В очікуванні на прем'єру: харківському театру "Березіль" виповнилося 100 років

В очікуванні на прем'єру: харківському театру "Березіль" виповнилося 100 років

В очікуванні на прем'єру: харківському театру "Березіль" виповнилося 100 років
. Театр "Березіль", Харків, facebook | teatr.berezi

Через війну 100 років з дня заснування харківський театр "Березіль" відзначає без урочистостей. Частина колективу займається волонтерством, частина — захищає Україну.

Про це Суспільному повідомив головний режисер театру Степан Пасічник.

"У театрі 25 лютого — на день народження Леся Курбаса і до 100-ліття театру — мала б вийти прем’єра "Маклена Граса" (Миколи Куліша), 24 числа мала бути генеральна репетиція з виходом допрем’єрного глядача. Цього не сталося. Як правило, в цей день збирається колектив, були намічені різні заходи. Готувався вечір святковий, я вже не кажу про те, що було б з боку держави, і розроблялися окремі заходи обласною держадміністрацією, міською адміністрацією, управлінням культури — тобто ми готувалися до свята", — говорить Пасічник.

"До лав ЗСУ та тероборони пішли як працівники театру, так і з акторського складу", — розповів Пасічник.

Частина залишилася у Харкові, як і сам Пасічник, інші — роз’їхалися по містах України та за кордон.

"Один з акторів театру Роман Жиров зараз перебуває у Чехії, у Празі. Там він організовував з театральними колегами Чехії заходи, рекламує і розповсюджує всю інформацію про нас там", — поділився режисер.

За його словами, "всі чекають, сподіваються і вірять, що цей сьогоднішній день ми обов’язково разом зустрінемося і відсвяткуємо у більш сприятливий час".

На питання щодо настроїв у колективі, Пасічник зазначив, що "це окрема важка розмова".

"Вона непроста. Настрій у всіх тих, хто не в Харкові, це я знаю точно, з ким я спілкуюсь — всі хочуть повернутися до Харкова. Ми обов’язково зіграємо прем’єру. Ми обов’язково вийдемо і зустрінемося з нашими глядачами. Депресивних настроїв немає. Є сум, очевидно, пов’язаний з бажанням якнайшвидше повернутися додому і займатися тією справою, яку актори, люди, пов’язані з грою, почуттями, вибрали собі цей шлях і віддають все своє життя. Цей настрій зрозумілий, ми один одного підтримуємо", — сказав Пасічник.

Підтримка з Чехії

Харків'ян привітав Празький театр на Виноградах.

"Ваш театр готувався відзначити славетний ювілей. 31 березня 1922 року видатний європейський театральний діяч, режисер Лесь Курбас заснував театр "Березіль" у Києві. Згодом майстерня була перенесена до Харкова. Тож ви являєтесь спадкоємцями столітньої традиції. Ви готувалися до славетного ювілею, але замість цього зазнали нищівної агресії з боку російських окупаційних військ", — переклав привітання харківський актор Роман Жиров.

"Ми починаємо працювати, опікуватися і навчати українських студентів, які прибули зі Львова, Києва та Харкова. Ми з вами, ми пишаємося мужністю вашого народу. Ми співчуваємо вам. Нам дуже болить, коли ми чуємо історії тут українських жінок, дітей, літніх людей, що відбувається у вас. Ми також жахаємося з кадрів з Маріуполя та Харкова", — зазначили в празькому театрі.

Там нагадали, що в 1945 році також зазнали бомбардувань.

"Але вже в травні тут гралися вистави. "Березіль" з чеської звучить як "весна" або "народження нового", тож ми віримо, що "Березіль" зустріне 100 років на своїй сцені, зі своїм народом у переможному бою за вільну Україну. Любов та правда мають перемогти брехню і ненависть", — сказано у привітанні.

Що відомо

  • "Березіль" — український театр-студія, заснований Лесем Курбасом у 1922 році у Києві. В 1926 році його перемістили до Харкова, де він зайняв приміщення, яке до цього належало театру імені Франка під керівництвом Гната Юри. Зараз назву "Березіль" має мала сцена Харківського українського академічного драматичного театру імені Т. Г. Шевченка.
На початок