Вечірки під час локдауну: Джонсону заборонили відвідувати парламент

. Прем'єр-міністр Великої Британії у 2019-2022 роках, фото: AP

Колишнього прем’єр-міністра Британії Бориса Джонсона позбавили спеціального доступу до парламенту через вечірку співробітників на Даунінг Стріт у розпал обмежень під час епідемії коронавірусу. Про це повідомляє Sky News. Депутати 354 голосами проти семи проголосували за підтримку звіту комітету, який визнав, що Борис Джонсон "свідомо багато разів вводив парламент в оману" своїми заявами про зібрання в будинку № 10 під час карантину. Серед однопартійців Джонсона з Консервативної партії "за" проголосували 118, а 225 утрималися. Депутати-автори звіту запропонували покарати Джонсона 90-денним відстороненням від роботи у парламенті, якби він не склав повноваження. Також запропонували позбавити його права доступу до парламенту як колишнього депутата, що викликало значну критику прихильників Джонсона.

Що відомо про вечірки на Даунінг-стріт

У березні 2020 року Велика Британія заборонила виходити з дому без поважної причини і збиратися в групи більше двох людей надворі — й те лише за умови, якщо ви перебуваєте на відстані двох метрів.

Згодом британські ЗМІ повідомляли про кілька вечірок які відбувалися у резиденції прем'єра на Даунінг-стріт,10, зокрема і про проведення різдвяної вечірки 18 грудня 2020 року у розпал зимового локдауну. 16 грудня влада запровадила у Лондоні карантин найвищого рівня, закривши ресторани, кафе та багато магазинів. 17 грудня на офіційній сторінці уряду в "Твіттері" з'явилося попередження: "Не слід відвідувати різдвяні вечірки чи ланчі на роботі".

9 червня 2023 року Джонсон залишив посаду члена парламенту на знак протесту проти розслідування законодавцями його поведінки під час карантину, оголошеного у країні під час спалаху COVID-19.