Суд виніс вирок двом російським командирам, які керували підривом Північнокримського каналу

Суд виніс вирок двом російським командирам, які керували підривом Північнокримського каналу

Суд виніс вирок двом російським командирам, які керували підривом Північнокримського каналу
. Заступник командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командир 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового Фото: Служба безпеки України

До 12 років в’язниці засудили посадовців Збройних Сил РФ, які віддавали накази захопити Каховську греблю на Херсонщині та підірвати дамбу на Північнокримському каналі.

Про це йдеться в Telegram Служби безпеки України.

Слідчі встановили, що це заступник командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення генерал-майора Міхаїла Яснікова та командувача 11-ї окремої інженерної бригади полковника Дмітрія Маркова.

За даними слідства, саме Ясніков віддав наказ щодо незаконного захоплення об’єктів критичної інфраструктури, а Марков керував підривами, повідомили в СБУ.

Внаслідок дій російських окупаційних військ ушкоджена цивільна інфраструктура, відсутнє зрошення сільськогосподарських земель у регіоні, державі завдані значні збитки.

"Також судом задоволено цивільний позов прокурора про стягнення із засуджених на користь України 1,5 мільярда гривень завданих збитків", — повідомила прокуратура.

За даними СБУ, обидва командири військ РФ перебувають на тимчасово окупованій території України. Правоохоронці вживають заходи для притягнення їх до відповідальності за воєнні злочини.

У травні 2022 року прокуратура повідомила про підозру за фактом підриву Північно-Кримського каналу заступнику командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командиру 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу у порушенні законів та звичаїв війни.

У серпні 2022 року Херсонська обласна прокуратура передала до суду справу заступника командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення та командира 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу.

Читайте нас у Тelegram: Суспільне Херсон

Підписуйтесь на Суспільне Херсон у Viber

На початок