У Ямпільському музеї відкрили виставку "Родинний затишок"

17 травня в Ямполі на Сумщині відкрилась нова виставка Ямпільського краєзнавчого музею, яку цього року вирішили присвятити українській родині, розповідає директорка музею Олена Тахтай. За її словами, експонати для виставки збирали серед людей, які були готові поділитись власними сімейними реліквіями.

"Для того, щоб створити виставку, у музейному зібранні недостатньо своїх матеріалів, а тому я зверталась до жителів Ямпільщини. Ви знаєте, мені приємно, що і глухівчани відгукнулися, і шосткинці. Тому ось такий регіональний збір вийшов. Три-чотири місяці пошуку, потім вивчення цього матеріалу, вилилось в ось таку виставку. Кожна річ важлива, я так вважаю, тому що вона зображає кожну сім'ю, кожну родину, якусь важливу подію", — зазначила директорка музею Олена Тахтай.

Перша експозиція виставки присвячена українському весіллю, як традиційному, так і “білому”. Мова йде про шлюбні церемонії, де використовувались білі сукні, додає директорка музею.

"Перше родинне свято, яке дає посил для створення родини, яке закладає основу сімейного життя – це весілля. В наших локаціях показано біле весілля і традиційне. До Другої світової війни це було традиційне весілля, у нас показаний костюм, у нас показані елементи обрядовості, рушник, на якому молоді стояли — рушник долі, коровай, як символ достатку", — розповіла пані Олена.

На виставці зібрані і весільні подарунки, які гості дарували нареченим у 20 столітті.

"Я подаю як подарунки та сувеніри майоліку. До речі, це вперше. Представлені майолікові штофи та скульптури. Я вперше подаю різьблення по дереву — невеличка колекція у музеї зібралась, і мені це приємно. Ну а фарфор... Це безмежна тема. Я вже вдруге звертаюся до фарфору, але в цій виставці "Родинний затишок" я показую скульптури сімейні, які прикрашали оселі, і фарфорові сервізи", — розповіла директорка музею.

Ще одна локація називається "До чаю". За словами Олени Тахтай, це була церемонія, на яку запрошували гостей для близького спілкування: "Це процес, це спілкування, і тут потрібний особливий посуд. Тому я тут представила самовари, підстаканники, звичайно, фарфор і фаянс вітчизняного виробництва. До речі, у виставці я акцент зробила на речі вітчизняних виробників. Ми тут бачимо комплекти чайників різні, є продукція Сумського фарфорового заводу.Тут представлені вази для фруктів, хлібниця, сухарниця різних наших заводів".

Виставку "Родинний затишок" можуть відвідати всі охочі безоплатно. За словами Олени Тахтай, екскурсії можливі й у вихідний день. Домовитись про них можна, написавши директорці музею у соцмережах.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram