Провокація військ РФ на"Титані", вибух на майданчику в Загорянівці. 465 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Провокація військ РФ на"Титані", вибух на майданчику в Загорянівці. 465 день війни: хроніка подій в Херсонській області

Оновлено
Провокація військ РФ на"Титані", вибух на майданчику в Загорянівці. 465 день війни: хроніка подій в Херсонській області
. Херсон, пошкоджений російськими снарядами дах багатоповерхівки, 31 травня 2023 р. Фото: Суспільне Херсон

465 день повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Херсон і всю деокуповану частину області щодня з мінометів, артилерії та авіації обстрілює російська армія. На лівобережжі Херсонщини також лунають вибухи — Сили оборони знищують склади боєприпасів, техніку, живу силу та логістичні шляхи військ РФ.

Суспільне слідкує за всіма подіями, що відбуваються в регіоні. Інформація оновлюється. Новини попереднього дня читайте тут, відеосюжети та дайджести новин — на YouTube Суспільне Херсон.

Головне на цей час

  • На Херсонському напрямку протягом доби російські військові завдали авіаційних ударів по Козацькому та Одрадокам’янці, з артилерії обстріляли Херсон.
  • Російські війська з авіації вдарили по Козацькому, скинули дві керовані авіабомби. Також атакували Одрадокам'янку, пошкоджені сільрада, пошта та цвинтар.
  • У Загорянівці через вибух невідомого предмета на дитячому майданчику поранені 13-річний та 10-річний хлопці. Обох ушпиталили у важкому стані.
  • Армія РФ обстріляла село Черешеньки Білозерської громади. Пошкоджені господарські споруди та сільгосптехніка. Загиблих та поранених немає.
  • Війська РФ готують провокацію на хімічному заводу в Армянську ТОТ Крим. На територію заводу "Кримський Титан" завезли вибухівку та мінують територію.
  • Російські окупанти встановили кінцевий термін отримання паспорта РФ жителями тимчасово окупованої території Херсонщини — 1 вересня 2023 року. За відмову погрожують припинити постачати електроенергію, конфіскувати майно, примусово виселили з осель або депортувати.
  • Так званому "головному лікарю Скадовської центральної міської лікарні" повідомили про підозру у колабораціонізмі та пособництві РФ. Чоловік реорганізував заклад під законодавство РФ та провів інвентаризацію майна. А також закликав працівників до співпраці та погрожував їх звільнити за неявку на псевдореферендум.

На війні загинув боєць з Херсонщини Артем Унгур'ян

На російській війні загинув житель Херсонської області Артем Унгур'ян. Про це на сторінці у Facebook повідомило Новокаховське професійно-технічне училище №14.

Провокація військ РФ на"Титані", вибух на майданчику в Загорянівці. 465 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Загиблий на війні житель Херсонщини Артем Унгур'ян Фото: Новокаховське ПТУ №14/Facebook

За інформацією навчального закладу, Артем був сиротою. Він — випускник училища 2021 року, отримав професію — верстатник широкого профілю.

У тимчасово окупованому Скадовську російські військові облаштували шпиталь на території дитячого садка

У Скадовську Херсонської області російські окупанти облаштували польовий шпиталь на території дитячого садка. Там на лікуванні перебувають понад 50 військових РФ з пораненнями різного ступеня важкості, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

У Генічеську в підвалах будівлі колишньої податкової інспекції окупанти примусово утримують патріотів

За інформацією Генштабу, у тимчасово окупованому Генічеську в підвалах будівлі колишньої податкової інспекції примусово утримують громадян з проукраїнською позицією.

На Херсонському напрямку армія РФ обстріляла протягом доби 11 населених пунктів

На Херсонському напрямку протягом доби російська армія обстріляла Золоту Балку, Зміївку, Берислав, Бургунку, Іванівку, Дачі, Зимівник, Білозерку, Дніпровське, Кізомис та Херсон, повідомив у Facebook Генштаб ЗСУ.

