У Києві відкриється виставка маріупольської платформи "ТЮ"

У Києві відкриється виставка маріупольської платформи "ТЮ"

Виставка "Митрополитська 19" платформа тю діана берг
Виставка "Митрополитська 19" від платформи "ТЮ", Київ, січень 2024 року. Фото: Diana Berg/Facebook

Платформа "ТЮ", яка діяла для молоді в Маріуполі у 2016–2022 роках, 20 січня відкриває виставку в Києві.

Про це розповіла в себе на Facebook представниця команди "ТЮ" Діана Берг, українська громадська діячка та активістка руху за права жінок і ЛГБТ+.

Виставка має назву "Митрополитська, 19" — це адреса приміщення платформи "ТЮ" в Маріуполі.

Відкриття експозиції в Києві заплановане на 20 січня, на 15:00 на лівому березі: метро "Дарниця", вул. Будівельників, 12, квартира 59. У програмі заходів — покази фільмів, знятих платформою "ТЮ" протягом діяльності в Маріуполі.

Діана Берг тримає ключі від осель в Донецьку та Маріуполі
Діана Берг тримає ключі від осель в Донецьку та Маріуполі. Фото: Діана Берг/Facebook

Це локація мистецького простору Depot 1259, заснованого у 2021 році Тамарою Турлюн та Андрієм Лящуком.

"Запрошую всіх, хто знав та любив Платформу «ТЮ», а також всіх, хто вперше про неї чує. Якщо ми її пам’ятаємо та говоримо про не, Платформа «ТЮ» все ще жива", — закликала організаторка.

Виставка "Митрополитська, 19" відбувається в межах проєкту Weaving. Це ініціатива, започаткована командою харківської галереї "Гараж 127". Проєкт покликаний поєднати представників та представниць самоорганізації в мистецтві по всій Україні. Фінансування на виставку отримане від МЗС Німеччини та Goethe Institut.

Виставка "Митрополитська 19" маріуполь платформа тю
Афіша виставки "Митрополитська, 19" платформи "ТЮ", січень 2024 року. Фото: Платформа ТЮ/Facebook

Про платформу "ТЮ"

Платформа "ТЮ" — незалежний мистецький простір на сході України, який виник 2016 року як реакція на окупацію частини Донбасу у 2014-му. Там проводили заходи проти гендерного насильства, гендерної нерівності, за феміністичні ідеї, за права ЛГБТ+. Протягом 2016–2022 років "ТЮ" була центром локального активізму та низової культури.

"ТЮ" проводила мистецькі події, резиденції, вуличні акції та різноманітні акції й кооперації. Роботі платформи допомагали представники української літератури, кіно, музики, які почали приїздити в Маріуполь як волонтери, не за гонорари.

"Яскравий приклад — це гурт «Хамерман Знищує Віруси», що дали в нас свій перший концерт в Маріуполі майже одразу після відкриття — в костюмах, що ми їм створили з постільної білизни і в яких вони гуляли біля Драмтеатру", — розповіла Діана Берг.

Зараз простір платформи "ТЮ" перебуває в російській окупації. Команда не змогла вивезти твори мистецтва з приміщення, але продовжує працювати у вигнанні.

Читайте нас у Facebook, Instagram і Telegram, дивіться наш YouTube і TikTok

Поділіться своєю історією з Суспільне Культура. З нами можна зв'язатися у соціальних мережах та через пошту: [email protected]

На початок