Чи продовжиться адаптивний карантин після 24 січня. Відповідає прем'єр-міністр

. Фото: УНІАН

Уряд має намір продовжити адаптивний карантин в Україні до 31 березня і не планує продовжувати посилені карантинні заходи після 24 січня.

"Зараз ми розриваємо той ланцюжок, який утворився з Нового року до Різдва. Якби ми не зробили цих зимових канікул, то в лютому вийшли б на критичні показники, які не дали б змогу нашій медичній системі справлятися. Але навіщо ризикувати життям і здоров'ям людей, якщо ми можемо в цей найбільш неактивний період у році зробити найм'якіший у Європі локдаун для того, щоб збити хвилю, яка розпочинається, і в лютому не допускати великої кількості захворювань", — сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Також він наголосив, що наразі влада не вбачає потреби продовжувати жорсткі карантинні заходи довше, ніж до 24 січня, а з 25-го Україна, ймовірно, перейде до "помаранчевої" зони, яка діяла до запровадження локдауну.

Прем'єр додав, що з 8 до 24 січня було встановлено "карантин зимових канікул" з метою не допустити перевантаження медичної системи до отримання вакцини, надходження якої очікується не пізніше за лютий.

Він також зазначив, що вакцинація від COVID-19 в Україні на комерційній основі буде проходити паралельно з державною вакцинацією.

"Як тільки вакцини за прискореною процедурою будуть зареєстровані в Україні, комерційні підприємства негайно отримають можливість завозити їх в країну. Далі це вже питання до таких компаній, вони також ведуть свої переговори і укладають договори. Я переконаний, що це будуть паралельні процеси з державною вакцинацією ", — заявив Шмигаль.

Прем'єр також зазначив, що уряд наразі веде переговори з шістьма виробниками вакцини. Вони проходять фінальну стадію клінічних досліджень. Шмигаль додав, що наразі є можливість вибрати з трьох вакцин, які, швидше за все, будуть у перших партіях поставки.

Що відомо

  • Уряд вирішив ввести новий локдаун з метою стримання поширення коронавірусу з 8 по 24 січня 2021 року включно.
  • За даними МОЗ, кампанію з вакцинації населення України планується розпочати в середині лютого.
  • Раніше Міністерство охорони здоров'я повідомило, що розглядає кілька варіантів карантину, який планують запровадити після завершення локдауну 24 січня. Серед можливих сценаріїв розглядають повернення адаптивного карантину або посилення обмежень.