз. Читатиму нові вірші, розповідатиму про свій останній фільм "Я і Фелікс", який взимку вийде в прокат. Я не впевнена, чи зараз в Херсоні є українське кіно, значить привезу його і покажу іншим чином. Я буду рада повертатися до вас знову і знову, привозити нові фільми та книжки", — каже Ірина.

Поетеса та військовослужбовиця Ярина Чорногуз два роки служила на Донбасі, нещодавно її підрозділ перебазувався на Херсонщину. Саме тут до повномасштабного вторгнення розпочалася служба дівчини. Тренування морських піхотинців тоді відбувалися на морських узбережжях області — острові Джарилгач, селищах Лазурному та Залізному Порту, у Скадовську.

У Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками
Херсон. Письменниця Ярина Чорногуз виступає перед людьми, 7 листопада 2023 року Фото: Суспільне Херсон

"Я почала писати вірші ще до того, як стала військовою. Перша збірка у 20 років вийшла. Друга була написана за час повномасштабної війни. Мабуть, найсвіжіше, що я написала, це коли ми сюди перебралися. Це не стільки вірш, як висловлення любові до цього фронтового міста. Бо я тут називала, що мене вражає в цьому місті багато захованих затишних місць, які я зберігаю для своєї віри й для нас, в які можна зайти, поїсти гарно, то я бачу цю стійкість і вона мене вражає", — говорить Ярина.

У Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками
Херсон. Письменник Андрій Любка виступає перед містянами, 7 листопада 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Херсонці, які прийшли на зустріч, діляться враженнями. Серед них — місцева жителька Олена Набокова.

"Я дуже люблю Ярину Чорногуз, я її знаю з часів "Весни на граніті", і мені дуже подобається її поезія, особисто вона мені подобається. На Facebook Ярина анонсувала, що її можливо не буде. А я так вдячна, що вона змогла приїхати", — розповіла Олена.

Жадан, Любка, Цілик та Чорногуз: у Херсоні відбулась зустріч містян з чотирма українськими письменниками
Херсоні аплодують виступам українських письменників, 7 листопада 2023 року Фото: Суспільне Херсон

Прийшов на захід й херсонець Дмитро.

"Я навіть не можу висловити словами, це було неймовірно. Ми пережили окупацію й обстріли. Ми дуже хотіли чогось такого, тому що це для нас важливо. Дякую авторам які виступали, й тим, хто організував, бо це було дуже круто", — поділився Дмитро.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок