Ремонт у тунелі: у Києві закрили кілька станцій метрополітену

Оновлено
Станція метро "Васильківська". Фото: Юрій Свиридюк/Суспільне

У Києві у зв'язку із терміновим ремонтом на перегінному тунелі між станціями "Деміївська" та "Либідська" закрили кілька станції метро. Рух поїздів Оболонсько-Теремківською лінією метро відбуватиметься між станціями "Героїв Дніпра" та "Либідська".

Про це повідомляє у Telegram пресслужба Київської міської державної адміністрації.

Зазначається, що рух поїздів метро на ділянці між станціями "Теремки" — "Деміївська" вже зупинено з міркувань безпеки та з урахуванням технічного стану тунелів. Поїзди курсують між станціями "Героїв Дніпра" — "Либідська".

"Дублюючі маршрути наземного транспорту запрацюють орієнтовно протягом двох годин", — йдеться у повідомленні.

Зранку у адміністації повідомили, що рух поїздів припинять із 9 грудня, тож пасажири метрополітену не були готові до таких змін.

"Я не з Києва, я із села. Приїхала і потрапила в таку халепу. Буду у людей питати, як добиратися",— каже пасажирка Ніна.

Інша жінка — переселенка, яка живе у столиці, теж не розраховувала, що опиниться у такій ситуації. Інформацію про те, що відзавтра метро не працюватиме, чула, але не повірила.

"Наземним транспортом буду добиратися із "Либідської" до "Виставкового центру", потім далі на іншому якомусь транспорті, ще не знаю. Я не очікувала", — каже Любов.

У міській адміністрації поінформували, що рішення зупинити рух поїздів прийняла Постійна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій КМДА.

Закриті станції метро "Деміївська", "Голосіївська", "Васильківська", "Виставковий центр", "Іподром", "Теремки" працюватимуть в режимі укриття.

Для забезпечення перевезень пасажирів організують дублюючі маршрути наземним транспортом від станції метро "Теремки" до станції метро "Либідська".

"Питання безпеки пасажирських перевезень є пріоритетом. На жаль, зупинка руху поїздів на цій ділянці лінії метро — вимушений крок для уникнення в подальшому позаштатної ситуації під час інтенсивного руху поїздів", — йдеться у повідомленні.

У КМДА поінформували, що перегінні тунелі між станціями споруджувалися у 2008-2010 роках у складних умовах: не в автоматичному, а майже ручному режимі. Тоді довелось розрити велику ділянку глибиною 8-10 метрів, яка наразі пропускає воду. Це зона річки Либідь, яка частково йде під поверхнею.

"Підтоплення тунелю — це складові однієї проблеми. Вода тисне на стінки тунелю, він деформується, тріскається і ще більше руйнується, пропускаючи воду. А коли йде потяг, цей процес ще більше прискорюється. Тому після фахового обстеження вирішено закривати рух у терміновому порядку", — каже заступник голови КМДА Микола Поворозник.

За за попередніми розрахунками, відновлювальні роботи триватимуть близько 6 місяців та проводитимуться на поверхні землі. За цей час фахівці планують провести необхідні обстеження та дослідження. І потому стабілізувати конструкції та провести відновлювальні роботи. Говорити про вартість ремонтних робіт зарано, оскільки ще триває експертне обстеження, — підсумували в адміністрації.