Льотчик, що живе в РФ, та покійний секретар обкому: хто серед почесних громадян Чернігова та чи мають вони там бути

Льотчик, що живе в РФ, та покійний секретар обкому: хто серед почесних громадян Чернігова та чи мають вони там бути

Льотчик і космонавт, який підтримує Путіна, та секретар Чернігівського обкому, який підписав майже триста вироків на розстріл українців. Йдеться про Петра Климука та Олексія Федорова, які мають звання почесних громадян Чернігова. Олексій Федоров вже помер, а Петро Климук живе в Росії та активно підтримує збройну агресію проти України. Про те, чи планують їх позбавити звання почесного громадянина та що про це думають чернігівці — далі у матеріалі.

Навчався у Чернігові, тепер фотографується з Путіним

Радянський льотчик Петро Климук підтримує Путіна: фотографується з ним і зустрічається з представниками російської мілітарної організації "Юнармія".

Льотчик Петро Климчук, який має звання почесного громадянина Чернігова, поряд з Володимиром Путіним
Льотчик Петро Климчук поряд з Володимиром Путіним. Пресслужба президента РФ

Водночас він має звання "Почесного громадянина Чернігова". Вперше про це у себе на сторінці в соцмережах написав чернігівський правозахисник Олександр Гашпар. Як розповідає представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко, Климук — двічі герой Радянського Союзу, а у квітні 1976-го отримав "Почесного громадянина Чернігова".

"Єдиний факт, який я з ходу можу пригадати, це те, що він у нас в Чернігівському авіаційному училищі вчився і все. Оце його внесок у розвиток Чернігова? Громада міста має пишатись тими, хто дійсно є їхніми героями, а не ті, хто працював на Росію", — каже Сергій Бутко.
Представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області Сергій Бутко
Сергій Бутко. Суспільне Чернігів

Підписав 297 вироків на смерть

Згідно з офіційним сайтом міськради, звання "Почесний громадянин міста Чернігова" присвоюють громадянам України та інших держав, які своєю професійною і громадською діяльністю зробили вагомий внесок у розвиток міста. Вперше його присвоїли у 1967 році. Нині у списку — 32 прізвища. Серед них питання викликає не лише радянський льотчик, каже Сергій Бутко.

"Я маю на увазі Олексія Федоровича Федорова — першого секретаря Чернігівського обкому партії, партизанського ватажка. Він якраз разом з обласним прокурором і начальником обласного НКВД підписав десь за пару місяців у 1938 році 297 вироків на смерть. Це під час великого терору, і 146 людей (це вони втрьох підписали вирок, зробили) відправили в сталінські концтабори".
Перший секретар Чернігівського обкому КП(б)У (1939–1943 років) Олексій Федоров, який має звання почесного громадянина Чернігова
Олексій Федоров. Вікіпедія

Потрібно скликати робочу групу

Право присвоєння звання "Почесний громадянин міста Чернігова" належить виключно Чернігівській міській раді. Пропозиції, пов'язані з присвоєнням такого звання, розглядає спеціальна комісія. Потім міський голова виносить питання на розгляд депутатів.

Сергій Бутко каже: потрібно вже зараз скликати робочу групу і детально проаналізувати біографії тих, хто входить до списку почесних громадян міста.

"Треба зробити доповнення чи зміни до положення почесного громадянина Чернігова. Чому? Тому що всі ці звання повинні даватись згідно з чинним законодавством незалежної України, в тому числі декомунізаційним і деколонізаційним".

Що думають чернігівці?

Чернігівці про це кажуть наступне.

"Людина, яка підтримує рашизм, не варта того, щоб бути в Україні почесним громадянином", — говорить Ольга Потапко.
Чернігівка говорить про почесних громадян Чернігова
Ольга Потапко. Суспільне Чернігів

Натомість місцевий житель Сергій має іншу думку:

"Історію ж не викреслиш. Кожен по-різному ставиться. Я думаю, що все-таки не варто, а там вже як піде".
Чернігівець говорить про почесних громадян Чернігова
Сергій. Суспільне Чернігів

Анна Молочко каже:

"Я вважаю, що зараз все-таки це питання на часі, тому що безпосередньо є вплив як на інформаційному рівні, так і на інших. Тому все-таки варто таких людей позбавити цього статусу".
Чернігівка говорить про почесних громадян Чернігова
Анна Молочко. Суспільне Чернігів

Водночас Анна Красковська впевнена:

"Хай вони всі йдуть геть! Подобається їм в рашці, подобається пуйло — то на здоров’ячко. Ми нічого до них не маємо, ніяких претензій. Хай лишаються там, це їхній вибір. А у нас вибір інакший. Я вважаю, що треба позбавляти їх всіх звань і відбирати все, що вони тут здобули".
Чернігівка говорить про почесних громадян Чернігова
Анна Красковська. Суспільне Чернігів

Це питання планують порушити на сесії міськради у травні

Виконувач обов’язків міського голови Олександр Ломако каже: щоб позбавити когось звання почесного громадянина міста, спершу потрібно зібрати робочу групу та переглянути положення, а потім внести зміни.

"Для того, щоб це все було в рамках здорового глузду, треба подивитись, як правильно заповнити цю норму положення".
Виконувач обов’язків Чернігівського міського голови Олександр Ломако
Олександр Ломако. Суспільне Чернігів

На загальноміській нараді Ломако уточнив, що планує порушувати це питання на наступній сесії міськради, у травні. Каже, треба напрацювати чіткі умови, коли саме людину можна буде позбавити цього звання.

"Я поки що бачу лише одну причину додаткову — це відкрита підтримка агресії проти України, можливо якісь інші причини подивитись, але, щоб вони не були персональні, а щоб вони були об'єктивні. Завтра хтось комусь не сподобається, давайте цих відміняти і цих. Це процес може бути неконтрольований".

Нагадаємо, у 2022 році за відсутність позиції щодо війни звання "Почесного громадянина Луцька" позбавили колишнього футболіста збірної України, а нині одного з тренерів російського клубу "Зєніт", Анатолія Тимощука.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок