МОЗ: До кінця року планується забезпечити родинами близько 20% дітей із дитбудинків

. МОЗ. Ілюстративне фото: Юлія Коршенко/Суспільне

До кінця цього року Міністерство охорони здоров'я України (МОЗ) спільно із партнерами планують забезпечити родинами близько 20% дітей із дитбудинків.

Про це під час національного форуму "Родина для кожного", присвяченого Міжнародному дню захисту дітей, сказав перший заступник міністра охорони здоров’я України Сергій Дубров, повідомляє пресслужба МОЗ.

МОЗ продовжує працювати над реорганізацією та упорядкуванням будинків дитини та переведення дітей у сімейні форми виховання. Так, до кінця поточного року відомство разом із Мінсоцполітики та партнерами планують реалізувати ці плани та перевести у родини близько 20% дітей, які перебувають у дитячих будинках.

"Забезпечити влаштування дітей із дітбудинків на усиновлення, під опіку, до прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, а також надання інших потрібних послуг дітям та їхнім сім’ям є надважливим завданням для МОЗ", — сказав Дубров

За його словами, у підпорядкуванні відомства наразі перебуває 36 дитбудинків.

"Зараз у системі охорони здоров’я – 36 закладів, де перебувають діти до трьох років. Однак ми живемо в умовах повномасштабної війни, спричиненої Росією, а наші діти вже понад 15 місяців прокидаються в зовсім іншій реальності. Сам процес усиновлення та переведення дітей до родин значно уповільнено через тривалу війну та небезпеку, яку вона несе", – сказав Сергій Дубров.

Він додав, що держава має ресурс та працює для забезпечення принципу інклюзивності для дітей з інвалідністю. Аби у кожній громаді були створені спеціалізовані умови догляду та лікування таких дітей. Йдеться про створення медичних центрів реабілітації та паліативної допомоги у громадах. Саме в них зможуть надавати денну або постійну допомогу, забезпечувати освітній процес для дитини та можливість відпочити – для батьків.

За даними МОЗ, від перших днів повномасштабної війни російські загарбники поранили щонайменше 1 317 дітей. З них 1 073 дитини зазнали мінно-вибухових та вогнепальних травм. Переважно це діти зі складними комбінованими травмами, політравмами з ускладненим перебігом та потребою подальшої довготривалої реабілітації. 1 200 дітей було евакуйовано до клінік Європи на спеціалізоване лікування та реабілітацію, а понад 500 дітей із дитячих будинків евакуйовані із зон бойових дій.

За даними Офісу генпрокурора станом на 1 червня зареєстровано понад тисячу кримінальних проваджень щодо воєнних злочинів РФ проти українських дітей, скоєних від початку повномасштабного вторгнення. Ще майже 1800 злочинів розслідується за фактами руйнування і знищення цивільної інфраструктури.

Станом на ранок 1 червня понад 1 476 дітей постраждали в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ. За офіційною інформацією ювенальних прокурорів, 484 дитини загинули та понад 992 отримали поранення різного ступеня тяжкості.