Заповідник «Межибіж»: чим заманюють туристів на Хмельниччину в локдаун

. Фото: Суспільне.

Державний історико-культурний заповідник «Межибіж» від початку локдауну відвідало 300 людей. Зараз тут експонують знайдені на території заповідника печатки часів Київської Русі, а також виставку, присвячену 230-річчю перебування в Меджибожі польського національного героя Тадеуша Костюшка.

Про це Суспільному розповів директор заповідника «Межибіж» Олег Погорілець.

За його словами, у локдаун вони не закривалися, адже територія заповідника дозволяє забезпечити необхідну відстань між людьми.

Пані Марія, жителька селища Меджибіж, часто відвідує музей та фортецю з онуками. Цього разу прийшла на запрошення директора заповідника – подивитися нову виставку. Каже, в музеях заповідника тепло, можна спокійно усе роздивитися.

Директор заповідника «Межибіж» Олег Погорілець розповідає, за яких умов зараз приймають відвідувачів.

«Ми працюємо в звичному режимі. З дев’ятої ранку до шостої вечора. Приймаємо відвідувачів без обмежень. Територія заповідника – два з половиною гектари, і це дозволяє нам дотримуватися соціальної дистанції. Єдине обмеження, яке ми проводимо – це температурний скринінг, маски в приміщенні самого музею. І обмеження груп – до десяти чоловік, яким наш екскурсовод проводить екскурсії», - каже Олег Погорілець.

Серед новинок в музеї – знайдені на території заповідника печатки часів Київської Русі. Як розповідає заступник директора з наукової роботи заповідника «Межибіж» Ігор Западенко, вік експонатів на півстоліття перевищує першу письмову згадку про містечко Меджибіж в Іпатіївському літописі у 1146 році.

«Ці печатки свідчать, що Меджибіж існував як значний адміністративний центр, як княжа резиденція і раніше. Тут велося листування, в тому числі і з Київською митрополією. А найновіша знахідка – це особлива печатка, з гербом герцога Філіпа Бургунського, одного з найбільших можновладців Європи», - розповідає Ігор Западенко.

Наступна виставка, каже заступник директора заповідника «Межибіж», присвячена 230-річчю перебування в Меджибожі польського національного героя Тадеуша Костюшка. В експозиції музею – портретна лялька Тадеуша Костюшка, який в кінці 1790 року прибув до Меджибожа як командир Меджибізького гарнізону.

Біля експозиції поставили старовинне крісло – збільшену копію того старовинного крісла, на якому сидить портретна лялька. У це крісло, каже Ігор Западенко, можуть присісти наші відвідувачі та сфотографуватися у ньому.

За словами Ігоря Западенка, старовинні печатки будуть експонуватися в музеї до лютого, а виставка, присвячена Тадеушу Костюшку – до березня.

Читайте також