Режисер Артем Вусик став лауреатом премії імені Леся Курбаса 2024 року

Режисер Артем Вусик став лауреатом премії імені Леся Курбаса 2024 року

Режисер Артем Вусик став лауреатом премії імені Леся Курбаса 2024 року
. Фото — Олександр Осіпов

Визначили переможця театральної премії імені Леся Курбаса у 2024 році. Ним став режисер Артем Вусик за постанову вистави-концерту "Веселка на Салтівці".

Про це повідомили у Державному агентстві України з питань мистецтв та мистецької освіти 19 лютого.

Артем Вусик — засновник незалежного театру "Нафта", режисер та єдиний актор цієї вистави.

Театр називає виставу музичною сюрреалістичною трагікомедією про життя митця, його досвід війни і найбільший житловий масив України – Салтівку. Цей район зазнав значних руйнувань у Харкові після початку повномасштабного вторгнення Росії. "Веселка" пропонує "переосмислити стереотипи" та розгледіти "поетичність району, який вважається хуліганським".

Сам Вусик зазначав, що жанром обрали трагікомедію, бо "іронія дозволяє полегшити прийняття болючого теперішнього і уявити майбутнє".

премія леся курбаса
Фото: Galyna Grygorenko/Facebook

премія леся курбаса
З вистави "Веселка Салтівки". Фото — Олександр Осіпов

"Це вперше, коли представник незалежного театру визнаний професійним комітетом. (...) Це визнання незалежного сектору як невіддільної частини мистецької інфраструктури",написала у власному дописі колишня голова Держмистецтв Галина Григоренко.

Премія імені Леся Курбаса заснована 1995 року Мінкультом і Спілкою театральних діячів України. Її присуджували один раз на два роки до дня народження Курбаса — 25 лютого, а у 1997-му зробили щорічною.

Першим лауреатом премії 1996 року став художній керівник, режисер і єдиний актор Театру одного актора "Крик" Михайло Мельник.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок