Понад 70% повідомлень про фейкові замінування на Чернігівщині надходять від громадян РФ

Понад 70% повідомлень про фейкові замінування на Чернігівщині надходять від громадян РФ

Замінування, кіберполіція, фейкові повідомлення, мінування шкіл, поліція
Фейкові замінування на Чернігівщині надходять від громадян РФ . Getty Images

Понад 70% повідомлень про фейкові замінування на Чернігівщині надходять від громадян РФ, які переважно використовують дані неповнолітніх українців.

Про це у коментарі Суспільному повідомив інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області, лейтенант поліції Нікіта Ворожко.

Фейкові замінування, кіберполіція, поліція
Нікіта Ворожко, інспектор відділу протидії кіберзлочинам в Чернігівській області. ФОТО: Нікіта Ворожко
"Найбільша кількість викликів надходить з Чернігова, Носівки та Ніжинського району. Приходить повідомлення про замінування, починаємо з’ясовувати та виявляється, що повідомлення відправлялися з території Російської Федерації. Переважно використовуються дані неповнолітніх осіб", — розповів інспектор відділу.

З початком повномасштабної війни кількість хибних викликів про замінування на Чернігівщині збільшилась в рази. Як зазначив Нікіта Ворожко, це відбувається з кількох причин: заради розваги, конфліктні ситуації, шантаж за гроші.

"Зазвичай спілкуються у додатках між собою українці та росіяни. Виникають словесні перепалки. Є неповнолітні, до яких ми приїздили не один раз. Дитина показує своє листування і там пишуть: «Давай гроші або зараз відправимо від твого імені повідомлення», «Давай 100 доларів або влаштуємо тобі веселощі»".

Коли "мінують" державні установи, то це цілеспрямоване перешкоджання їхній діяльності.

"Коли надсилають повідомлення про замінування — це час, бо, щоб обстежити будівлю, потрібно понад дві години. І також це відволікання від основної роботи слідчо-оперативної групи. Адже в цей час можуть бути інші термінові виклики".

Кіберполіцейський говорить, що росіяни отримують персональні дані українців за допомогою спеціальних сервісів. Тому, щоб убезпечити себе при реєстрації у додатках чи на сайтах, потрібно налаштовувати параметри конфіденційності, а в деяких випадках використовувати тимчасову пошту, яка діє добу.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок