Обстріли Садового, "військкомати" на окупованій території. 552 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Обстріли Садового, "військкомати" на окупованій території. 552 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Обстріляний будинок у Херсоні
. Херсон, жінки розмовляють біля обстріляного військами РФ будинку, 28 серпня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

552 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Тут читайте новини за 28 серпня, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • Армія РФ обстріляла Садове поблизу Херсона. 63-річна жінка під час обстрілу знаходилась на подвір'ї. Від отриманих травм вона загинула на місці. 58-річного чоловіка у тяжкому стані із пораненням живота та ноги доставили до лікарні
  • На тимчасово окупованій території Херсонської області російські військові готують відкриття так званих "військкоматів". Вони примушують чоловіків ставати на облік до псевдоструктур, повідомив ЦНС. За його даними, з 2024 року облік у так званих “військкоматах” стане обов’язковим. Наступним етапом буде примусова мобілізація.
  • У тимчасово окупованих Великих Копанях на Херсонщині військові РФ з 24 серпня заборонили в’їзд і виїзд місцевих жителів. Підставою стало нібито виявлення державної української символіки.
  • Директора Федеральної служби виконання покарань РФ, підозрюють у захопленні пенітенціарних установ на Херсонщині. Він зареєстрував кримінальні установи Херсона, Старої Збур’ївки, Дар’ївки та Голої Пристані за законодавством РФ та підпорядкував собі.
  • Херсонку, яка збирала дані про місця дислокації ЗСУ, передавала їх російським військам та коригувала вогонь по цивільних об'єктах, підозрюють у держзраді. Жінку затримали та оголосили підозру. Вона перебуває під вартою
  • На Херсонщині протягом минулого тижня сапери ДСНС знешкодили 222 вибухонебезпечних предмети на території, де велись бойові дії. Обстежили майже 154 гектари землі та понад вісім кілометрів ліній електропередач
  • Херсонський спортсмен Олександр Гречаний у складі збірної України здобув "бронзу" на чемпіонаті Європи. Змагання з веслування академічного проходили у Німеччині з 23 по 28 серпня.

У полі поблизу села Садове від вибуху на російській міні загинули двоє чоловіків

У полі поблизу села Садове, смертельні поранення отримали двоє чоловіків, 51 та 28 років, які натрапили на російські міни, повідомив у Telegram керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін.

Внаслідок обстрілу Ольгівки поранений чоловік

Війська РФ обстріляли Ольгівку на Херсонщині. Поранений 75-річний чоловік. Його доправили до лікарні. Про це у Telegram повідомила Херсонська ОВА.

Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів другої групи з негативним резусом

На 30 серпня Херсонський обласний центр служби крові потребує донорів другої групи з негативним резусом. Кров необхідна важкохворому місцевому жителю. Донорів чекають з 8 до 13 години за адресою: Миколаївське шосе, 7.

В Антонівці з 1 вересня зміниться графік водопостачання

В Антонівці зміниться графік водопостачання. З 1 вересня воду подаватимуть з 11:00 до 16:00. Про це у Facebook повідомив Херсонський Водоканал.

Війська РФ обстрілюють щодня, атакують газову та енергетичну системи: сільський голова Станіслава про ситуацію в громаді

29 серпня армія РФ до десяти разів обстріляла Станіславську громаду Херсонщини. Постраждалих немає, є руйнування будівель. Зокрема, атакували Софіївку та Широку Балку. Громада перебуває під обстрілами російських військових щодня з 25 серпня.

Про це в етері "Суспільне. Спротив" повідомив Станіславський сільський голова Іван Самойленко.

"Зруйновані будівлі, влучили й в поля. Обстрілюють щодня без попередження. 4-4,5 секунди після вибуху і прилітає снаряд. Через це просто неможливо сховатися. Зараз безпекова ситуація складна. З 25 серпня щодня двічі на добу російські окупанти обстрілюють село Станіслав. Атакують приватний сектор, газову та енергетичну системи, внаслідок чого відбувається відключення електроенергії й газопостачання", — говорить Самойленко.

У Михайлівці Скадовського району армія РФ утискає людей, які відмовляються отримати паспорти РФ

За інформацією Генштабу у Facebook, у Михайлівці Скадовського району армія РФ утискає людей, які відмовляються отримати російські паспорти. Військові ходять по оселях місцевих жителів, принизливо їх перевіряють, погрожують ув’язненням та депортацією.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби десять населених пунктів

Протягом доби на Херсонському напрямку армія РФ з артилерії обстріляла понад десять населених пунктів. Зокрема, Золоту Балку, Микільське, Садове, Херсон, Софіївку та Широку Балку, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У тимчасово окупованих Генічеську та Скадовську війська РФ "ломляться" до домівок місцевих аби "уточнити списки"

В тимчасово окупованих Генічеську та Скадовську російські військові обходять домівки місцевих жителів під приводом "уточнення списків". Про це у Telegram повідомив рух громадянського спротиву "Жовта Стрічка".

За її даними, місцеві колаборанти та "чиновники" з Росії обходять оселі жителів ТОТ, щоб дізнатися, хто там живе та чи отримали ці люди російські паспорти.

Херсонська область - повітряна тривога!

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

У Херсоні внаслідок вибуху у будинку сталася пожежа, поранений чоловік

У Херсоні 28 серпня через вибух сталася пожежа у будинку, пораненого господаря госпіталізували до медичного закладу. Про це у Facebook повідомило ГУ ДСНС у Херсонській області.

За даними ДСНС, пожежа загорілася ввечері у житловому будинку по вул. Гончарова. В будівлі стався вибух та запалав дах.

"З місця події госпіталізували до медичного закладу 79-річного господаря. Ліквідувати пожежу вдалось о 23:25", йдеться у повідомленні.

Ймовірний авіаційний обстріл Тягинської громади

Ймовірний авіаційний обстріл Тягинської громади на Херсонщині, повідомив керівник РВА Літвінов. Він закликав жителів перебувати в укриттях.

Херсонська область - повітряна тривога!

На Херсонщині на російській міні підірвався тракторист

На Херсонщині на російській міні підірвався тракторист. Про це у Telegram повідомила Херсонська облпрокуратура.

За даними слідства, 29 серпня близько 15:30 поблизу села Новопетрівка Бериславського району на міні підірвався водій трактора. Чоловік загинув.

До шкіл на окупованій території Херсонщини завезли понад сім тонн пропагандистської літератури — ЦНС

Перед початком навчального року до захоплених армією РФ шкіл лівобережжя Херсонщини завезли сім тонн пропагандистської літератури.

Про це повідомив Центр національного спротиву.

Найбільша кількість підручників з російської історії за 11 клас. За даними ЦНС, ця аудиторія школярів є важливою, адже військові РФ готуються до мобілізації українців на тимчасово окупованих територіях.

"У завезених підручниках Росія перекладає відповідальність за війну на Україну, поширює тезу щодо "нацизму" серед українців", — йдеться у дописі.

За колабораціонізм у Херсоні судитимуть так званого "директора" гідрометрологічного коледжу

У Херсоні заочно судитимуть місцевого жителя, який під час окупації міста очолив так званий "Херсонський гідрометрологічний коледж ". Його звинувачують у колабораціонізмі та пособництві країні-агресору.

Про це у Telegram повідомила Херсонська обласна прокуратура.

За даними слідства, влітку 2022 року так званий "директор" підтримував усі рішення та дії російських окупантів та у захопленому коледжі організував навчання російською мовою.

У Херсоні до електропостачання за добу під'єднали понад 100 абонентів

У Херсоні минулої доби під'єднали понад 100 абонентів, які були знеструмлені після підтоплення. Без світла залишаються близько 10 тисяч споживачів. Про це у Telegram повідомило Міненерго.

Енергетики працюють над відновленням електропостачання, але ремонтні роботи сповільнені через обстріли, йдеться у повідомленні.

На Херсонщині для школярів можуть організувати змішане навчання. В ОВА розповіли як

На деокупованих територіях Херсонської області під навчання вже облаштували 30 укриттів, у ще 43 — тривають ремонтні роботи, повідомив заступник начальника Херсонської ОВА Ярослав Шанько. "Після проведення ремонтних робіть, п'ять шкіл, які знаходяться на відстані більше ніж 40 кілометрів від лінії фронту, переведуть на змішану форму навчання", — сказав Шанько.

У Херсоні попрощались із загиблим військовим Данилом Сікорським

У Херсоні попрощались із загиблим військовим Данилом Сікорським. Він поліг у бою 20 серпня під Бахмутом Донецької області. Загиблому солдату було 20 років.

За яких умов почнуть відбудову Каховської ГЕС та скільки грошей потрібно — пояснює експерт

На відновлення зруйнованої армією РФ Каховської ГЕС за попередніми підрахунками необхідно близько півтора мільярда доларів. Цей процес розпочнеться тільки за умови деокупації та належної безпекової ситуації. Про це в етері "Суспільне. Спротив" повідомив виконавчий директор "Економічного дискусійного клубу" Олег Пендзин.

