Вистежував ППО на Черкащині та Київщині: СБУ заявила про затримання росіянина

Вистежував ППО на Черкащині та Київщині: СБУ заявила про затримання росіянина

Агент ГРУ, який вистежував позиці ППО
Агент ГРУ, який вистежував ППО на Черкащині. Служба безпеки України

Працівники Служби безпеки України затримали росіянина, який, за даними правоохоронців, виявляв українську ППО, зокрема, і на Черкащині.

За даними слідства, чоловіка підозрюють у співпраці з Головним розвідувальним управлінням Генштабу збройних сил Росії, повідомила Суспільному речниця Служби безпеки у Черкаській області Катерина Дрога.

За даними воєнної контррозвідки СБУ, восени 2023 року російська розвідка "розконсервувала" свого агента.

"Під виглядом комерційних поїздок підозрюваний їздив по території Київської та Черкаської областей, де намагався виявити батареї та радіолокаційні станції ППО. У зоні особливої уваги були українські зенітно-ракетні комплекси NASAMS та Patriot. Щоб відстежувати можливі позиції українських військ, росіянин використовував морський бінокль та монокль з високою роздільною здатністю. Також він встановив у власному авто приховану відеокамеру", — розповіла Катерина Дрога.

Чоловіка затримали у київській квартирі. Крім оптики, яку він використовував для відстежування позицій Сил оборони, у нього виявили російські паспорти та рублі.

"Він готував ракетно-дронову атаку РФ на пункти базування протиповітряної оборони ЗСУ. Серед основних цілей були радіолокаційні станції та зенітно-ракетні комплекси ППО, які захищають столичний регіон. Чоловік мав знайти це озброєння та скоригувати по ньому вогонь. Таке завдання він отримав від російської воєнної розвідки, на яку почав працювати ще коли жив у Мурманську до повномасштабної агресії. Для виконання вказівки росіян він прибув в Україну напередодні 24 лютого 2022 року під «легендою» продавця побутової та паливно-мастильної хімії. Тривалий час перебував у статусі «сплячого агента», щоб облаштуватись на новому місці та «розкрутити» власне бізнес-прикриття", — повідомили в пресслужбі СБУ.

Затримали росіянина-агента ГРУ, який вистежував ППО на Черкащині
Речі підозрюваного у вистежуванні ППО на Черкащині. Служба безпеки України

Розвіддані у вигляді медіафайлів та геолокацій підрозділів ЗСУ агент мав передати своєму російському куратору. В подальшому їх мали використовувати для повітряних ударів по Україні.

"Крім того, у ході документування Служба безпеки встановила особу його «куратора» – кадрового співробітника головного управління Генштабу збройних сил Росії. Для комунікації з ним агент використовував заздалегідь підготовлені канали у месенджерах", — зазначили в СБУ.

Речі росіянина, який вистежував ППО на Черкащині
СБУ затримала агента ГРУ, який вистежував ППО на Черкащині. Служба безпеки України

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за частиною 3 статті 114-2 Кримінального кодексу України — несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення ЗСУ чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану.

Чоловік перебуває під вартою. Йому загрожує до 12 років тюрми.

Читайте нас у Telegram

Дивіться нас на YouTube

Надсилайте новини про події з життя на Черкащині

На початок