Окупанти у Криму затримали біля будівлі ФСБ адвоката Курбедінова: що відомо

Окупанти у Криму затримали біля будівлі ФСБ адвоката Курбедінова: що відомо

Оновлено
Кримський адвокат Еміль Курбедінов
Кримський адвокат Еміль Курбедінов. Фото: Кримська солідарність

У Сімферополі окупованого Криму 15 лютого співробітники "Центру з протидії екстремізму" затримали адвоката Еміля Курбедінова біля будівлі ФСБ. Він захищає багатьох кримських татар у політично вмотивованих справах.

Про це повідомляє "Кримська солідарність" на своїй сторінці у Facebook.

UPD: Стаття, за якою склали протокол, не передбачає адміністративного арешту, тому адвоката відпустили. Пізніше його викличуть до окупаційного Мирового суду Сімферополя, куди передадуть матеріали справи.

Курбедінов у коментарі "Кримській солідарності" заявив, що не згоден з протоколом та назвав це "цілковитою нісенітницею" та "черговою спробою тиску співробітниками спецслужб на адвокатів у Криму", зокрема й за ті справи, які перебувають у нього у провадженні.

"Я багато розміщував і буду розміщувати в соцмережах інформацію про факти порушення прав громадян. За це мене не можуть притягати до відповідальності як адвоката. Ця інформація є абсолютно достовірною, інакше я б її не розміщував", — наголосив правозахисник.

За словами адвоката, ця адміністративна справа є "помстою".

"Я прекрасно знаю, за що в помсту було порушено на мене цю (адміністративну — ред.) справу", — уточнив він.

Правозахисник виходив із будівлі окупаційного слідчого управління МВС, яке в безпосередній близькості біля УФСБ, де він брав участь у слідчих діях у справі Еміне Зекер'яєвої.

Курбедінова затримали за коментар у Telegram, написаний 14 липня 2023 року. Окупанти стверджують, що таким коментарем адвокат нібито свідомо поширив недостовірну, суспільноважливу інформацію. Йдеться про допис на каналі "КЭМска волость", в якого 116 підписників.

У тому повідомленні адвокат пояснив студентам, які мають право на відстрочку від армії, як не потрапити до лав ЗС РФ, якщо прийшла повістка.

"Ті, хто навчається, які мають відстрочку від призову, надсилають повістки до військкомату на комісію, а потім бувають випадки, коли хлопці не встигають навіть диплом отримати — забирають в армію", — йдеться у повідомленні за липень.

Адвоката відпустили і склали на нього протокол за ч. 9, ст. 13.15 КоАП РФ (Зловживання свободою масової інформації).

Дружина адвоката Діана Курбедінова зазначила, що він тоді виходив зі слідчих заходів, коли його забрали силовики. Співробітники Центру з протидії екстремізму повезли його в міський відділ поліції.

"Еміль зателефонував, він виходив зі слідчих заходів. Його зустріли співробітники Центру з протидії екстремізму Роман Філатов і Руслан Шамбазов і сказали, щоб він проїхав із ними", — розповіла вона.

Роман Філатов та Руслан Шамбазов беруть участь у багатьох адміністративних справах проти правозахисників.

Наразі проти Курбедінова складають адмінпротокол. Це буде вже третя адміністративна справа проти адвоката.

Що відомо про Еміля Курбедінова

Еміль Курбедінов — український і російський правозахисник, один із провідних кримських адвокатів, які спеціалізуються на політичних справах, захисник багатьох кримських татар-політв'язнів та лауреат Міжнародної правозахисної премії Front Line Defenders (2017).

Він виступає адвокатом у таких справах кримських татар: Красногвардійська група, Бахчисарайська перша та друга групи, Сімферопольська перша та друга групи, Ялтинська та Севастопольська групи "справи Хізб ут-Тахрір", справа Нарімана Мемедемінова та справа "Джамаат ат-Табліг".

Ісламська політична партія Хізб ут-Тахрір визнана терористичною тільки на території Росії через те, що члени цієї організації систематично критикували окупаційну владу за репресії мусульман. Водночас Хізб ут-Тахрір вільно діє у більшості країнах світу, у тому числі в Україні.

Перший свій адмінарешт отримав у 2017 році під час поїздки до Бахчисараю. Захисника затримали на в'їзді у місто співробітники "Центру протидії екстремізму МВС РФ" (Центр "Е"). Після чого відвезли назад до Сімферополя, де провели обшук в офісі. Згодом його засудили до 10 діб арешту за "екстремістські" дописи у забороненій в Україні мережі "ВКонтакте" за 2013 рік про конференцію "Хізб ут-Тахрір".

У 2018 році Курбедінов був затриманий дорогою з дому в офіс співробітниками Центру “Е” та звинувачений у порушення статті 20.3 Кодексу адміністративних правопорушень РФ (пропаганда і демонстрація нацистської, екстремістської чи іншої забороненої символіки).

Переслідування адвокатів в окупованому Криму

13 жовтня 2023 року росіяни затримали адвоката Олексія Ладіна. Під час обшуку та затримання в нього вилучили матеріали, що містять адвокатську таємницю. Ладіна заарештували на 14 діб за "демонстрацію забороненої символіки" та оштрафували за антивоєнну публікацію у соцмережі. Також окупаційна поліція Криму звернулася з проханням про позбавлення ліцензії на юридичну діяльність заарештованого адвоката.

У серпні 2022 року Адвокатська палата Чечні позбавила кримських адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілева та Назіма Шейхмамбетова професійного статусу. Через це вони не зможуть брати участь у кримінальних справах.

У травні 2022 році окупанти затримали двох захисників: Еміне Авамілєва відбула п'ять діб арешту, Айдер Азаматов, отримав вісім діб арешту. Обох затримали, коли вони прибули до суду для захисту іншого адвоката — Назіма Шейхмамбетова.

26 травня 2023 року в окупованому Криму “суд” визнав винним адвоката Едема Семедляєва у "дискредитації ЗС РФ". Адвоката оштрафували на 75 тисяч рублів.

Адвоката Еміля Курбедінова до 15 лютого затримували двічі: у 2017 та 2018 роках.

Підписуйтеся на новини Суспільне Крим у Telegram та у Facebook

На початок