Що почитати? Віталій Запека "Цуцик"

Що почитати? Віталій Запека "Цуцик"

Що почитати? Віталій Запека "Цуцик"
. ФОТО: колаж Суспільне Чернігів

Цього разу докторка педагогічних наук, професорка кафедри української мови та літератури НУЧК імені Т.Г. Шевченка Ольга Лілік пропонує вам для прочитання ще один зразок "ветеранської літератури" — роман Віталія Запеки "Цуцик", який сам автор називає антивоєнним романом.

Віталій Запека – доброволець, учасник російсько-української війни із позивним Спілберг. До війни працював фотохудожником, проте під впливом пережитого відчув, що має розповісти про себе і своїх побратимів, а також про все, що з ними відбувалося.

З-поміж інших сучасних творів воєнної тематики роман "Цуцик" відрізняється тим, що його основною ідеєю є не опис бойових дій чи солдатського побуту, а зображення жаху війни через світосприйняття маленького собачати – цуцика, який і є головним героєм твору. Такий прийом використовували у своїй творчості Джек Лондон і Джеймс Кервуд, проте українському автору він дав змогу актуалізувати низку проблем, що постали перед нашим суспільством в умовах війни: доля покинутих господарями тварин, жорстокість і людяність, вірність і зрада, наше сучасне й майбутнє.

Що почитати? Віталій Запека "Цуцик"
Ольга Лілік. ФОТО: Фейсбук-сторінка Ольга Лілік

Цуцик народився під час війни, саме тому грім вибухів для нього є звичним звуком. Він не мав спочатку навіть імені, згодом отримав його й одразу ж втратив, пройшов довгий шлях, щоб знову його отримати. Врешті він стає вірним другом, захисником своєї "зграї" — українського батальйону на передовій. Автор майстерно описує, як цуцик звикає до нового Друга, як вчиться довіряти, як сприймає "своїх" і "чужих".

На цьому тлі Віталій Запека висвітлює низку важливих аспектів російсько-української війни, які не втрачають своєї значущості й зараз: подекуди негативне ставлення людей зі сходу України до наших бійців, спричинене дезінформацією та страхом; нестача або навіть відсутність озброєння наших бійців; величезна підтримка волонтерів та їхній неоціненний внесок у нашу майбутню перемогу.

Варто також зазначити, що Віталій Запека присвятив книгу дівчинці, що загинула зі своєю сім’єю від російських "градів", та іншим дітям, безневинно загиблим у війні, яку веде Росія проти України. Окрім того, роман присвячено бойовим собакам, імена-позивні яких наведені на початку книги.

Роман Віталія Запеки "Цуцик" вартий прочитання, адже він має прив’язку до реальних подій, а водночас несе в собі чіткий антивоєнний меседж; книга вселяє в читача надію й віру в майбутнє, а водночас змушує щиро радіти за героїв, горювати разом із ними, вірити в перемогу й мир у нашій державі.

Підписуйтесь на Суспільне Чернігів і на інших платформах: Telegram, Facebook, Viber, YouTube.

На початок