Рівень води у Херсоні знижується, на вулицях залишаються багнюка і сміття. Люди під обстрілами долають наслідки

Рівень води у Херсоні знижується, на вулицях залишаються багнюка і сміття. Люди під обстрілами долають наслідки

Ексклюзивно
Рівень води у Херсоні знижується, на вулицях залишаються багнюка і сміття. Люди під обстрілами долають наслідки
. Херсон, площа Корабел, яка була повністю затоплена, 13 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

У Херсоні рівень води знижується, на вулицях залишаються багнюка і сміття, їх прибирають місцеві жителі. Водночас російська армія продовжує обстрілювати місто та підтопленні громади.

Вдень під обстрілами була Білозерка. Загинув священник, також була поранена 76-ріна жінка, вона перебуває в лікарні.

Будинки в цій балці стали орієнтиром для людей з сусідньої вулиці, розташованої вище. Сюди, розказує херсонка Людмила, приходить з перших днів підриву Каховської ГЕС. Спочатку дивилася наскільки швидко вода підіймалася, а зараз, як спадає.

"То десь на пів метра спала вода, то так різко метра на чотири. А на третій день вода відійшла на 12 метрів. Вчора було на рівні трохи нижче підвіконня нижнього будинку, а сьогодні вже трохи вище обмотки", — розповіла жінка.

Рівень води у Херсоні знижується, на вулицях залишаються багнюка і сміття. Люди під обстрілами долають наслідки
Херсон, з вулиць в районі річпорту відходить вода, 13 червня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

На одній з вулиць вода піднялася на два метри. Сьогодні люди прибирають сміття, яке принесла вода. З одного з магазинів працівники виносять не тільки мул, гілки і каміння, а і зіпсований водою товар.

Як розповіла родичка власниці магазину Ольга, насамперед треба очистити приміщення і вивезти сміття.

"Головна зараз проблема це вивіз продуктів, які зіпсувалися. А це приблизно п'ять тонн. Нам потрібна допомога чоловіків з комунальних служб, щоб розблокувати двері, а також зібрати ці продукти та сміття. У нас була макулатура, яку розсортували для перероблювання, зараз її треба утилізувати", — каже херсонка.

Рівень води у Херсоні знижується. На вулицях залишаються багнюка і сміття.
Херсон, пошкоджена техніка через затоплення в одному з магазинів міста, 13 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

З магазину, розказує власниця Надія Капуста, нічого не встигли винести. Сподівалися, що вода не дійде. Тому допомагали вивозити людей і тварин з підтоплених вулиць. А ввечері побачили, що магазин у воді.

"Збитків близько 1,5 мільйонів гривень. Це все обладнання, воно дороге, зокрема холодильні та морозильні камери. Також ремонт, який був зроблений, все розкисло, треба робити по новому. По новому треба робити електрику, це все великі гроші", — розказала власниця магазину.

Рівень води у Херсоні знижується, на вулицях залишаються багнюка і сміття: як люди під обстрілами долають наслідки
Херсон, приміщення магазину, яке було затоплене, 13 червня 2023 рік. Фото: Суспільне Херсон

На тих вулицях, де вода відійшла, каже керівник пресофісу Херсонської ОВА Олександр Толоконніков, рятувальники проводять обстеження – шукають вибухонебезпечні предмети, а комунальні служби збирають сміття і мул.

За його словами, вода відійшла від 200 осель. Затопленими залишаються ще 31 населений пункт. На лівобережжі під водою 17 населених пунктів. З окупованої території евакуювали 133 людини, розказує. Через підтоплення 42 людини вважаються безвісти зниклими. Також є загиблі та поранені під час евакуації.

"Зараз рівень води в Дніпрі 2,70 метра. За минулу добу двоє людей отримали поранення внаслідок обстрілу Шуменського мікрорайону. Ще двох — чоловіка і жінку знайшли мертвими, вони загинули внаслідок підтоплення. Офіційно відомо про 12 постраждалих : 10 на Херсонщині та двох у Миколаївській області",

За даними ОВА, у мікрорайоні Острів у своїх оселях залишається близько 800 людей.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок