Загиблі герої Чернігівщини: Станіслав Прощенко

Загиблі герої Чернігівщини: Станіслав Прощенко

Загиблі герої Чернігівщини: Станіслав Прощенко
.

Учасник Майдану, Антитерористичної операції на сході України, пройшов Красний Лиман і Дебальцеве. Станіслав Прощенко загинув під час стрілянини з окупантами в селі Дорогинка. Йому було 46 років.

«У нього була група швидкого реагування. Вони побачили, як 5-ро окупантів грабували магазин і виносили звідти продукти. Почалася стрілянина. Одного окупанта вбили, водій одразу здався в полон, а інші тікали. Станіслав погнався за одним із них і його розстріляли з автомата», - розповів Суспільному військовий кореспондент Ігор Волосянкін.

Після стрілянини у руках Станіслава Прощенка знайшли гранату.

«Він хотів себе підірвати, якщо б його добивали. Готовий був підірвати себе разом із росіянами», - сказав Ігор Волосянкін.

Всі інші з групи реагування залишились живі. Один російський військовий загинув, ще одного взяли в полон, інші троє втекли.

Станіслав Прощенко у 2013-2014 роках був учасником Майдану, влітку 2014 року у складі 41-го батальйону поїхав до зони Антитерористичної операції на схід України. Пройшов Красний Лиман, Дебальцеве, Оленівку. У 2019 році в інтерв’ю Суспільному він сказав: у разі необхідності знову піде боронити Україну, як і переважна кількість побратимів.

У Станіслава Прощенка залишилась донька, син і дружина.

Вчора з ним попрощалися у Ніжині. Його відспівали у Всіхсвятському соборі, потім попрощалися біля штабу територіальної оборони, поховали у Ніжині на кладовищі.

Загиблі герої Чернігівщини: Станіслав Прощенко
Поховали Станіслава Прощенка у Ніжині. Фото: Ігор Волосянкін

На честь загиблого героя ініціюють перейменування центральної вулиці Ніжина.

«Він був ідейним ватажком міста Ніжина. Сказати, що він патріот - це нічого не сказати. Він був символом патріотичного руху», - розповів Ігор Волосянкін.
Загиблі герої Чернігівщини: Станіслав Прощенко
Загиблі герої Чернігівщини: Станіслав Прощенко.

Попередньо планують перейменувати центральну вулицю Ніжина (зараз вона Московська) на вулицю імені Прощенка.

Читайте також:

Загиблі герої Чернігівщини: Дмитро Музирьов

На початок