На Херсонщині попрощались із загиблим військовим Владиславом Васком

3 червня у Бериславському районі попрощалася із загиблим на війні жителем села Борозенське Владиславом Васком. На прощальну церемонію прийшли військові, представники влади, місцеві жителі. На честь загиблого воїна вони виконали гімн України, повідомив у Telegram керівник РВА Володимир Літвінов.

З тимчасово окупованих населених пунктів Херсонщини військові РФ вантажними автомобілями вивозять сільськогосподарську техніку

Окупанти вивозять до Криму сільськогосподарську техніку з державних підприємств аграрної промисловості на ТОТ Херсонської області. Для перевезення викраденого майна (трактори, комбайни тощо) використовують військову техніку російської армії, повідомив Центр національного спротиву.

Внаслідок обстрілів армії РФ зруйнований машинобудівний завод у Бериславі

Депутат Херсонської обласної ради Ігор Йосипенко оприлюднив фото руйнувань Бериславського машинобудівного заводу після обстрілів російських військових.

Фейковій секретарці окупаційної адміністрації Станіслава повідомили про підозру у колабораційній діяльності

Так звану "секретарку" окупаційного органу влади у Станіславі Наталю Сміюху підозрюють у колабораціонізмі та правопорушенні, скоєному за попередньою змовою з іншими учасниками. Повідомлення про підозру опубліковане на сторінці Офісу Генерального прокурора.

Провокація військ РФ на"Титані", вибух на майданчику в Загорянівці. 465 день війни: хроніка подій в Херсонській області
Псевдосекретарці окупаційної адміністрації Станіслава повідомили про підозру у колабораціонізмі Фото: Наталя Сміюха/соцмережі

Слідчі встановили, що наприкінці серпня Наталя Сміюха влаштувалась "секретаркою" у так звану "Станіславську ВЦА". Організовувала діяльність комунальних підприємств, підбирала працівників та виплачувала заробітну плату, закликала місцевих підприємців реєструватись за законодавством РФ, проводила "прийом громадян з гуманітарних питань".

Також під час проведення "псевдореферендуму" вона як "членкиня дільнично-виборчої комісії" ходила по домівках місцевих і агітувала голосувати за "позитивні зміни під керівництвом РФ".

За добу піротехніки знешкодили 227 вибухонебезпечних предметів на деокупованій території Херсонщини

За повідомленням у Telegram Головного управління ДСНС в Херсонській області, за добу піротехнічні підрозділи знешкодили 227 вибухонебезпечних предметів на деокупованій території області. Обстежили понад 28 гектарів, більш ніж два з половиною кілометри ліній електропередач, три домогосподарства.

П’ять малюнків стали переможцями конкурсу "Малюю мою Херсонщину".

Громадська організація "Місто сили" опублікувала п’ять малюнків-переможців конкурсу "Малюю мою Херсонщину". У конкурсі взяли участь понад 200 дітей віком від семи до 14 років, які зараз перебувають у Херсонській області й ті, хто виїхали до інших регіонів і країн. Організатори вирішили відзначити всіх учасників невеликими подарунками, повідомила у Telegram Херсонська МВА.

Стан поранених в Загорянівці хлопчиків стабільний – голова ОВА

Як повідомив в Telegram начальник ОВА Олександр Прокудін, стан поранених в Загорянівці хлопчиків стабільний. Молодший Марк після огляду медиків перебуває вдома. Тринадцятирічному Кості зробили операцію, його життю нічого не загрожує.

Невідомий предмет, який здетонував, на майданчик принесла дівчинка, йдеться в повідомленні.

СБУ затримала посадовця Херсонської ОВА, який працював на російських окупантів

У ході стабілізаційних заходів СБУ затримала посадовця Херсонської ОВА. У період тимчасової окупації Херсона він добровільно погодився увійти до так званого "головного управління міністерства внутрішніх справ Херсонської області". Про це йдеться в Telegram СБУ.

Слідство встановило, що він допомагав фабрикувати справи проти патріотично налаштованих власників українських компаній на захопленій частині регіону.

Після звільнення Херсона підозрюваний спочатку "заліг на дно", а згодом знову влаштувався до місцевої ОВА.

Під час обшуків у нього правоохоронці виявили роздруковані закони, накази та інструкції МВС РФ з питань організації підготовки судових експертиз в експертно-криміналістичних підрозділах органів внутрішніх справ Росії та документи, які підтверджують його стажування в Москві.

Наразі затриманому повідомили про підозру у колабораційній діяльності. Посадовцю загрожує до 15 років тюрми.

Суд обрав йому запобіжний захід у виді тримання під вартою.

На Херсонщині внаслідок російської збройної агресії постраждали 105 дітей

За інформацією ювенальних прокурорів, станом на ранок 3 червня на Херсонщині внаслідок російської збройної агресії постраждали 105 дітей. Про це в Telegram повідомив Офіс Генпрокурора.

На дитячому майданчику у Загорянівці здетонувала вибухівка, залишена військовими РФ. Поранені хлопчики 3 та 10 років, йдеться в повідомленні.

Загалом в Україні від початку повномасштабного вторгнення Росії загинули 484 дитини, понад 998 – поранені.

За фактом поранення двох хлопчиків у Загорянівці покуратура відкрила кримінальне провадження

За фактом поранення двох хлопчиків у Загорянівці Білозерської громади через детонацію російської вибухівки відкрили кримінальне провадження. Про це йдеться в Telegram відомства.

Прокурори і слідчі фіксують черговий воєнний злочин армії РФ.

Війсьові РФ вночі обстріляли Херсонську громаду — МВА

Вночі російські війська атакували Корабельний район Херсона, Зимівник та Молодіжне. Поранена людина, повідомила в Telegram МВА.

Загалом за добу військові РФ дев'ять разів обстріляли територію Херсонської громади. Били по Зимівнику, Комишанам, Наддніпрянському та Херсону. Також завдали ударів по дачних ділянках острівної та лівобережної частини громади, йдеться в повідомленні.

Авіація ЗСУ вдарила по району зосередження військових РФ у Скадовському районі

Як повідомив в Telegram речник Оперативного командування «Південь» Владислав Назаров, минулої доби авіація ЗСУ вдарила по району зосередження військових РФ у Скадовському районі Херсонщини.

Ракетно-артилерійські підрозділи знищили 10 солдатів російської армії, три баражуючі боєприпаси "Ланцет", два танки Т-62/72, великокаліберну гармату "Гіацинт-Б", п’ять одиниць автобронетехніки, йдеться в повідомленні.

Армія РФ за добу 65 разів обстріляла Херсонщину: п'ятеро людей, зокрема дві дитини, поранені

Упродовж 2 червня російська армія з мінометів, артилерії, "Градів", БпЛА та авіації 65 разів обстріляла Херсонщину. П'ятеро людей, зокрема дві дитини, поранені, повідомив в Telegram голова ОВА Олександр Прокудін.

По території області військові РФ випустили 265 снарядів, по Херсону - 29. Обласний центр армія РФ обстріляла п'ять разів, йдеться в повідомленні.

Снаряди поцілили у житлові квартали населених пунктів області, У Бериславському районі — у дві церкви, амбулаторію та три адміністративні будівлі, повідомив Прокудін.

Російська авіація вдарила по Веселому, Козацькому та Отрадокам'янці — Генштаб

2 червня авіація РФ вдарила по районах Веселого, Козацького, Одрадокам’янки Херсонської області. Про це повідомив Генштаб в оперативній інформації станом на ранок 3 червня.

Також російські війська обстріляли з різного виду озброєння Берислав, Антонівку та Херсон, йдеться в повідомленні.

На початок