Ракетна атака армії РФ, 15 областей допоможуть відбудувати села. 500 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Ракетна атака армії РФ, 15 областей допоможуть відбудувати села. 500 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Багатоповерхівки у Херсоні
. Херсон, мікрорайон Таврійський, 7 липня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

500 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Армія РФ продовжує обстрілювати Херсон та Херсонську область. Водночас на Херсонщині долають наслідки штучної повені, яка виникла через підрив російськими військами Каховської ГЕС.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонщині протягом доби російська армія з артилерії обстріляла Львове, Токарівку, Антонівку, Велетенське, Кізомис та Херсон.
  • Армія РФ атакувала Козацьке та Веселе. По населених пунктах випустили чотири керовані авіабомби. Пошкоджені фасад памʼятки культури, приміщення виробничого підприємства та будинки. Загиблих та поранених немає.
  • Російська армія завдала ракетних ударів по населених пунктах у Дар’ївській та Тягинській громадах. Поцілили у школу та територію приватного будинку. Загиблих та поранених немає. Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактами порушення законів та звичаїв війни.
  • 15 областей України допоможуть окремим громадам Херсонщини відбудувати пошкоджене житло та соціальні об'єкти. Відновлення населених пунктів, які зруйнували російські військові відбудеться в рамках всеукраїнського пілотного проєкту "Пліч-о-пліч".
  • Жителям Козацького та Веселого Новокаховської ТГ заборонили вживати воду зі свердловин. Таке рішення прийняла комісія з питань техногенно-екологічної безпеки за результатами аналізу проб води. До селищ продовжуватимуть доставляти бутельовану питну воду.
  • Колишнього начальника районного відділу ДСНС в Херсонській області підозрюють у колабораціонізмі. Він добровільно очолив створений окупаційною владою "Генічеський райвідділ ГО та НС", виконував адміністративні та організаційні функції. Йому загрожує до 10 років позбавлення волі.

Як херсонцям відновити втрачені внаслідок підтоплення документи — поради юристки

Російська армія 6 червня підірвала Каховську ГЕС. Внаслідок на ранок наступного дня на правобережній Херсонщині були затоплені 1852 будинки. Після сходження води люди почали фіксувати збитки та подавати заявки на компенсацію за пошкоджене майно, адже втратили не тільки житло, а іноді і документи.

Як відновити документи, втрачені внаслідок затоплення через підрив російськими військами Каховської ГЕС, пояснює юристка Олена Іпатенко.

На війні загинув кулеметник з Херсонщини Роман Пирог

У бою на Запорізькому напрямку загинув житель Херсонської області Роман Пирог. Про це у Facebook повідомила Каланчацька селищна військова адміністрація.

Роман Пирог був кулеметником. Загинув у бою на Запорізькому напрямку 5 липня 2023 року. За інформацією СВА, він був випускником Каланчацької ЗОШ № 2.

Ракетна атака армії РФ, 15 областей допоможуть відбудувати села. 500 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Загиблий кулеметник з Каланчака Роман Пирог Фото: Каланчацька СВА/Facebook

"Рома був сильним, енергійним, добрим та готовим прийти на допомогу кожному, хто опинився в складних життєвих обставинах. Як більшість молодих людей, будував плани на світле та мирне життя… але все обірвала війна", йдеться у повідомленні.

Війська РФ вдарили з авіації по Козацькому — Генштаб

На Херсонському напрямку армія РФ зосереджує основні зусилля на недопущенні подальшого просування наших військ. Завдала авіаційного удару в районі Козацького, йдеться у вечірньому зведенні Генштабу ЗСУ.

Також з артилерії обстріляли Гаврилівку, Антонівку, Золоту Балку та Херсон.

На Херсонщині за номером 0800 101 102 можна залишити заявку на прибирання наслідків підтоплення

Аби залишити заявку на прибирання наслідків підтоплення, жителі Херсонщини можуть звернутися до контакт-центру за номером 0800 101 102, повідомила у Telegram Херсонська ОВА.

Молодшому сержанту Святославу Алексапольському присвоєне звання "Герой України" посмертно

Президент України 8 липня 2023 року присвоїв звання Герой України з удостоєнням ордена "Золота Зірка" молодшому сержанту Алексапольському Святославу посмертно. Відповідний Указ №381/2023 опублікований на сайті Президента.

Ракетна атака армії РФ, 15 областей допоможуть відбудувати села. 500 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Герой України Святослав Алексапольський Фото: Олександр Прокудін/Telegram

Як повідомив у Telegram керівник Херсонської ОВА Олександр Прокудін, Святослав служив у 126-тій окремій бригаді територіальної оборони. Він у складі розвідувальної групи зайшов у сіру зону на кілометр, розмінував декілька МОН-50 та прикривав переміщення наших підрозділів.

"Пліч-о-пліч". На правобережній Херсонщині почали відбудовувати 26 населених пунктів

У межах програми "Пліч-о-пліч" на Херсонщині почались відновлювальні роботи у 26 населених пунктах правобережжя. Фахівці з різних регіонів України допомагають відбудовувати пошкоджені та зруйновані будинки внаслідок бойових дій. Про те, які регіони допомагають жителям громад Херсонщини, у Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

Ракетна атака армії РФ, 15 областей допоможуть відбудувати села. 500 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Кочубеївська громада. Зруйнований будинок внаслідок російських обстрілів Фото: Рівненська ОВА

За інформацією ОВА, у Кочубеївській громаді вже працюють 50 будівельників з Рівненщини. У Заградівці, Орловому та Кочубеївці вже замінили дахи на 44 будинках.

"Маємо 124 заяви на відновлення будинків. А разом з оселями жителів регіон-партнер буде відбудовувати Заградівський будинок культури та Кочубеївську школу-садок. Також у планах – створення центру безпеки", – повідомив Прокудін.

Відбудова Каховської ГЕС: фермер з Херсонщини розповів чому це необхідно

На лівобережжі Херсонщини розташовані майже 400 тисяч гектарів зрошуваних земель. Після підриву військами РФ Каховської ГЕС вони втратили свою цінність. Це лише одна з причин задля чого треба відновити греблю, заявив фермер з Херсонської області Сергій Рибалко. В етері марафону "Суспільне. Спротив" він розповів про загрози, які виникнуть, якщо Каховську ГЕС не відбудують.

"Це буде величезна трагедія для всього нашого краю. Лівий берег Херсонщини перетвориться на пустелю. Тому розмови про те, що греблю відновлювати не треба, дуже небезпечні", — говорить Рибалко.

За його словами, є чотири причини, задля чого треба відбудувати Каховську ГЕС. На першому місці — вода. Вона постачалась до самого Бердянська Запорізької області й для всіх людей, які проживають у східній частині Херсонщини. Друге — це судноплавство по Дніпру, бо без Каховської ГЕС ми цього зробити не можна, каже Рибалко. Третє — зрошення, і четверте — електроенергія, яку виробляла ГЕС.

Херсонська область - відбій повітряної тривоги!

Поновлення комунікацій і прибирання: у Херсоні продовжують відновлювати мікрорайон Корабел після затоплення

У мікрорайоні Корабел, який був повністю затоплений після підриву військами РФ Каховської ГЕС, поновлюють комунікації, відкачують воду та прибирають вулиці. Про результати роботи 7 липня у Telegram повідомив керівник обласної військової адміністрації Олександр Прокудін.

За його словами, фахівці "Херсонгазу" поновили газопостачання до трьох багатоквартирних будинків мікрорайону Корабел. Також ремонтували мережі на вулицях Дорофєєва, Вітрильній та Стапельній.

Херсонська область - повітряна тривога!

У Токарівці в свердловинах перевищений вміст нітратів та аміаку

У пробах води з двох свердловин у Токарівці фахівці виявили перевищення вмісту нітратів та аміаку. Необхідно промити системи та дезінфікувати їх. Про це в Telegram повідомила Херсонська ОВА.

У зразках поверхневих вод Інгульця поблизу Дар’ївки параметри відучора не змінились: вміст сухого залишку перевищує норму у 1,03 раза, розчиненого кисню – менше за норму, нафтопродуктів немає.

на Херсонщині внаслідок російської збройної агресії постраждали 115 дітей

За інформацією ювенальних прокурорів, станом на ранок 8 липня на Херсонщині внаслідок російської збройної агресії постраждали 115 дітей. За 500 днів повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинули 494 дитини та понад 1051 – поранені.

Армія РФ обстріляла три громади Бериславського району

За інформацією начальника Бериславської районної військової адміністрації Володимира Літвінова, 7 липня війська РФ обстріляли з артилерії Бериславську, Новоолександрівську та Тягинську громади. Зокрема – Зміївку, Шляхове, Золоту Балку та Львове. Внаслідок обстрілів пошкоджені приватні будинки та господарські споруди. Загиблих і поранених немає.

Військові РФ вночі атакували Херсон, Зеленівку та Інженерне

Вночі військові РФ атакували Херсон, Інженерне, Зеленівку. Також з артилерії обстріляли лівий берег Дніпра в районі Антонівського мосту. Про це в Telegram повідомив керівник МВА Роман Мрочко.

Загалом за добу армія РФ 24 рази обстріляла Херсонську міську територіальну громаду, використала для цього 119 снарядів.Ураження зафіксовані в Антонівці, Херсоні, Молодіжному, Зеленівці, Наддніпрянському та Інженерному. Загиблих та поранених немає, йдеться в повідомленні.

Армія РФ 91 раз обстріляла Херсонщину

За добу війська РФ 91 раз обстріляли Херсонську область, випустили по її території 487 снарядів з мінометів, артилерії, авіації, БМП, СПГ, ВКК, "Градів", авіації та БпЛА. По Херсону - 17 снарядів.

Про це в Telegram повідомив голова ОВА Олександр Прокудін.

Російські снаряди поцілили у житлові квартали населених пунктів області, будівлю школи у селі Інгулець, територію та будівлі двох приватних підприємств Новокаховської міської громади. Через російську агресію одна людина поранена, йдеться в повідомлені.

Російська армія за добу обстріляла шість населених пунктів на Херсонщині

За інформацією Генерального штабу ЗСУ, впродовж 7 липня на Херсонському напрямку російські війська продовжили концентрувати зусилля, аби не допустити просування Збройних Сил України. З артилерії обстріляли Львове, Токарівку, Антонівку, Велетенське, Кізомис та Херсон.

На початок