Головні новини Харкова та області 2 травня: загиблий на Куп'янщині, восьмеро дітей поранені внаслідок ударів по Дергачах

Головні новини Харкова та області 2 травня: загиблий на Куп'янщині, восьмеро дітей поранені внаслідок ударів по Дергачах

удар по харкову 1 травня
Наслідки одного з влучань російських авіабомб по Дергачах, 2 травня 2024 року. Суспільне Харків/Олександр Ставицький

Останні новини Харкова та Харківської області за 2 травня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Авіабомба влучила в 50 м від залу, де діти займалися карате: семеро хлопців і дівчинка у Дергачах дістали поранень

Близько 16:00 2 травня росіяни вдарили двома керованими авіабомбами по Дергачах. Одна влучила поблизу спорткомплексу, де діти займалися карате: вони дістали порізи рук і ніг.

Авіабомба влучила у 50 метрах від залу, де займалися діти, розповіла Суспільне Харків директорка фітнес-клубу Яна Карабець.

75-річний житель Дергачів дістав поранення голови внаслідок авіаударів РФ: "Гардина врятувала, а то б усього зрешетило"

Дев'ятеро людей зазнали поранень внаслідок двох авіаударів по Дергачах 2 травня: серед них восьмеро дітей та 75-річний чоловік.

75-річний Анатолій Стрілець був удома в момент влучання. Чоловік лежав на ліжку, на нього полетіло скло з вибитого вікна.

"Гардина... (врятувала — ред.). Гардина накрила, а то б мене усього — в решето. А гардина, подвійна, затримала скло", — згадує Стрілець.

70 дітей у деокупованому Ізюмі потребують допомоги фахівців інклюзивно-ресурсного центру: як він відновлює свою роботу

В Ізюмі відновлює роботу інклюзивно-ресурсний центр для дітей. Під час окупації міста у 2022 році росіяни розграбували установу: забрали техніку, спеціальне обладнання та дитячі меблі. Торік, після звільнення Ізюма, атакували приміщення центру безпілотниками.

Внаслідок обстрілу РФ загинув 66-річний чоловік на Куп'янщині

Близько 19:00 росіяни обстріляли Новоосинове на Куп’янщині, внаслідок чого загинув 66-річний чоловік. Про це повідомила пресслужба облпрокуратури. Через обстріл у селі пошкоджені приватні домоволодіння та господарчі споруди.

Вечірнє зведення Генштабу ЗСУ 2 травня

Дев'ять разів протягом 2 травня росіяни штурмували на Куп’янському напрямку, повідомили у Генштабу ЗСУ. Українські військові відбивали атаки в районах Синьківки, Новоєгорівки, Кислівки та Берестового Харківської області;

Під артилерійським та мінометним вогнем перебували близько 10 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка та Котлярівка.

До сімох збільшилася кількість поранених у Дергачах

Семеро людей у Дергачах дістали поранень внаслідок ударів КАБами, шестеро з них — діти, повідомив Синєгубов.

Усіх дітей ушпиталили: у двох — легкі поранення кінцівок, четверо зазнали поранень середньої тяжкості. За даними очільника ОВА, 75-річному чоловіку надали допомогу на місці.

Кількість поранених у Дергачах збільшилася

У Дергачах поранений 76-річний чоловік, а також діти віком 8, 9, 14 та 16 років, повідомив попередні дані керівник місцевої МВА Задоренко. Він каже, що влучання були у цивільну інфраструктуру та приватні будинки.

Удари по Дергачах: поранені діти

Четверо дітей поранені внаслідок ударів авіабомб по Дергачах, повідомив попередні дані керівник ОВА Олег Синєгубов. За його даними, можливі повторні пуски КАБів по Харківщині.

Російські війська вдарили по Дергачах двома КАБами

Про це повідомив керівник місцевої МВА Вячеслав Задоренко.

Росіяни вдарили по Дергачах

Про це повідомив керівник місцевої МВА Вячеслав Задоренко.

Про загрозу ударів КАБами попереджав начальник Харківського гарнізону та сил оборони Харкова Сергій Мельник, а також Повітряні сили.

15-річний хлопець загинув у ДТП 1 травня поблизу села Аркадівка Куп’янського району

Аварія сталася близько 14:30, повідомила пресслужба поліції Харківщини 2 травня.

За її даними, машина, в якій був хлопець, ще один юнак та водій, перевернулася.

"Водій транспортного засобу у стані сп’яніння не впорався з керуванням, з’їхав з дороги та перекинувся. 15-річний підліток, який перебував я на передньому пасажирському сидінні, вилетів у вікно. Від отриманих травм він помер на місці. Чоловік та ще один пасажир, 15-річний хлопець, не постраждали", — повідомила поліція.

15-річний хлопець загинув у ДТП 1 травня поблизу села Аркадівка Куп’янського району
ДТП поблизу села Аркадівка Куп’янського району, 1 травня 2024 року. Поліція Харківщини

Водія затримали. Справу розслідують, як порушення правил безпеки дорожнього руху.

Дві підозри через роботу на РФ під час окупації отримав житель Вовчанщини

Про це повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, він був старостою одного в сіл і допомагав окупантам організовувати "референдум".

"Фігурант очолював агітаційні загони РФ, які обходили двори приватних домоволодінь, де закликали людей брати учать у "голосуванні". Також він підшукував однодумців, з яких планував сформувати окупаційні "виборчкоми. Втім, загарбникам не вдалося провести фейковий плебісцит, оскільки Сили оборони звільнили регіон під час контрнаступу восени 2022 року", — сказано у повідомленні.

Після деокупації громади староста сподівався уникнути правосуддя, кажуть в СБУ, однак слідчі Служби безпеки повідомили йому про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 1 ст. 14, ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність та недоторканність України).

Чоловіка взяли під варту, йому загрожує до 10 років тюрми з конфіскацією майна.

Двоє людей поранені внаслідок обстрілу Харківщини

Про це повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов.

  • О 7:00 внаслідок російського обстрілу в Петропавлівки Куп'янського району 63-річна жінка зазнала поранень Її госпіталізували до медичного закладу;
  • 10:00 у Кучерівці Куп'янського району російський дрон обстріляв автівку;
  • 11:30 у селищі Куп'янськ-Вузловий внаслідок обстрілу уламками поранено 66-річного чоловіка. Без госпіталізації.

Погода у Харкові та області на 3 травня: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Без опадів;
  • Вітер північно-східний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 5-10° тепла, вдень 16-21°.
  • Температура повітря у Харкові: вночі 7-9° тепла, вдень 17-19°.

До довічного засудили росіянина, який 24 лютого 2022 року наказав стріляти по авто з цивільними на кільцевій у Харкові

Про це 2 травня повідомили пресслужби облпрокуратури та СБУ.

Перед 24 лютого 2022 року засудженого, за версією слідства, призначили командиром батальйонно-тактичної групи (БТГр). Він прибув до Білгородської області РФ заздалегідь, слідчі кажуть, що він знав про підготовку вторгнення.

За даними СБУ, командира з військово-політичної роботи 25-ї окремої мотострілецької бригади звуть Євгєній Зеленов. За даними Харківської обласної прокуратури, саме Зеленов віддав наказ стріляти в людей.

"Декілька російських військових відмовились виконувати злочинний наказ, попросили людей залишити автівки та вийти. Мати з донькою зупинились, військовослужбовці ЗС РФ допомогли їм сховатись, проте їх побачили інші російські військові. Вони почали стріляти по своїх та цих жінках. Внаслідок цього один військовий РФ та мати загинули, а доньці вдалось врятуватися", — повідомили у прокуратурі.

Також, за даними прокуратури, російський командир Євгеній Зеленов у 2008 році брав участь у війні РФ проти Грузії та "підтримував безпеку" у проведенні незаконного референдуму в українському Криму.

Оскільки засуджений поки що переховується від українського правосуддя, строк відбуття ним покарання почне обчислюватись з моменту його фактичного затримання.

Результати перейменувань на Харківщині: розмова Українського Радіо Харкова

У Харкові перейменували 510 топонімів, підрахунки проведених перейменувань в області ще тривають, розповіла керівниця Північно-східного відділу Українського інституту національної памʼяті Марія Тахтаулова. За її словами, кожна громада перейменувала від 10 до 200 топонімів.

На півночі Харкова було чути щонайменше два вибухи

Ймовірно, вони пролунали за межами міста, повідомляє кореспондент Суспільного. Про пуски керованих авіаційних бомб тактичною авіацією на Харківщині, повідомили Повітряні сили.

Енергетична ситуація на Харківщині: дані Міненергетики на 2 травня

"Вчора енергетики заживили 1748 абонентів у м. Харків та прилеглих районах, які знеструмлювалися внаслідок обстрілів. На ранок в області залишаються знеструмленими 28,7 тисячі точок обліку. Через мережеві обмеження продовжують застосовуватися графіки відключень споживачів у м. Харків", — сказано у повідомленні.

У селищі Золочів внаслідок обстрілу пошкоджено газопровід. Відключено від газопостачання 17 абонентів.

Харків’янка Катерина Садурська здобула три золоті медалі на Кубку світу з фрідайвінгу

Про це повідомила пресслужба ОВА.

"Харків’янка Катерина Садурська перемогла в дисциплінах динаміка без ласт (DNF), динаміка в ластах (DYN mono) та динамічні бі-ласти (DYNBF). Крім того, спортсменка встановила два рекорди України", — сказано у повідомленні.

За підсумками змагань Катерина Садурська з трьома золотими медалями виграла загальний залік серед жінок

ДТП на Харківщині за добу: дані поліції

Минулої доби на території Харківщини сталося 11 дорожньо-транспортних пригод, в яких восьмеро громадян отримали травми, повідомили у пресслужбі облполіції.

"Працівники поліції викрили чотирьох водіїв, які керували транспортним засобом у стані сп'яніння", — сказано у повідомленні.

Графіки вимкнення світла 2 травня подовжать з трьох до п'яти годин

Про це повідомила пресслужба Харківобленерго.

"Це пов'язано з проведенням аварійно-відновлювальних робіт в Об'єднаній енергосистемі України. Також звертаємо вашу увагу на те, що через ремонтні роботи, які зараз ідуть в Харківській області, можуть виникати більш тривалі відключення електроенергії, ніж анонсовано", — сказано у повідомленні.

Скільки людей були поранені за добу на Харківщині

Четверо людей загинули внаслідок обстрілів РФ минулої доби у Харківській області, ще 14 зазнали поранень, повідомив керівник ОВА Олег Синєгубов. За його даними, внаслідок обстрілу Борової була поранена жінка, її не госпіталізували.

У Новоосиновому спалахнула пожежа в лісі після обстрілів

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

"Увечері 1 травня ворог завдав артилерійського удару по лісовому масиву на околиці села Новоосинове Курилівської громади Куп’янського району. Там зайнялась суха хвойна підстилка", — сказано у повідомленні.

Рятувальники загасили пожежу на площі 8 га за дві години.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка:

  • Золочів. 1 травня близько 10:00 військові РФ обстріляли населений пункт трьома КАБами. Внаслідок обстрілу загинули двоє громадян: чоловік та його невістка, постраждали 11 громадян, у тому числі 11-річний хлопець. Всі цивільні. Пошкоджені п’ять адмінбудівель, 12 приватних домоволодінь, 34 автомобілі, вісім з яких вщент знищені;
  • Лелюківка. 1 травня близько 11:30 окупанти завдали удари ракетами Р-500 "Іскандер". Внаслідок обстрілу загинула цивільна жінка. Пошкоджено приватне домоволодіння, господарчі споруди;
  • Липці. 1 травня близько 14:30 та 16:10 військові РФ обстріляли населений пункт з артилерії та мінометів. Внаслідок обстрілів пошкоджено приватний будинок та прилеглі споруди. 75-річна жінка померла від отриманих уламкових поранень на місці події;
  • Борщова. 1 травня близько о 10:35 год внаслідок обстрілу КАБами пошкоджені приватні домоволодіння;
  • Веселе. 1 травня близько о 10:50 год росіяни завдали удари керованими авіабомбами. Пошкоджені приватні домоволодіння. Без постраждалих;
  • Харків. 1 травня близько о 10:25 год відбувся обстріл авіабомбами УМПБ Д-30 СМ. Пошкоджено приватні домоволодіння;
  • Вовчанськ. 1 травня о 13:15 на трасі біля міста дрон впав під колеса цивільного автомобіля, авто пошкоджено. Постраждалих немає;
  • Кучерівка. 1 травня о 03:25 внаслідок російського авіаобстрілу ракетою Х-38 пошкоджено господарчі споруди;
  • Подоли. 1 травня військові РФ з РСЗВ "Град" обстріляли населений пункт. Внаслідок обстрілу пошкоджено домоволодіння;
  • Кутьківка. 1 травня близько 14:20 внаслідок ворожого обстрілу з РСЗВ "Град" пошкоджені домоволодіння, сталося займання лісу;
  • Куп'янськ-Вузловий. 1 травня о 22:45 росіяни завдали ударив керованими авіабомбами. Внаслідок ворожого обстрілу пошкоджено адмінбудівлю, гаражі;
  • Борова. 1 травня близько 23:00 внаслідок обстрілу КАБ сталася пожежа у приватному володінні. Пошкоджені надвірні будівлі, гараж;
  • Баранівка. 2 травня близько 02:10 внаслідок російського обстрілу пошкоджено приватний будинок.

Робота рятувальників за добу: дані ДСНС Харківщини

Протягом минулої доби рятувальники загасили 20 пожеж, шість з яких спричинені обстрілами РФ, повідомили у пресслужбі. Зокрема у Золочеві та Харкові після авіаударів РФ.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 2 травня

На Куп’янському напрямку українські воїни відбили 14 атак в районах населених пунктів Петропавлівка, Іванівка, Кислівка, Котлярівка, Берестове, Копанки Харківської області, а також поблизу Стельмахівки Луганської області, повідомили у Генштабі ЗСУ.

Протягом минулої доби авіаційних ударів зазнали населені пункти Харків, Золочів, Глибоке, Велика Данилівка, Слобожанське, Куп’янськ, Борова Харківської області.

Графік відключення світла на 2 травня: як у Харкові та області вимикатимуть електроенергію

Оновлені графіки погодинних відключень електроенергії для Харкова та області опублікували в Харківській ОВА. Згідно з графіком, 2 травня світло вимикатимуть щонайменше на три години.

Завантажити графік відключень можна за посиланням.

Погода на 2 травня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі без опадів. Вдень невеликий короткочасний дощ, місцями гроза;
  • Вітер північний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря на Харківщині: вночі 6-11° тепла, вдень 21-26°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 7-9° тепла, вдень 22-24°.
На початок