5 мобільних укриттів привезли до Сум представники благодійного фонду "Юність 2.0" з Одеси. Укриття встановили в місцях скупчення людей, визначених Сумською міськрадою.

5 вуличних укриттів привезли з Одеси до Сум представники благодійної організації "Юність 2.0". Одне з них встановили у середмісті Сум, на прохідній дорозі до автовокзалу.

Ширина стіни 20 сантиметрів, це високопрочний, високоякісний бетон, всередині подвійне армування сіткою. З внутрішньої сторони ще додана сітка, яка стримує розльот осколків, розповів Ілля Блохін, голова БФ "Юність 2.0".

За словами голови фонду, це протиосколкове укриття, воно витримує вибухове навантаження у 10 тонн. Розраховане на 10-15 людей. Виробник – одеська компанія. Оплачені укриття коштами благодійного фонду та бізнесу. Як розповів Ілля Блохін, запит від Сумської військової адміністрації був на більшу кількість споруд, його задовольнили частково, якщо будуть гроші – привезуть ще.

Одне укриття було заплановане везти до Білопілля, але наразі там триває евакуація, тому, напевно, це укриття прибуде до Сум.

Укриття такого типу благодійний фонд встановлює з 2022 року, вони є в Одесі, Миколаєві, Херсоні.

У місті Херсон біля укриття був приліт, і там, якщо подивитися, є на стіні осколки. І люди, які були всередині, вони були врятовані.

Рішення про розташування укриттів приймали спільно з ДСНС та з урахуванням досвіду інших міст. Про це розповів Віталій Жиленко, радник Сумського міського голови.

Одне місце – це біля МакДональдса, де центральна зупинка. Укриття не дуже велике, люди, які на зупинці, зможуть перейти до нього, якщо буде повітряна тривога. Також місце біля Центрального ринку, там теж є зупинка. Ще одна адреса – це буде біля ринку на 9 мікрорайоні. В основному це такі центральні місця, де скупчення людей. Якщо агресор буде атакувати, то люди хоч частково можуть перечекати повітряну тривогу в цих місцях. Сподіваємось, що найближчим часом ми підключимо туди освітлення через “Міськсвітло”, і в темний час доби ми матимемо там освітлення.

Це перші укриття такого типу у Сумах, - каже Віталій Жиленко. За його словами, міськрада продовжує звертатися до благодійників. Нині місто бере участь у гранті на чотири укриття.

Ще 4 місця біля торговельних центрів ми плануємо. Ми зараз опрацьовували в Полтаві укриття, що в Києві виготовляються. Якщо будуть грантові кошти, то ми ще й там постараємося забрати ці укриття. Намагаємось максимально звернутися до всіх, тому що міський бюджет - він обмежений, ми багато виділяємо і фортифікаційним спорудам, тим, що робилися за бюджетні кошти, також є-відновлення, ви знаєте, в нас є руйнації по місту.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram