Щонайменше 170 книжок: затримали викрадачів історичних видань з європейських бібліотек

Щонайменше 170 книжок: затримали викрадачів історичних видань з європейських бібліотек

Європол затримав групу осіб, що викрала щонайменше 170 книг
Викрадені книжки з європейських бібліотек. Europol

Європол заарештував 4 громадян Грузії, які викрадали з бібліотек по всій Європі рідкісні антикварні книги на суму 2,5 мільйона євро (105,9 млн гривень). Напередодні арештували ще трьох підозрюваних, і двоє перебували до цього під судовим наглядом у Франції.

Про це 25 квітня розповідає The Guardian.

"У 2022 і 2023 роках злочинній групі вдалося викрасти рідкісні книги з національних та історичних бібліотек Чехії, Естонії, Фінляндії, Франції, Німеччини, Латвії, Литви, Польщі та Швейцарії", — зазначає Європол у своєму звіті.

Група підміняла історичні видання сучасними копіями — найчастіше це були перші видання російських письменників та російськомовних письменників, зокрема Миколи Гоголя. Усього щонайменше вдалося викрасти 170 книг.

Деякі з артефактів були продані через аукціонні будинки в Санкт-Петербурзі та Москві, що "фактично зробило їх безповоротними", додали в Європолі.

банда викрадачів книжок
Викрадені книжки з європейських бібліотек. Europol

У організації розповіли, як саме злочинцям вдавалося викрадати книжки.

Вони зокрема видавали себе за науковців, щоб отримати доступ до рідкісних видань і виготовити підробки "видатної якості". А також вони "покладалися на більш грубий підхід" і просто вистежували колекцію в національних бібліотеках, а пізніше вдиралися і викрадали книги.

Які бібліотеки і зібрання постраждали

З бібліотеки Варшавського університету викрали колекцію рідкісних російських книг — близько 80 примірників XIX століття.

У жовтні 2023 року двоє невідомих увірвалися до Національного інституту східних мов і цивілізацій у Парижі і винесли з десяток рукописів

У травні 2023 року бібліотека Вільнюського університету виявила зникнення 17 рідкісних російськомовних книг.

У жовтні 2023 року співробітники Женевської бібліотеки помітили крадіжку кількох книг, серед іншого — чотирьох томів Пушкіна, опублікованих у 1827, 1823, 1874 і 1821 роках, кожна з яких коштувала понад 175 000 євро (7,4 млн гривень).

Видання п'єси Пушкіна "Борис Годунов" 1825 року зникло з бібліотеки Ліонської вищої нормальної школи в липні 2023 року.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок