Виготовлятимуть понад 1000 протезів на рік. У Львові відкрили Центр протезування та ортезування "Незламні"

Сьогодні, 10 травня, у Львові відкрили Центр протезування та ортезування "Незламні". Його збудували за підтримки уряду Німеччини та фундації "GIZ". Там виготовлятимуть понад тисячу протезів за рік.

Більше про це дізнавалося Суспільне.

Центр протезування та ортезування працюватиме на базі Національного реабілітаційного центру "Незламні" Першого медоб’єднання Львова. Окрім виготовлення протезів, там навчатимуть спеціалістів зі всієї України.

"Наразі ми плануємо більше 10 фахівців, які вже працюють в нашому медичному об’єднанні. Так само цей об’єкт буде одним з навчальних хабів, на базі якого ми будемо проводити навчання", — каже керівник Центру протезування та ортезування Владислав Сіховський.

У Центрі працюватиме Любомир Сакалош. Раніше він був скульптором, а останній рік протезує.

"Від цього залежить якість життя пацієнта, від цього залежить наскільки добре, наскільки суттєво ми зможемо допомогти людям, які зазнали травм внаслідок війни. Чи це військові, чи цивільні, потрібно допомагати їм, аби вони могли радіти життю, незважаючи на все зло, яке коїться навколо", — говорить протезист.

Протезист Любомир Сакалош. Суспільне Львів

Жителька Авдіївки Яна Ковальова у жовтні минулого року отримала осколкове поранення. Через це їй довелося ампутувати ногу. Вже п’ять місяців Яна проходить реабілітацію у центрі "Незламні". Три тижні тому їй встановили протез.

"У нас в країні є необхідність в таких центрах і в протезуванні. Це дуже класно, що відкриваються такі центри і вони спеціалізовані, вони зручні, і людина, яка потребує допомоги, вона може сюди звернутися в будь-який час і вона отримає цю допомогу", — каже Яна Ковальова.

Яні Ковальовій встановили протез у Львові. Суспільне Львів

Центр протезування у Львові збудували за підтримки уряду Німеччини та німецької фундації "GIZ".

"Особливість цього Центру в тому, що йдеться не лише про протезування, про реабілітацію, але і про навчання кваліфікованих фахівців. Для України це дуже важливо, щоб люди могли далі жити активним життям", — зазначала міністерка економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце.

У Центрі протезування є все необхідне обладнання для виготовлення сучасних протезів рук та ніг. Крім кімнат для зняття мірок, виготовлення, випробування та примірки штучних кінцівок, у Центрі також облаштовані лабораторія ходьби, аудиторія для навчань спеціалістів та внутрішній дворик для відпочинку пацієнтів.

"Німеччина збудувала завод у Львові кращий, ніж у себе. Це найсучасніший завод з найкращим обладнанням та найкращими ремонтами для лікування і відновлення українців. В цьому навчальному хабі буде вчитися вся Україна і будуть даватися найкращі знання нашим протезистам, яких зараз в Україні дуже і дуже мало", — каже генеральний директор Першого медоб'єднання Львова Олег Самчук.

"Ми маємо виробництво протезів, ми також поруч будуємо житло для поранених, де вони будуть очікувати на протези, і власне тут вже отримувати цей новий протез", — додає мер Львова Андрій Садовий.

Центр протезування та ортезування "Незламні" запрацює з понеділка.