Ніби приїхав додому після довгої розлуки: на Черкащині фестиваль "Холодний Яр" зібрав друзів

Доповнено
. Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

15 липня у селі Мельники на Черкащині після перерви розпочав свою програму фестиваль нескореної Nації "Холодний Яр". Організатори розгорнули локації біля Гайдамацького ставу та Мотриного монастиря. Метою цьогорічного заходу стало зібрати серед війни велике коло однодумців, які захищають Україну від ворога. Захід стане даниною пам’яті нашим загиблим побратимам, розповіла голова оргкомітету Зоя Бойченко.

На початку повномасштабного вторгнення під Попасною загинули двоє важливих для "Холодного Яру" людей – ведучий фестивалю, поет Юрій Руф та один з членів оргкомітету, волонтер Павло Собко.

“Нас весь час запитували, чи буде фестиваль, і ми зрозуміли, що він потрібен. Це буде данина пам’яті нашим загиблим побратимам і можливість зустрітися живим, поспілкуватися, отримати заряд для нової боротьби”, — розповіла голова оргкомітету Зоя Бойченко.

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Іван Клименко приїхав цьогоріч у якості волонтера. Допомагає організаторам:

"Враження першого дня чудові. У цьому році я волонтером, то все подобається. Холодний Яр надихає. У Холодному Яру уже не перший раз. Був у Грушківці, Суботові. І ось, в Мельниках. Улюблена частина — це вечірня".

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

"На сцені чек, на гутірковій галявині люди чекають першого спікера, кухня "Велес" готує їсти, ярмарка розгортається, намети встановлюють!", — прокоментували початок першого дня фесту організатори.

Фестиваль нескореної Nації “Холодний Яр” відбувався щороку з 2015 року, за винятком двох вимушених пауз у 2020 році – через карантин та у 2022 році – через повномасштабну війну з російськими окупантами.

"Приїхали усією родиною. Скучили за "своїми людьми". Будемо гостювати два дні. Спатимемо у машині і намет з собою привезли. Таке відчуття, ніби давно не був вдома. І от після тривалої відсутності ти повернувся. Не можеш надихотися цим повітрям, надивитися на ці краєвиди. Не даремно Холодний Яр називають місцем сили", — розповів Володимир.

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Наталка Позняк приїхала на фестиваль вдруге. Була тут 2021 року з трьома доньками:

"Усі ці два роки діти мене запитували, чи буде "Холодний Яр", чи поїдемо ми туди? Тому, коли дізналися, що фестиваль відроджується, питань ні в кого не було".

На цьогорічному фестивалі Наталку вчазила велика кількість людей, які, так, як і вона, чекали фестиваль і приїхали цілими родинами.

"Багато дітей. І, звичайно ж, військові, для яких цей фестиваль — як ковток свіжого повітря. Відчувається, що люди скучили за спілкуванням, скучили один за одним. Як сказав минулого разу Юрко Юрченко: "Мені тут не треба нікому нічого пояснювати чи доказувати, тут усі свої". Оце відчуття "усі свої" — те, що вирізняє "Холодний Яр" від моменту його створення".

Відкриттям для Наталки став черкаський гурт "Спів братів".

"Їхні пісні ми чули, але цікаво було побачити самих хлопців. Таке враження, що хлопці самі не очікували на таку реакцію публіки. Сподобався гурт "Кімната Гретхен" з Дніпра. От оця благодійність, відсутність комерційної складової — те, що дуже впливає на атмосферу "Холодного Яру", робить його щииим і надихаючим".

За словами жінки, викликало насторогу, яким буде фестиваль без Юрія Руфа і Павла Собка.

"Але на фестивалі ці питання знялися. Фестиваль лишився самим собою, і було таке враження, що хлопці разом з нами. Власне, так і було. Ми всі, хто на небі, хто на землі, в одному окопі. І боротьба триває".

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Відроджений фестиваль має багато спортивних активностей, гутіркову галявину та музичну сцену, яка цього року буде більш акустичною.

"Я щороку приїздила сюди з друзями. Намети. Багаття. Зоряна ніч. Музика. Багато спогадів. З фестивалем я росла. Цього року зустріч особливо радісна і особливо сумна. Деяких друзів забрала війна", — розповіла Анастасія Кравченко з Черкас.

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Черкащанка Анна Шепель відвідує фестиваль не вперше:

"Цього року трохи спізнилися. Були на минулому фестивалі. Важливим тут є те що він для українців, про українців і українською від початку створення. Неймовірна атмосфера свого кола, навіть поки ще нікого не знаєш. Українська музика, жодного пафосу і зіркових хвороб учасників, дуже велика просвітницька робота на гутірковій галявині та поза нею. Задіяні люди будь-якого віку. Цього року менше розваг, але певна, що не менше цікавого. Знаю, яку титанічну роботу роблять організатори. Цьогоріч їм було ще важче, бо втратили частину команди, а це як сім'я. І обстановка навколо теж напружена. Я вірю в успіх заходу, оскільки все більше українців мають запит на якісний, не попсовий український контент".

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Гасло цьогорічного фестивалю – “Відновлення Nескорених”. У програмі фестивалю передбачені зустрічі з реабілітологами, психологами, гештальт-терапевтами. Представники Українського ветеранського фонду поділяться досвідом, як ветеранам розпочати власний бізнес. Також під час фестивалю збиратимуться кошти на дрони для “Карпатської Січі”, 56-ї та 118-ї бригад.

Як і щороку, на фестивалі будуть діяти такі локації: ярмарок майстрів, дитячий майданчик, виставкова територія, гутіркова галявина, спортивна локація та акустична сцена. Традиційно фестиваль буде безалкогольним.

На фестивалі облаштували наметове містечко, зона харчування відпочинку та галявина волонтерських організацій і ініціатив.

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Суспільне Черкаси/ Володимир Савчук

Маєте новину про події з життя на Черкащині? Надсилайте сюди

Читайте нас у Telegram: головні новини Черкащини та України

Дивіться нас на YouTube: найцікавіші новини Черкащини та України