Головна синагога, залізнична станція та коледж мистецтва. Історії трьох будівель у Вижниці Чернівецької області

Головна синагога, залізнична станція та коледж мистецтва. Історії трьох будівель у Вижниці Чернівецької області

Головна синагога, залізнична станція та коледж мистецтва. Історії трьох будівель у Вижниці Чернівецької області
. Фото ілюстративне. Джерело: Вижницька міська громада

Наприкінці ХІХ століття у Вижниці, яка була центром Вижницького повіту, відкрили залізничну станцію. Колії якої прокладали підрядники з Відня. Через менш ніж 10 років у місті створюють мистецьку школу, вихованці якої презентують свої вироби на виставках США. В той час до Вижниці переселяються євреї, в місті діє 11 синагог.

Про це журналісти Суспільного розповіли в проєкті "Буковинські загадки".

Історії трьох будівель у Вижниці розповідаємо у матеріалі.

Головна синагога

В середині ХІХ століття у Вижниці збільшується чисельність єврейського населення. До міста приїжджаю переселенці з Росії та Молдови. На початку XX століття у Вижниці мешкало понад 85% етнічних євреїв. Тоді в місті діяло 11 синагог. Головна синагога була розташована поруч з Ринковою площею. Цю синагогу відвідували євреї з усього Вижницького повіту. Будівлю часткового спалили російські військові під час Першої світової війни, синагога залишалась у напівзруйнованому стані до завершення Другої світової війни. У 60 роках минулого століття її було перебудовано. Сьогодні у будівлі колишньої синагоги – місцевий будинок культури. Саме там починав свій творчий шлях буковинський співак Назарій Яремчук.

Залізнична станція

У XVIII столітті у Вижниці зароджується лісова промисловість. Наприкінці ХІХ століття попит на деревину зростає у всіх провінціях Австро-Угорської імперії. Це стає причиною побудувати у місті залізничну станцію. Залізничний вокзал у Вижниці будували протягом 1895-1897 років. Над прокладанням залізничної колії працювали підрядники з Відня. Відкрили станцію у 1898 році. Це був маршрут локальної залізниці Вижниця - Неполоківці. В період двох світових війн залізнична станція використовувалась окупаційними військами, але сама будівля не була пошкоджена і збереглась донині.

Коледж мистецтва

Наприкінці ХІХ століття у Вижниці формується осередок української інтелігенції. В той час у місті створюють спортивні товариства, читальні та влаштовують культурні фестивалі. 15 жовтня 1905 року мистецькі та громадські діячі регіону відкривають першу мистецьку школу різьбярства, токарства та металевої орнаментики. Учні художньої школи виставляли свої роботи у Нью-Йорку та Чикаго. Зараз у будівлі, яку звели у 1907 році, розташований Вижницький коледж прикладного мистецтва.

Читайте Суспільне Чернівці в Telegram: головні новини

Станьте частиною Суспільне Чернівці: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи села. Пишіть нам на пошту редакції новин: [email protected].

На початок