Справа Курбедінова: окупаційний суд призначив проведення лінгвістичної експертизи

Справа Курбедінова: окупаційний суд призначив проведення лінгвістичної експертизи

Кримський адвокат Еміль Курбедінов
Кримський адвокат Еміль Курбедінов. Представництво президента України в АР Крим

У Сімферополі окупованого Криму в "Мировому суді" 7 травня відбулося чергове засідання по адміністративній справі за "зловживання свободою масової інформації" у відношенні кримського адвоката Еміля Курбедінова. "Суд" призначив проведення лінгвістичної експертизи.

Про це повідомила правозахисниця кримського адвоката Ліля Гемеджи у коментарі "Кримській солідарності".

Гемеджи розповіла, що 34 студенти не з'явилися за повістками на судове засідання по справі Курбедінова.

"У другому документі, який надійшов 3 травня із Кримського інженерно-педагогічного університету, вже наявні дані, що 30% студентів відмовилися від отримання повісток. При цьому, не представлені акти, які б підтверджували відмову студентів від отримання повістки", — розповіла вона.

Гемеджи не згодна з твердженням, що допис Курбедінова негативно вплинув на призовну кампанію в РФ, адже, за її словами, кількість студентів університету, що відмовилися від отримання повістки, мізерна, в порівнянні з кількістю призовників по всій РФ.

Правозахисниця розповіла, що "суд" висунув бажання провести лінгвістичну експертизу посту Курбедінова.

Кримський адвокат наголосив, що запропонував "суду" дві незалежні організації, які можуть провести лінгвістичну експертизу, але "суд" відхилив пропозицію та призначив експертизу у експерта до якого Курбедінов, за його словами, ставиться критично. Він буде просити про відвід.

"Суд" оголосив перерву до 15 травня до 14:30.

Що відомо про Еміля Курбедінова

Еміль Курбедінов — український і російський правозахисник, один із провідних кримських адвокатів, які спеціалізуються на політичних справах, захисник багатьох кримських татар-політв'язнів та лауреат Міжнародної правозахисної премії Front Line Defenders (2017).

Перший свій адмінарешт отримав у 2017 році під час поїздки до Бахчисараю. Захисника затримали на в'їзді у місто співробітники "Центру протидії екстремізму МВС РФ" (Центр "Е"). Після чого відвезли назад до Сімферополя, де провели обшук в офісі. Згодом його засудили до 10 діб арешту за "екстремістські" дописи у забороненій в Україні мережі "ВКонтакте" за 2013 рік про конференцію "Хізб ут-Тахрір".

У 2018 році Курбедінов був затриманий дорогою з дому в офіс співробітниками Центру “Е” та звинувачений у порушення статті 20.3 Кодексу адміністративних правопорушень РФ (пропаганда і демонстрація нацистської, екстремістської чи іншої забороненої символіки).

Російські співробітники "Центру з протидії екстремізму" затримали Курбедінова втретє 15 лютого 2024 року біля будівлі окупаційного управління ФСБ РФ у Сімферополі окупованого Криму за коментар у Telegram, написаний 14 липня 2023 року. Окупанти стверджують, що таким коментарем адвокат нібито свідомо поширив недостовірну, суспільноважливу інформацію. Йдеться про допис на каналі "КЭМска волость", в якого 116 підписників.

Проти нього порушили адмінпровадження за ч. 9, ст. 13.15 КоАП РФ (Зловживання свободою масової інформації). Підставою для цього стала заява одного з адміністраторів Telegram-каналу "Крымский СМЕРШ". Адвокат теж написав заяву на проросійський канал.

Представництво президента України в АР Крим засудило незаконне затримання кримського адвоката.

Міжнародна правозахисна організація ARTICLE 19 висловила солідарність з Курбедіновим.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок