Кредит Центрального парку Харкова виставили на аукціон. Що відомо

Кредит Центрального парку Харкова виставили на аукціон. Що відомо

Кредит Центрального парку Харкова виставили на аукціон. Що відомо
. centralpark.kh.ua

12 травня у системі Prozorro.Продажі відбудеться аукціон з продажу активу ПАТ "Промінвестбанк", а саме права вимоги за кредитом, який у банку брали на реконструкцію Центрального парка Харкова.

Що відомо про аукціон

Початкова ціна лота — 373 млн грн, що відповідає розміру заборгованості за кредитним договором, повідомила пресслужба Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

"На продаж виставлено право вимоги за кредитним договором, у забезпечення за яким передано, зокрема, атракціони у Центральному парку культури та відпочинку ім. Горького та понад 60 тис. кв. м нерухомості у тому числі в самому центрі Харкова", — сказано у повідомленні.

Станом на початок лютого 2023 року, заборгованість за договором склала 373 млн грн, а термін прострочки виконання зобов’язань перед банком перевищив 950 днів

"У заставі — понад 30 атракціонів у Центральному парку культури та відпочинку імені Горького, у т.ч. міське колесо огляду", — повідомили у Фонді.

Кредит Центрального парку Харкова виставили на торги. Що відомо

Торги відбудуться за голландською моделлю аукціону, яка передбачає поетапне зниження ціни, а після того, як один з учасників зупинить зниження, учасники мають змогу запропонувати вищу ціну, пояснила пресслужба.

"Участь в аукціоні можуть узяти як юридичні, так і фізичні особи, окрім позичальників та поручителів за кредитами РФ або осіб, пов'язаних з державою-агресором", — йдеться у повідомленні.

Реакція парку Горького

У Центральному парку відреагували на майбутній аукціон, пояснивши що "для реконструкції парку у 2011 році колишнім міським головою був взятий кредит у "Промінвестбанку" — "дочки" російського "Внешэкономбанка". Під гарантію виплати кредиту колишня міська влада передала в майнову заставу понад 30 атракціонів та низку будівель".

У лютому 2022 року ухвалили рішення про процедуру ліквідації банку через його російське походження.

"Сьогодні на аукціон виставляється лише право вимагати повернення кредиту. Якщо торги відбудуться, то ми отримаємо нового кредитора — фінансову установу або банк, якому і на далі будемо виплачувати кредит", — цитує пресслужба директора парку Дмитра Поздєєва.

Що відомо про борг

За даними "Харківського антикорупційного центру", 17 червня 2011 року між парком Горького та ПАТ "Промінвестбанк" уклали договір на чотири роки на закупівлю атракціонів під час реконструкції.

Сума кредиту склала 12,5 мільйонів євро та еквівалент 7,5 мільйонів євро у гривні. Відсотки за використання кредиту становили 17% у гривні та 9% у євро.

Кредитний договір продовжували тричі, востаннє — 20 червня 2018 року.

За 2015-2019 роки парк Горького виплатив "Промінвестбанку" 241,3 млн грн тіла кредиту та відсотків.

Центральний парк Харкова під час війни

За час вторгнення РФ кілька разів обстрілювала парк імені Горького з артилерії та ракетами С-300. Внаслідок обстрілів було пошкоджене майно парку, зокрема атракціони. На травень 2023 року парк відкритий для відвідувань, однак атракціони та розважальні зони не працюють.

Читайте також

У Харкові суд розпочав процедури банкрутства трьох комунальних підприємств, серед них — зоопарк

Підписуйтесь на новини Харкова та області в Facebook, Viber, Instagram, Telegram, Youtube

На початок