Єврокомісія анонсувала виділення траншу Україні на 1,5 млрд євро

Прапори Євросоюзу. Getty Images

Україні надішлють другий транш з програми макрофінансової допомоги Ukraine Facility від Євросоюзу обсягом 1,5 млрд євро.

Про це повідомив генеральний директор Єврокомісії з питань сусідства та переговорів щодо розширення Герт-Ян Купман під час форуму партнерства США та України.

За його словами, Україна отримає другий транш на суму 1,5 млрд євро уже наступного тижня. Це гроші з погодженої програми макрофінансової допомоги на 50 млрд євро Ukraine Facility.

15 квітня схвалила пропозицію щодо імплементаційного рішення Ради ЄС, яке позитивно оцінює український план, комплексну стратегію реформ та інвестицій України на наступні чотири роки.

Віцепрезидент ЄК Валдіс Домбровскіс заявив, що Україна отримає перший транш за програмою Ukraine Facility в розмірі 4,5 мільярда євро вже у березні, а другий, на суму 1,5 мільярда — надійде в квітні.

Що цьому передувало

1 лютого 2024 року лідери Євросоюзу на саміті ЄС у Брюсселі погодили чотирирічний пакет допомоги Україні на 50 мільярдів євро.

27 лютого Європейський парламент підтримав рішення щодо започаткування Ukraine Facility. Наступного дня Рада ЄС ухвалила започаткування інструменту Ukraine Facility загальним обсягом 50 мільярдів євро на 2024-27 роки.

Програма Ukraine Facility Європейського союзу передбачає надання Україні 50 мільярдів євро впродовж 2024-27 років. З цієї суми 39 мільярдів євро будуть спрямовані до держбюджету для посилення макрофінансової стабільності.