Армія РФ щонайменше десять разів вдарила по Станіславу Херсоснької області

Армія РФ обстріляла Станіслав Херсонської області. По центральній частині села вдарили щонайменше десять разів, повідомляє в Telgram Херсонська ОВА.

Жительку селища Козацьке Херсонської області будуть судити за організацію та участь у псевдореферендумі

Жительку селища Козацьке Херсонської області будуть судити за організацію та участь у псевдореферендумі. Вона добровільно виконувала функції так званого "члена виборчої комісії", обходила будинки місцевих жителів, агітувала та видавала бюлетені, повідомляє в Telegram Херсонська обласна прокуратура.

На Херсонщині у Новій Кам'янці запустили в роботу водонапірну вежу

На Херсонщині у Новій Кам'янці запустили в роботу водонапірну вежу: заклади новий фундамент та встановили нову конструкцію об'ємом 50 кубометрів. Завдяки допомозі благодійного фонду "Rescue Now", місцеві люди отримують питну воду, повідомляє в Telegram Херсонська ОВА.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Херсонська область - повітряна тривога!

Продава та зберігав вогнепальну зброю. Його затримали

На Херсонщині правоохоронці затримали жителя Бериславського району, який незаконно зберігав та продавав вогнепальну зброю та боєприпаси.

Слідчі встановили, що підозрюваний у серпні 2023 року він продав за 40 тисяч гривень автомат АК-74 та близько 120 патронів до нього іншому чоловіку.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Активісти руху "Жовта Стрічка" провели нічний рейд вулицями тимчасово окупованого Генічеська

Активісти руху "Жовта Стрічка" провели нічний рейд вулицями тимчасово окупованого Генічеська: розвішали понад 100 постерів та зірвали прапор РФ, йдеться їх Tenelgam.

"Виборів не буде, а буде суд і буде Гаага. Кожен, хто примусово змушує українців брати участь у псевдовиборах, відповідатиме", — йдеться у повідомленні.

Херсонська область - повітряна тривога!

Сили оборони знищили п'ять човнів, РСЗВ та зенітно-ракетний комплекс військ РФ на лівобережжі Херсонщини

Протягом 28 серпня Сили оборони на лівобережжі Херсонської області знищили п'ять човнів, реактивну систему залпового вогню, зенітно-ракетний комплекс російських військ та 33 військовослужбовці РФ. Про це в марафоні "Єдині новини" повідомила керівниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони та охорони півдня Наталія Гуменюк. "Ми нищимо не тільки засоби нападу військ РФ, а й захисту. Для того, щоб вони були безсилими перед нашими атаками. Ми знищуємо потужності армії РФ, для того, щоб вони не могли підтягувати їх на передову. Продовжуємо вести контрбатарейну боротьбу", — сказала Гуменюк

Російська армія випустила 275 снарядів по Херсонщині

Впродовж 28 серпня російська армія з різного виду озброєння випустила по території Херсонської області 275 снарядів, по Херсону — 18. Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Загалом за добу військові РФ здійснили 61 обстріл Херсонщини. Поцілили у житлові квартали, території та будівлі дошкільних закладів у Херсоні та Бериславському районі, йдеться в повідомленні.

Через російські збройну агресію одна людина загинула, ще четверо — поранені, повідомив Прокудін.

Паспорт РФ або конфіскація майна: окупаційна влада погрожує жителям Чаплинки на Херсонщині

У тимчасово окупованому селищі Чаплинка Херсонської області окупаційна адміністрація вимагає, щоб місцеві жителі обов'язково отримали паспорти РФ до 1 вересня.

Про це повідомив Генштаб ЗСУ у ранковому зведенні 29 серпня.

Якщо люди не виконають цю вимогу, йдеться в повідомленні, російські окупанти погрожують конфіскувати нерухоме майно. Також за даними Генштабу, з 23 серпня вони проводять рейди: виселяють жителів без реєстрації місця проживання та привласнюють їх майно.

Армія РФ завдала авіаційниз ударів по Миколаївці та Ольгівці на Херсонщині

На Херсонському напрямку російська армія завдала авіаційних ударів в районах Миколаївки та Ольгівки. Про це повідомив Генштаб ЗСУ в оперативній інформації станом на ранок 29 серпня.

Від артилерійських обстрілів постраждали Херсон, Садове, Станіслав, йдеться в повідомленні.

На початок