Головні новини Харкова та області 17 квітня: травмовані в ДТП з трамваєм, наслідки обстрілів

Головні новини Харкова та області 17 квітня: травмовані в ДТП з трамваєм, наслідки обстрілів

сад шевченка у харкові
У саду Шевченка у Харкові цвітуть сакури. 30 квітня 2023 року. Марія Солодовнік/Суспільне Харків

Останні новини Харкова та Харківської області за 17 квітня 2024 року: усе, що відбувається в регіоні сьогодні в онлайн-стрічці від редакції Суспільне Харків.

Рятувальники загасили пожежу у виробничо-складській будівлі у Харкові

Пожежа у Новобаварському районі Харкова спалахнула близько 17:44, повідомили в облуправлінні рятувальників.

"До прибуття рятувальників ДСНС адміністрацією підприємства було евакуйовано 10 людей. На час прибуття вогнеборців спостерігалось задимлення ззовні будівлі. Встановлено, що горів утеплювач фасаду на площі 600 кв.м. Він був під металевими листами, тому надзвичайникам довелось докласти значних зусиль, щоб дістатися осередків горіння та подати пожежні стволи саме туди. О 19:31 вогонь загасили. Постраждалих немає", — йдеться у повідомленні.

Росіяни атакували Новосергіївку на Харківщині

На Куп’янському напрямку росіяни чотири рази атакували позиції Сил оборони в районі населеного пункту Новосергіївка, повідомили у вечірньому зведенні Генштабу.

Під артилерійським та мінометним вогнем опинилися близько 20 населених пунктів, зокрема Синьківка, Петропавлівка, Кислівка.

Суд закрив справу про теракт біля Палацу спорту у Харкові: її розгляд тривав 9 років

Апеляційний суд Полтавської області лишив без задоволення апеляційні скарги обвинувачуваних у теракті під час Маршу єдності в Харкові, повідомив представник потерпілих Олег Головков 17 квітня.

"Сьогодні суд поставив крапку в розгляді кримінального провадження зі звинувачення Дворнікова, Башликова та Тетюцького у вчиненні злочину, передбаченого ст. 258 ККУ (теракт). Вирок без змін, апеляційні скарги без задоволення. Дев'ять років ми вели цю справу", — написав Головков.

Суди різних інстанцій розглядали цю справу з 2015 року.

РФ вдарила по фермі у Куп'янському районі, сталася пожежа

Унаслідок бомбардування сталася пожежа та руйнування, повідомили в облуправлінні ДСНС.

"Загальна площа пожежі склала близько 500 кв.м. Рятувальники оперативно ліквідували займання. За попередніми даними, жертв та постраждалих немає", — йдеться в дописі.

За даними облпрокуратури, атака сталася близько 15:40. Росія вдарила по Кіндрашівці.

Пошкоджень зазнали житлові будинки, господарчі споруди та будівлі сільськогосподарського підприємства, йдеться у повідомленні.

Попередньо, росіяни скинули на населений пункт авіабомби.

Як працює приватна медична практика у Харкові

Лікарка Анастасія Спасібо у 2019 році започаткувала приватну практику у Вовчанську, а під час повномасштабного вторгнення у 2023 році відновила роботу у Харкові. Послуги для її пацієнтів за програмою медичних гарантій безплатні — клініка законтрактована з НСЗУ.

Для підтримки і розвитку своєї справи вона, зокрема, виграла грант на обладнання за програмою "єРобота".

Які має виклики ця сфера підприємництва? Що потрібно для залучення додаткових коштів і для старту в медбізнесі — слухайте у подкасті Українського Радіо Харкова "Місто сили".

"Не помічав страху, роботи багато було": спогади газовиків, які на початку вторгнення лишилися працювати у Харкові

Слюсарі Борис Росличенко та Сергій Малий — працівники харківської філії "Газмереж". У перші тижні повномасштабного вторгнення вони працювали на Салтівці, щоб будинки не лишалися без газу. Тоді північні околиці міста щодня обстрілювали російські військові — це тривало до контрнаступу українських сил оборони.

РФ продовжує поширювати фейк про евакуацію з Харкова

Про нову хвилю розсилок з фейковими повідомленнями про евакуацію з міста повідомили у ДСНС.

"Через месенджер Signal розповсюджується інформація нібито від ДСНС України щодо проведення "евакуації" з міста через ймовірне оточення російськими загарбниками.️ ДСНС інформує, що такі повідомлення є ворожим інформаційним вкидом, спрямованим на дестабілізацію ситуації в Україні", — йдеться у повідомленні.

У Харкові до 15 років позбавлення волі засудили чоловіка, який задушив дружину на очах в дитини

Про це повідомили в облпрокуратурі.

"Прокурори довели, що у селі Малі Феськи Золочівської громади ввечері 26 жовтня 2018 року чоловік перебував вдома разом зі своєю дружиною та 5-річним сином. У родині часто виникали сварки, проте того дня все закінчилось вбивством. Під час конфлікту жінка сказала, що втомилась від постійних скандалів та додала, що піде від чоловіка. В цей час він повалив дружину на диван, сів зверху та задушив. Як батько вбиває мати, спостерігав їх маленький син. Хлопчик плакав та просив зупинитись", — йдеться у повідомленні.

Пізніше, за версією прокуратури, чоловік пішов до знайомого. Разом з ним вони повернулись до будинку, віднесли тіло жінки на територію покинутого підприємства та інсценували зґвалтування.

"Своєму другу вбивця віддав частини телефону загиблої дружини та попросив його викинути їх, що товариш і зробив. Наступного дня вбивця подзвонив батькам дружини та сказав, що вона не повернулась додому з роботи. Проте він не врахував того факту, що в ці дні була не її зміна. У судовому засіданні зловмисник свою вину не визнав та додав, що "справа сфабрикована проти нього". Його друг раніше зізнався у скоєному, його визнали винним за фактом приховування злочину", — розповіли у прокуратурі.

У Харкові з'явиться Ситуаційний центр міста

Положення про центр 17 квітня затвердив виконком Харківської міськради.

"Ситуаційний центр — це постійний робочий орган міськради. Він цілодобово забезпечуватиме оперативну взаємодію екстрених служб зі службами міста, а також оповіщуватиме населення про загрози воєнного, техногенного, природного характеру. Він сприятиме оперативному реагуванню на надзвичайні ситуації у взаємодії з підрозділами поліції, оперативно-рятувальної служби цивільного захисту, центру екстреної медичної допомоги, аварійною газовою службою та іншими", — йдеться у повідомленні міської ради.

ДТП з трамваєм та вантажівкою: коментар поліції

Аварія сталася на перехресті вулиць Гвардійців Широнінців та Героїв Праці 17 квітня, повідомили у поліції.

"Зіштовхнулися автомобіль Scania під керуванням 43-річного водія та трамвай під керуванням 36-річного чоловіка", — сказано у повідомленні.

За даними поліції, травмувався 6-річний хлопець. Як сталася аварія, з'ясовують.

Роботу з ліквідації аварійної ямковості на трасі М-03 в межах Харківської області завершено на 95%

Про це повідомили в обласній службі відновлення та розвитку інфраструктури.

"Підрядні організації Служби відновлення майже завершили аварійний ремонт покриття на одному з основних логістичних маршрутів Харківщини — трасі М-03 Київ — Харків — Довжанський, на ділянці від Гонтова Яра до Харкова", — сказано у повідомленні.

Терміни проведення робіт напряму залежать від фінансування, адже в умовах воєнного стану в Україні всі кошти спрямовано на посилення обороноздатності. Наразі всі роботи підрядники й досі виконують за власні обігові кошти.

Обстріли Харківщини: скільки разів росіяни били по регіону у 2024 році

За цей рік зафіксовано 1106 фактів обстрілів з боку РФ, повідомила пресслужба поліції регіону з посиланням на слова керівника Володимира Тимошка.

  • По Харківській області росіяни випустили орієнтовно більш ніж 2,5 тисячі снарядів, 181 ракету, 302 КАБів.
  • По місту за цей рік росіяни завдали 103 удари, з яких 60 ракетних, 11 КАБів, 32 БПЛА.

У регіоні збільшили графіки відключень світла

Зранку на Харківщині збільшені графіки відключень, повідомили в "Укренерго". Причиною там називають зростання споживання через похолодання. За даними "Укренерго", одночасно знеструмлено близько 251 тис. споживачів.

10 багатоквартирних будинків увійшли до переліку об'єктів, що потребують термінових ремонтів після обстрілів

Про це за підсумками виконкому повідомила пресслужба міської ради.

За її даними, до переліку увійшли:

  • вул. 23 Серпня, 20 та 22;
  • вул. Планова, 52;
  • просп. Любові Малої, 47;
  • вул. Академіка Богомольця, 3;
  • вул. Сумгаїтська, 2 та 4;
  • вул. Мухачова, 22;
  • пров. Фанінський, 3 та 3-а.

"Внаслідок обстрілів Харкова ці будинки отримали пошкодження тримальних та огороджувальних конструкцій, тому потребують невідкладного ремонту покрівель, укріплення тримальних стін тощо", — сказано у повідомленні.

Погода на 18 квітня у Харкові та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі місцями невеликий короткочасний дощ, гроза;
  • Вдень короткочасний дощ, гроза; місцями град та шквал, 15-20 м/с;
  • Вітер південний, 7-12 м/с;
  • Температура повітря у Харківській області: вночі 10-15°, вдень 21-26°;
  • Температура повітря у Харкові: вночі 11-13°, вдень 22-24°.

У Харкові — дефіцит всіх негативних груп крові

Про це повідомили в обласному центрі служби крові.

Потрібні: 1-, 2-, 3-, 4- групи. Центри, де можна здати кров у Харкові:

  • Клочківська, 366 (у будні — з 08:00 до 15:00, субота — з 08:00 до 13:00)
  • ТРЦ "Нікольський", -1 поверх (вівторок, четвер, субота з 09:00 до 14:00)

Пораненому під час удару по Липцях 16-річному хлопцю зробили закордонний паспорт, щоб його могли вивезти на лікування за кордон

За даними Державної міграційної служби, спеціалісти, щоб оформити паспорт, працювали у лікарні, де перебуває хлопець.

"Наразі юнак перебуває в реанімації. Він вже переніс декілька операцій, але щоб врятувати зір, йому необхідно їхати на лікування за кордон. Тож мама хлопця звернулася до міграційної служби для термінового оформлення закордонного паспорта", — сказано у повідомленні.

Складність оформлення документа для виїзду за кордон для Богдана полягає в тому, що у нього сильно пошкоджено обличчя й очі, тож коректне фотографування для паспорта неможливе.

"Міграційники не стали зволікати й поїхали до хлопця у лікарню. Отримавши всі необхідні документи та останнє актуальне фото, оформили заявку на терміновий закордонний паспорт", — повідомили у міграційній службі.

У Харкові ДТП з трамваєм та вантажівкою: травмовані жінка з дитиною

Внаслідок аварії на Салтівці травмовані двоє людей, розказав Суспільному директор облцентру екстреної меддопомоги Віктор Забашта.

За його словами, 60-річна жінка отримала забої, 6-річний хлопчик має черепно-мозкову травму, їх везуть до лікарні. Забашта каже, що у водіїв — гостра реакція на стрес, їх оглянули медики.

У Харкові ДТП з трамваєм та вантажівкою: травмовані жінка з дитиною
У Харкові сталася аварія за участі трамвая та вантажівки, 17 квітня 2024 року. Харків 1654/Telegram

Директором міського департаменту охорони здоров’я призначено Ігоря Кулика

Про це повідомила пресслужба міської ради.

За її даними, Ігор Кулик з 14 листопада 2023 року виконував обов’язки директора департаменту.

У Вінниці курсант релокованого харківського вишу врятував 8-річного хлопчика, якого намагалася втопити матір

У Вінниці курсант Харківського національного університету внутрішніх справ Артем Макаров врятував 8-річного хлопчика, якого намагалась втопити матір. Жінку затримала поліція, хлопець — у лікарні.

Слідчі інкримінують їй замах на вбивство дитини. Про це Суспільному розповіла речниця Нацполіції області Заріна Маєвська.

"Це сталося 15 квітня на набережній у Вінниці. Курсант почув дитячий крик та, з його слів, побачив, як жінка штовхає хлопчика в річку, а потім, занурившись разом із ним у воду, намагається втопити. Він не розгубився, стрибнув у річку та витяг дитину на берег", — розповіла Заріна Маєвська.

Жительку Куп'янська підозрюють у колаборації з окупантами

Про це повідомила пресслужба облпрокуратури.

"Серед її обовʼязків були реєстрація вхідної та вихідної кореспонденції, ведення журналу, а також виконання інших доручень окупаційної верхівки. Після деокупації жінка залишилась у місті та "залягла на дно", обравши позицію "поза політикою". Проте правоохоронці викрили колаборантку", — сказано у повідомленні.

