Позачергова сесія Херсонської міськради не зібралась: що буде з "чорним піском"

. UA: Херсон

Позачергова сесія Херсонської міської ради 20-го січня так й не відбулась. У залі зареєструвались 22 депутати із 52. Розглянути вони мали одне питання – відходи з Чорногорії.

Пробу піску було направлено на експертизу, про висновки якої розповів заступник директора департаменту з питань цивільного захисту та оборонної роботи облдержадміністрації Ілля Туренко:

"Там перевищення вмісту металів у багато разів! Мідь - у 146 разів, цинк – 11, свинець – 3,8. Такі відходи мають другий клас небезпеки, ввезення їх на територію України та захоронення заборонені!"

Як розказує начальник Херсонського міського відділу поліції Олександр Говорун, обласне слідче управління розслідує чотири кримінальні провадження:

"Це підробка документів, також - порушення правил екологічної безпеки та зловживання службовими повноваженнями. Всі факти досліджуються і після проведення багатьох експертиз буде надана правова оцінка фактам і діям відповідних осіб".

Херсонський міський голова Володимир Миколаєнко розказує нам, чому, на його думку, не зібралась більшість у сесійній залі:

"Мабуть, не прийшли саме тому, що це шоу. Знаєте, справи робляться не під час пленарного засідання. ви ж бачили, що всі, хто були присутні, надавали інформацію. Вони дають конкретну інформацію - що зроблено. Якщо б ми чекали ці півтора місяці, то, я думаю, була б і справді небезпека того, що ця суміш і справді б була на нашому полігоні."

Депутатка Оксана Д'якова думає, що причина в іншому:

"Я вважаю, що не прийшли ті, кому не вигідно, щоб ця тема не підіймалась. Вони не прийшли, бо не потрібно було прийти. Пісок в місті, що з ним буде – не зрозуміло. Зараз важливо встановити - хто завіз, хто буде відповідальний".

Депутат Валентин Сух розповів нам телефоном, чому не прийшов на позачергову сесію:

"Я на роботі. Сьогодні понеділок - наради, планування роботи на тиждень. По-друге, у нас сьогодні зустріч з Національною академією лідерства. Це 10-місячна програма розвитку для випускників шкіл. Для нашого навчального закладу це дуже цікаво".

Депутатка Ольга Маренчук розказує, що попередила заздалегідь, чому не зможе бути присутньою на сесії:

"У нашій школі-родині №39 проводилась планова перевірка Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Херсонській області. На це у мене є від 20.01.2020 року припис і акт. Тому я працювала з перевіркою".

Депутат Руслан Рубан виступає за створення комунального підприємства:

"Практика показує, що комунальне підприємство повинно відповідати за це. Ситуація з піском – яскравий приклад того, що якщо приватне підприємство буде, то ми будемо з подібною ситуацією стикатись. Тому маю надію, що питання щодо створення комунального підприємства буде винесено на сесію і депутати визначаться".

Що відомо:

Аліна Мокляк, Григорій Шматко.