Більше не Ромена Роллана. На честь Леся Курбаса назвали вулицю у центрі Харкова

Більше не Ромена Роллана. На честь Леся Курбаса назвали вулицю у центрі Харкова

Вулицю Ромена Роллана у центрі Харкова 26 січня міськрада перейменувала на честь українського режисера Леся Курбаса — вона починається від майдану Свободи, проходить під арками Держпрому і веде у Задержпром'я.

За словами представниці Українського інституту національної пам'яті Марії Тахтаулової, близько 10 років історики й краєзнавці Харківської топонімічної групи намагалися вшанувати ім’ям Курбаса одну з центральних вулиць Харкова.

Більше не Ромена Роллана. На честь Леся Курбаса назвали вулицю у центрі Харкова
Більше не Ромена Роллана. На честь Леся Курбаса назвали вулицю у центрі Харкова. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

"Якщо говорити про вибір саме цієї вулиці, то тут недалеко на вулиці Культури розташований відомий будинок "Слово", де жив Лесь Курбас, і, відповідно, це Задержпром'я для нього, скажемо так, було рідним, він точно ходив цими вулицями та тому логічно вшанувати його пам'ять саме тут", — говорить Тахтаулова.

Представниця УІНП Марія Тахтаулова
Представниця УІНП Марія Тахтаулова. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

"Ромен Роллан попри його літературні здобутки був людиною, яка, по-перше, схвально ставилася до політики Йосипа Сталіна і взагалі політики Радянського Союзу, по-друге, він публічно заперечував факт Голодомору. І сьогодні, маючи закон про деколонізацію топонімії, де прямо вказано, що такі діячі своїми діями, в літературних творах заперечували, або ставили під сумнів українську історію, українську державність, підпадають під дії закону", — говорить історикиня.

Головний режисер театру імені Шевченка Степан Пасічник
Головний режисер театру імені Шевченка Степан Пасічник, січень 2024 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Лесь Курбас — представник розстріляного відродження. У 1922 році в Києві він заснував театр "Березіль", з яким за чотири роки переїхав до Харкова. Тут театр — тепер імені Шевченка — працює й нині.

"Те, що ми радіємо і пишаємося — це зрозуміло й однозначно. Але думки приходять інші: чому для цього потрібна була війна? Чому 30 років ім'я видатного режисера світового рівня не могло бути гідно вшановане в тому місті, якому він присвятив свою творчість і своє життя?", — говорить головний режисер театру імені Шевченка Степан Пасічник.

Більше не Ромена Роллана. На честь Леся Курбаса назвали вулицю у центрі Харкова
Колишня вулиця Курбаса на Шишківці у Харкові. З 26 січня 2024 року — Кролевецька. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Вулиця Леся Курбаса у Харкові була й раніше, але вона розташовувалася на північній околиці міста — у Шишківці. 26 січня тим же рішенням міськради її перейменували на Кролевецьку — на честь міста в Сумській області.

На честь Леся Курбаса назвали вулицю у центрі Харкова
Дошка на театрі Шевченка у Харкові, січень 2024 року. Фото: Микита Ольховський/Суспільне Харків

Коли саме на перейменованих вулицях мінятимуть таблички, поки невідомо. За словами представниці пресслужби Харківської міськради Ольги Мірошніченко, зараз мерія готує документи для проведення тендерів.

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок