Понад 200 тисяч гривень на пам'ятник: скільки грошей з бюджету Чернівців виділяють на поховання загиблих військових

Понад 200 тисяч гривень на пам'ятник: скільки грошей з бюджету Чернівців виділяють на поховання загиблих військових

Центральне кладовище чернівці
Пам'ятники на могилах загиблих військових на Центральному кладовищі Чернівців. Суспільне Чернівці

На Центральному кладовищі Чернівців поховали понад 240 військових, які загинули на війні з РФ, 25 з них – полеглі під час АТО. Витрати на поховання фінансують з міського бюджету, а роботи виконує муніципальна ритуальна служба. Суспільне Чернівці розповідає, скільки вартує поховання одного військового.

За гроші з міського бюджету виготовляють та встановлюють надмогильні пам'ятники. Вартість одного – понад 210 тисяч гривень. Про це у коментарі Суспільному розповів заступник міського голови Ігор Крохмаль.

"Ми покриваємо усі витрати, включно з надписами та встановленням, за макетами, які затвердили на виконкомі. Якщо родина хоче додаткові елементи, доплачує власні гроші. Усі елементи ми погоджуємо з родинами", – каже Крохмаль.

За його словами, цьогоріч планують облаштувати приблизно 80 памʼятників – на це у бюджеті передбачили понад 14 мільйонів гривень.

Алея Слави Центрального кладовища Чернівців
Алея Слави Центрального кладовища Чернівців. Суспільне Чернівці

Крім цього, поховання одного військового цьогоріч вартує майже 9400 гривень, що майже на 4 тисячі гривень більше ніж торік. Ці гроші муніципальній ритуальній службі відшкодовують з міського бюджету, повідомили у департаменті транспорту у відповідь на запит Суспільного. Загалом на цей рік передбачили 700 тисяч гривень.

За ці гроші працівники служби вручну копають могилу та облаштовують її для церемонії прощання, забезпечують лаковану труну з ритуальним набором, до якого входять хрест та табличка. Також довозять труну та надають транспортні послуги автобусом.

"Впродовж 2022-2024 років вартість ритуальних послуг змінювалася через зміну вартості окремих послуг, збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати. Цьогоріч надаються додаткові послуги автотранспорту, доставлення домовини та облаштування могили для прощальної церемонії", – йдеться у відповіді на запит.

Суспільне Чернівці у відео розповідає, як у громадах області зберігають пам'ять про полеглих бійців:

Читайте Суспільне Чернівці у Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected]

На початок