"Я все ще на нього чекаю". Історія загиблого військовослужбовця Максима Ляха

Лілія Лях, мати загиблого, на могилі свого сина. Фото: Суспільне Запоріжжя

Максим Лях – військовослужбовець з Дніпропетровщини, який від початку повномасштабної війни, не маючи військового досвіду, добровільно став на захист країни. Більше року він воював на найгарячіших напрямках. Загинув Максим під час оборони міста Бахмут у травні 2023 року. Йому було 23 роки. У запорізькому "Січовому колегіумі", де навчався хлопець, зробили меморіал в пам’ять про загиблих, серед них є і фото Максима. А у вересні бійцю посмертно присвоїли звання Героя України.

Мати Максима Лілія Лях на могилу свого сина приходить чи не щодня. Хлопець пішов на війну добровольцем разом із молодшим братом — розповідає жінка:

"В 20 числах квітня вони мене посадили: "Мама, ми 9 квітня вже написали заяву – Правий сектор. Ти нічого вже не зробиш. Нам 23 треба бути в частині".

З 2015 по 2017 рік хлопець навчався у Запорізькій спеціалізованій школі-інтернаті "Січовий колегіум". У школі зробили меморіал в пам’ять про загиблих учнів та вчителів, серед них і фото Максима Ляха.

Плртрет Максима на меморіалі в пам’яті про загиблих у Січовому колегіумі. Фото: Суспільне Запоріжжя

Хлопець був сильним духом, завжди мав свою думку та відстоював її — згадує його класна керівниця Ольга Салякіна:

Ольга Салякіна, кламна керівниця Максима. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Була акція, ми саджали калину на подвір’ї нашої школи. Я, як класний керівник і вихователь, і його мама Лілія. І саме тоді, в той час, в той день вона сказала: “Я хочу привезти портрет Максима”. І вона нам його залишила.

Першу вищу освіту Максим здобув у Запоріжжі, а коли почалася повномасштабна війна, був студентом Польського вишу. Перебуваючи в академвідпустці мав змогу виїхати за кордон, але твердо вирішив стати на захист країни — розповідає Лілія:

Лілія Лях, мати загиблого. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Він сказав: "Ми нікуди виїжджати не будемо. Ми будемо воювати. Це наша країна, наша земля і ми звідси нікуди не поїдемо".

За словами Лілії, її сини воювали на Донецькому та Луганському напрямках. Цьогоріч у квітні Максиму вперше за рік дали відпустку:

Лілія Лях, мати загиблого. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Він був 9 днів вдома. Він наче прощався. Він наче розумів, що щось станеться".

У травні під час боїв у Бахмуті, брат Максима Іван дістав поранень:

Прапор, з яким сини Лілії обороняли Бахмут. Фото: Суспільне Запоріжжя
"Коли отримав Іван поранення, це було десь на вулиці, був дуже артобстріл сильний і Максим пішов по артобстрілу цьому. Витягнув його, Іван був без свідомості".
Могила військовослужбовця Максима Ляха. Фото: Суспільне Запоріжжя

Тоді Максим надав брату першу медичну допомогу та був поряд, доки не приїхала евакуація. Разом із ним міг виїхати з напівоточеного міста, втім, вирішив залишитися — розповідає Лілія. За три дні Максим загинув від рук снайпера.

Лілія Лях, мати загиблого, на могилі свого сина. Фото: Суспільне Запоріжжя

"В мене немає розуміння, я все ще на нього чекаю" Лілія Лях, мати загиблого

29 вересня Максиму Ляху присвоїли звання Герой України посмертно, а також відзначили орденом "Золота Зірка".

Військовослужбовць Максим Лях. Фото: Суспільне Запоріжжя

Підписуйтеся на новини Суспільне Запоріжжя в Telegram та у Viber