"Мені здавалося, що кращого чоловіка просто немає". Дружина про загиблого бійця "десятки" Павла Василіва

. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Воїн з Івано-Франківщини Павло Василів загинув 9 червня на Донеччині. Він був командиром одного з відділень 10 окремої гірсько-штурмової бригади. Чоловік з перших днів повномасштабного вторгнення РФ в Україну пішов воювати. У бійця залишилися батьки, дружина та четверо дітей.

Спогадами про сина, чоловіка та батька рідні Павла Василіва поділилися із Суспільним.

"Він був дуже красивий. Він мені подобався у всьому. Хоч ми жили роки разом, я, коли бачила його силует, мені здавалося, що кращого чоловіка просто немає. В нас ніколи не було так, щоб хтось вечеряв окремо. Ось там, на кухні, була наша основна кімната. Кожного вечора, в нас вже тепер цього немає, я готувала вечерю, вони всі сідали та чекали. Я клала на стіл страви, він вставав, благословляв їжу, і ми сідали вечеряти разом", — пригадує дружина загиблого воїна Любов Василів.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Я піду воювати"

Павло Василів відстоював європейські цінності на Майдані. Опісля хотів йти на фронт.

"Він каже: "Я піду воювати". Я з ним сварилася, не пускала десь місяць. Павло каже: "Ти розумієш, я не зможу піти, поки ти мені не скажеш: добре. Я не хочу, щоб ти була на мене зла". Він мене так переконував, мав якийсь такий дар переконання", — розповідає жінка.

Фото: Володимир Костик

У 2014 Павло Василів пішов добровольцем у Нацгвардію. Воював у Попасній на Луганщині.

Фото: Любов Василів

"Він туди поїхав і казав мені: "Ти навіть не переживай, просто немає зв’язку. Тут боїв немає". Увімкнула телевізор і бачу – обстріляли школу в Попасній. І мені постать така. Я зрозуміла, що там є мій Павло. Він мені тоді признався, що там, що в них — "гаряча" точка. В них були там бої важкі", — розповідає Любов Василів.

Фото: Любов Василів

Жінка пригадує, як тоді зустріла чоловіка з фронту.

"Вони приїхали додому, ми їх зустрічали. Я пам’ятаю: ми стояли там довго. Бійців привезли та вишикували в частині у Франківську. Я дивлюся: стоїть мій Павло такий з бородою, худий, змучений. А я так хочу до нього підбігти. Всі жінки стоять дальше. А я думаю: хоча б до руки доторкнуся. Я так поміж тих солдатів, раз і його за руку. А він каже: "Кохана, йди геть, ти що, з мене будуть сміятися зараз". Я відповідаю: "Ну я лишень так". Павло погодився. Я кажу: "Ну а в щоку можна поцілувати?" Він: "Ну, добре". І тоді — як всі жінки за мною", — ділиться дружина бійця.

Фото: Любов Василів

Після відпустки, розповідає Любов, чоловік відправився у Кримське. Там він отримав контузію.

"Якось я йому зателефонувала, говоримо і я чую: "бах" і нема звуку. Нема нічого, телефон не вимкнений. Чую — такий рух, бій почався. Хлопці кричать: "Відтягуйте його, відтягуйте". Два дні не було від нього дзвінка. Я дзвонила і ніхто не брав трубку. А потім, вже через кілька років, коли його побратим прийшов, я підслухала розмову. Вони його відтягнули, він дві доби не приходив до тями. На третю добу встав, відкрив очі", — каже жінка.

Після повернення у Павла Василіва погіршилося здоров'я. Після обстеження медики дали йому третю групу інвалідності. Бійця комісували.

"Мені соромно дивитися на своїх синів, що я тут"

24 лютого Павло Василів без вагань пішов у військкомат. Спочатку йому відмовляли, проте через декілька днів воїн відправився на фронт.

"Увечері 24 лютого каже мені: "Я у військкоматі кажу, щоб мене брали, а вони мені відповідають, що в них є першочергові, ви маєте групу". Наступного дня його теж не взяли. Він каже: "Якщо вже завтра вони мене знову не будуть брати, то піду хоч в тероборону, бо я не можу дивитися на своїх синів. Мені соромно дивитися на своїх синів. Що я тут роблю, по селі патрулюю? Це ж — не я, я маю воювати". Я рано встала, а його вже немає", — пригадує Любов Василів.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Павло Василів захищав від російських окупантів спершу Київщину, а потім Донецьку область. Дружина бійця каже, чоловік завжди телефонував з фронту та заспокоював її.

"Одного разу дев'ять днів не було дзвінків, це було щось страшне. Він якраз тоді вийшов з облоги. Була остання точка, що їм треба було пролізти. Він казав: "Стояв один танк і другий, російські, вони обстрілювали село. А нам між ними треба пролізти. Між ними — десь так 30 м". Павло розповідає: "Я молюся голосно 90 псалом, і сам дивувався — ми лізли між тими двома танками, а вони нас не бачили. Коли зрозуміли, що залізли в ліс, я думаю, як мене Бог любить, я, певно, ще щось маю тут, в цьому світі, зробити, що він мене з такого врятував", — розповідає Любов Василів.

"Треба бути достойному захищати Україну"

Мати бійця Марія Василів розповідає, про те, що її син повернувся на службу, дізналася, коли він вже був на фронті.

Фото: Любов Василів

Про загибель воїна рідним повідомили 10 червня. У день смерті Павло востаннє зателефонував матері.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Це було 9 червня, десь 11:00 година. Дзвонить телефон. Дивлюся: Павлик на Viber дзвонить. Так стоїть боком, сонечко так світить. Мені той образ обличчя його на все життя залишиться. Каже: "Все, я вас цьомаю, всім передавайте привіт". Каже: "Я вимикаю, бо не можу більше говорити". Все, це останній дзвінок його був", — пригадує Марія Василів.

Фото: Любов Василів

Жінка каже, її син був зажди готовий прийти на допомогу.

"Побратими його розповідають, що закінчився бій, хлопці його йдуть відпочивати, а він сідає в машину і їде по полю, збирає поранених. Кажуть, що він сотні хлопців врятував", — розповідає мати бійця

Фото: Марія Василів

Павло Василів – один із шести синів у сім’ї. З 2014 року четверо з них у різний час воювали на фронті. Один досі захищає Україну від окупантів, інший нещодавно отримав поранення, третій — ветеран війни.

Фото: Суспільне Івано-Франківськ

"Я їх в такому дусі виховував патріотичному. В мене такі діти, що йдуть за Україну. Треба достойному бути, щоб захищати Україну. Це є гордість. Дай Боже, аби закінчилася та війна і могли святкувати перемогу", — каже батько бійця Мирон Василів.

Читайте також

Читайте нас у Telegram: головні новини Івано-Франківщини

Станьте частиною Суспільного: повідомляйте про важливі події з життя вашого міста чи селища. Надсилайте свої фото, відео та новини й ми опублікуємо їх на діджитал-платформах Суспільного. Пишіть нам на пошту: story@suspilne.media. Користувачі акаунтів Google можуть заповнити форму тут. Ваші історії важливі для нас!