Підключення споживачів Харківщини після відключення повітряної лінії триває

Через технічні причини 16 квітня відключалася повітряна лінія на Харківщині, внаслідок чого знеструмились високовольтні підстанції і повітряні лінії, які живлять побутових споживачів Харкова та області, повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

"Протягом двох годин споживачів було заживлено. Вночі знову були короткочасні аварійні відключення високовольтних ліній у Харківській області — триває відновлення електропостачання споживачам", — сказано у повідомленні.

На Харківщині пошкоджений газопровід внаслідок обстрілів

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України.

"Внаслідок обстрілів у Харківській і Сумській областях пошкоджено розподільні газопроводи. Без газопостачання залишились 370 домогосподарств на Харківщині і 430 — на Сумщині", — сказано у повідомленні.

Обстріли Харківщини: зведення поліції

За даними керівника поліції Харківщини Володимира Тимошка, росіяни протягом доби били по Вовчанську, Колісниківці, Куп'янську, Золочеву, Веселому, Козачій Лопані, а також Боровій.

Обстріли Харківщини: зведення обладміністрації

За даними керівника ОВА Олега Синєгубова:

  • Борова. Близько 22:30 зафіксували влучання КАБа в адміністративну будівлю підприємства, що не працює, також пошкоджені адмінбудівлі суду, пенсійного фонду, бібліотеки та приватні будинки;
  • Золочів. О 22:20 росіяни вдарили по центру селища, пошкоджені два приватні будинки;
  • Вовчанськ з РСЗВ обстріляли близько 15:00, пошкоджені три будинки;
  • Також росіяни били по Козачій Лопані, Куп'янську, Колісниківки. У Колісниківці внаслідок удару ФАБ пошкоджені вісім приватних будинків, п'ять автівок, гараж, господарча споруда.

Ранкове зведення Генштабу ЗСУ 17 квітня

Золочів, Веселе, Волохівка, Глушківка, Колісниківка, Берестове Харківської області зазнали авіаударів протягом доби, повідомили у Генштабі.

На Куп’янському напрямку ворог наступальних (штурмових) дій не вів

У Богодухівському і Харківському районах області сталися пожежі через обстріли

Про це повідомила пресслужба ДСНС Харківщини.

  • Всередині дня російська авіація скинула авіабомби на селище Золочів. Одна з них вибухнула біля адміністративної будівлі, спричинивши пожежу картонної тари, що була у вжитку, на площі 5 кв. м. Двоє цивільних людей отримали травми;
  • 17 квітня близько 00:30 росіяни обстріляли прикордонне селище Козача Лопань Дергачівської громади. На одному з приватних подвір’їв зайнявся автомобільний причіп та господарчі речі. Постраждалих немає.
  • Двічі рятувальники проводили перевірку територій населених пунктів, обстріляних РФ. У селищі Золочеві виявлені пошкодження двох приватних домоволодінь та лінії електромереж. А в селищі Борова — п'яти адміністративних будівель та трьох приватних будинків. Постраждалих в обох випадках не зафіксовано.

У Харкові та області застосовують графіки відключення світла, а також є знеструмлення через аварію

Про це повідомила пресслужба обленерго.

"У Харкові застосовуються графіки погодинних відключень, які були оприлюднені напередодні. У Харківській області окрім погодинних відключень уведено додаткові обмеження електропостачання для усунення наслідків аварійної ситуації", — сказано у повідомленні.

"Укрзалізниця" з 17 квітня відновлює курсування 10 приміських поїздів на Харківщині

Про це повідомили у регіональній філії "Південна залізниця".

З повним переліком маршрутів можна ознайомитися за посиланням.

Графік відключення світла у Харкові й області на 17 квітня

Згідно з графіком, 17 квітня світло вимикатимуть щонайменше на три години кожній з 12 груп споживачів.

Ознайомитися з графіками відключень можна за посиланням.

Погода на 17 квітня для Харкова та області: дані гідрометцентру

  • Мінлива хмарність;
  • Вночі місцями невеликий короткочасний дощ, гроза;
  • Вдень без істотних опадів;
  • Вітер південний, 7-12 м/с; вдень місцями пориви, 15-20 м/с;
  • Температура повітря в Харківській області: вночі 9-14° тепла, вдень 22-27°;
  • Температура повітря в Харкові: вночі 11-13°, вдень 22-24°.
На початок