У Сумах обрали найкращий студентський проєкт реконструкції майдану Незалежності

. Фото: Суспільне Суми

Понад 60 студентів-архітекторів з 10 вищих навчальних закладів України взяли участь у всеукраїнському конкурсі на кращу пропозицію архітектурно-планувальної організації громадського простору майдану Незалежності в Сумах. Українська Академія Архітектури підбила підсумки першого Всеукраїнського студентського конкурсу.

Конкурс, організований управлінням містобудування та архітектури Сумської обладміністрації, набув статусу всеукраїнського і залучив студентів, які представили своє бачення організації громадського простору площі Незалежності.

Фото: Суспільне Суми

Ігор Титаренко зі своїм проєктом здобув 3 місце. Юнак розповів: брав участь не для перемоги, а для того, щоб поділитися своїм творчим задумом та почерпнути щось нове. "Це, по суті, ескізний проєкт-пропозиція для реалізації. З переможцем має заключатися договір про реалізацію, і далі йде робота над робочим проєктом", - розповів призер конкурсу Ігор Титаренко.

Призер конкурсу Ігор Титаренко. Фото: Суспільне Суми

Юрій Леонець та Олександр Бекетов — сумчани. Разом здобувають професію архітектора і спільно працювали над проєктом. Розповідають: в роботі мали єдину мету — аби майдан у центрі міста набув нового, сучасного та європейського вигляду.

"Ми зайняли друге місце і дуже цьому раді. Ми займалися цим одразу після сесії тому не все виконали в нашому проєкт, як ми хотіли, але щасливі, що у нас вийшло зробити більшість з того, що ми планували", - розповів Олександр Бекетов.

Призери конкурсу Юрій Леонець та Олександр Бекетов. Фото: Суспільне Суми

"Наша ідея полягає в тому, щоб зберегти основні функції площі-місця для проведення заходів, ярмарок та фестивалів. Але зробити так, щоб це була територія з озелененням. Є в нашій роботі родзинка — ми додали герби міста Суми, Сумської області та України", - сказав Юрій Леонець.

Фото: Суспільне Суми

Призерів та переможців визначено, але жоден проєкт втілювати в життя поки не будуть, пояснив організатор конкурсу, начальник управління містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимир Биков.

Начальник управління містобудування та архітектури Сумської ОДА Володимир Биков. Фото: Суспільне Суми

"Основна ідея полягала не зробити реальний проєкт, який треба буде втілювати. Ідея була — це конкурс студентської молоді, інформація про Сумщину серед молоді всієї України. Все-таки багато вузів взяли участь і для них було відкриття Сумщини і ті матеріали, які були надані. Третє — показати, що є молодь, вони ще студенти, але ті роботи, які вони зробили, іноді кращі професійних", - сказав Володимир Биков.

Суспільне Суми

За словами архітектора, у конкурсі на кращу пропозицію планування громадського простору майдану Незалежності в Сумах взяли участь понад 60 студентів-архітекторів з 10 вищих навчальних закладів України.

Читайте Суспільне у Telegram

Долучайтесь до нашої спільноти у Viber

Підписуйтеся на наш Instagram