Гепатит A: лікар розповів про загрозу спалаху на Черкащині

Гепатит A: лікар розповів про загрозу спалаху на Черкащині

Ексклюзивно
Гепатит A: лікар розповів про загрозу спалаху на Черкащині
. Суспільне Черкаси

У сусідній з Черкащиною Вінницькій області, оголосили надзвичайну ситуацію — там виявили спалах гепатиту A. У разі виявлення захворювання на Черкащині, лікарні області готові приймати пацієнтів.

У групі ризику – люди з ослабленим імунітетом, ВІЛ-інфіковані та діти, розповів Суспільному головний державний санітарний лікар області Володимир Папач.

Протягом жовтня в області випадків цієї хвороби не зафіксували, утім з початку 2023 — занедужали четверо людей. Востаннє спалах гепатиту A в регіоні був у 2019-му році на Жашківщині. Тоді там захворіли 23 людей.

За словами медика, оскільки є спалах у Вінницькій області, то ризики завезення захворювання в нашу область доволі високі:

"Це захворювання вірусної природи із фекально-оральним механізмом передачі. Джерелом інфекції є людина. Шляхи передачі – це питна вода заражена, харчові продукти або ж контактно-побутовий, хвороба брудних рук. Вірус вражає переважно печінку. Зважаючи на те, що ми маємо спалах у Вінницькій області, про що вже відомо, і безумовно ризики завезення в нашу область доволі високі", — розповів Володимир Папач.

Основні симптоми гепатиту A – біль у животі, нудота та температура, пояснив медик. Додав: захворювання не нове, то ж медики знають, як йому протистояти:

"Наші заклади охорони здоров’я, зокрема інфекційні стаціонари, відділення, вони готові. Тому що, як я сказав, це не є якоюсь новою інфекцією, вона щорічно у нас реєструється, періодичні випадки.

Найкращим способом профілактики є щеплення, та проводити масову вакцинацію на Черкащині потреби немає:

"Якщо говорити за засоби специфічної профілактики, то існує вакцина проти вірусного гепатиту А. Вона не належить до переліку обов’язкових щеплень, відповідно до національного календаря і застосовуються вже зазвичай вже коли є певні епідускладнення. Утім необхідності проводити якісь масові щеплення проти вірусного гепатиту A у нас немає".

Щоб уникнути інфікування вірусами гепатиту А необхідно

  • дотримуватись правил особистої гігієни;
  • вживати термічно оброблену їжу;
  • добре мити овочі, фрукти, ягоди й зелень;
  • вживати якісну і безпечну воду або кип’ятити воду, якщо якість її невідома;
  • не використовувати на побутові потреби воду з відкритих джерел.

Що відомо про спалах гепатиту А на Вінниччині

Перший випадок гепатиту А у Вінницькій громаді зафіксували 16 жовтня. Попередньо розглядають чотири різні джерела інфекції, які могли призвести до спалаху вірусного гепатиту на Вінниччині. Це вода з акваматів, овочі, м’ясо та молочна продукція на ринках або ж стихійних точках продажу продуктів.

Школи Вінницької громади нині працюють онлайн. 30 жовтня область отримала майже 2000 доз вакцини від гепатиту A, нею щеплюватимуть медиків та дітей.

Спалах гепатиту A на Вінниччині визначено як надзвичайну ситуацію на рівні області, протиепідемічні заходи посилюють, йдеться на сайті МОЗ України. Станом на 31 жовтня у лікарнях залишаються 144 пацієнти, 32 дорослих та 10 дітей вже виписали", — сказав головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України

На початок